BBQ op een kamado
Geplaatst: ma 28 aug 2017, 10:37
Ik heb van deze zomer na ruim 20 jaar de Weber Smoky Joe met houten handvat vervangen door een Kamado (Grill Guru classic 21").
Nou de kinderen zo af en toe thuiskomen met aanhang (interpunctie is hier even een ramp ) is de extra ruimte wel heel handig. Het bbq-en zelf gaat er gelukkig ook héél goed mee.
Laatst heb ik me ook eens gewaagd aan een zogeheten "slow cook". Ik wilde pulled pork maken, zeg maar draadjesvlees van een varken, maar dan op de BBQ en niet in een snelkookpan.
De eerste 8 uur gingen prima - maar toen ging het regenen. Dat duurde een uurtje en in die tijd is de boel ... nou ja. De temperatuur is veel te hoog opgelopen en het vlees was veel te droog geworden. Dat vond ik niet erg leuk - en heb ik ervaren als een "probleem".
Dus ik ging zoeken naar een oplossing.
De meest simpele -er bij blijven- viel ook in retrospect af. In de regen in de tuin zitten is niet wat ik wil. (En ik ben bijna per definitie niet het probleem. Toch?) Technisch georiënteerd als ik ben dus zoeken naar methodes om de boel in de gaten te houden. In plaats van thermometers die je zo af en toe ter controle in het vlees te steekt zijn er thermometers die je laat zitten (ook op het grillrooster) en die je kan aflezen zonder het deksel te openen. Stapjes luxer zijn: aflezen op een ander kastje of op je telefoon via Bluetooth of Wifi (iGrill2). Dan kan je binnenzitten als het regent! Nog uitgebreider wordt het als je die gegevens ook gaat gebruiken om de boel te regelen. Dat kan dan weer via het dicht- of openschuiven van de schoorsteen (SmoBot) of het toevoeren van lucht met behulp van een ventilator (FlameBoss/BBQ Guru PartQ/ etc). Dan kan je lekker weg en de boel toch bedienen/in de gaten houden.
En toen kwam ik weer een beetje terug op aarde. Bovenstaande techniek werd steeds duurder. En of ik elektra in de regen nou zo'n goed idee vind op zo'n heet ding? De makers van de SmoBot bijvoorbeeld zeggen dat de besturingseenheid waterdicht verpakt moet worden. Maar dat het bij hun al 7 jaar goed gaat. (Zal wel niet veel regenen in dat deel van de USA denk ik dan.)
Dus ik ging verder met zoeken. De TipTopTemp afsluiter voor de schoorsteen werkt met een bi-metaal en is relatief goedkoop...
Heeft iemand hier ooit één of meer van deze dingen uitgeprobeerd?
Nou de kinderen zo af en toe thuiskomen met aanhang (interpunctie is hier even een ramp ) is de extra ruimte wel heel handig. Het bbq-en zelf gaat er gelukkig ook héél goed mee.
Laatst heb ik me ook eens gewaagd aan een zogeheten "slow cook". Ik wilde pulled pork maken, zeg maar draadjesvlees van een varken, maar dan op de BBQ en niet in een snelkookpan.
De eerste 8 uur gingen prima - maar toen ging het regenen. Dat duurde een uurtje en in die tijd is de boel ... nou ja. De temperatuur is veel te hoog opgelopen en het vlees was veel te droog geworden. Dat vond ik niet erg leuk - en heb ik ervaren als een "probleem".
Dus ik ging zoeken naar een oplossing.
De meest simpele -er bij blijven- viel ook in retrospect af. In de regen in de tuin zitten is niet wat ik wil. (En ik ben bijna per definitie niet het probleem. Toch?) Technisch georiënteerd als ik ben dus zoeken naar methodes om de boel in de gaten te houden. In plaats van thermometers die je zo af en toe ter controle in het vlees te steekt zijn er thermometers die je laat zitten (ook op het grillrooster) en die je kan aflezen zonder het deksel te openen. Stapjes luxer zijn: aflezen op een ander kastje of op je telefoon via Bluetooth of Wifi (iGrill2). Dan kan je binnenzitten als het regent! Nog uitgebreider wordt het als je die gegevens ook gaat gebruiken om de boel te regelen. Dat kan dan weer via het dicht- of openschuiven van de schoorsteen (SmoBot) of het toevoeren van lucht met behulp van een ventilator (FlameBoss/BBQ Guru PartQ/ etc). Dan kan je lekker weg en de boel toch bedienen/in de gaten houden.
En toen kwam ik weer een beetje terug op aarde. Bovenstaande techniek werd steeds duurder. En of ik elektra in de regen nou zo'n goed idee vind op zo'n heet ding? De makers van de SmoBot bijvoorbeeld zeggen dat de besturingseenheid waterdicht verpakt moet worden. Maar dat het bij hun al 7 jaar goed gaat. (Zal wel niet veel regenen in dat deel van de USA denk ik dan.)
Dus ik ging verder met zoeken. De TipTopTemp afsluiter voor de schoorsteen werkt met een bi-metaal en is relatief goedkoop...
Heeft iemand hier ooit één of meer van deze dingen uitgeprobeerd?