Zo, een beetje chagrijnig vanavond Patrick?
Over het schuimen: heeft Cremalover niet net geschreven dat hij uitstekend melk kan opschuimen met diezelfde Messoni? Als dat zo is zou Espressotopia nog wel eens gelijk kunnen hebben ook nog.
Ik zie ook een opschuimhulpstuk op de Pinarello, ik geloof dat je die er af moet slopen, dat ding geeft alleen maar grove bubbels. Als je voldoende stoom hebt kan het verder zijn dat je melk niet goed is (komt soms voor) en anders is het waarschijnlijk inderdaad je techniek. Iets meer info kan inderdaad ook geen kwaad.
Ik heb onderhand nu wel vijf keer het verhaal van de scheurende krant verteld, ga ik nu even niet een zesde keer doen....
Okay dan, toch maar even gekopieerd van een recente post:
"Wat betreft melk schuimen: Niet te groot kannetje nemen en dit voor niet meer dan de helft vullen met koude melk. Tuitje onderdompelen, stoom aan, voorzichtig het kannetje naar beneden trekken totdat het tuitje "op" het oppervlak zit en je het geluid hoort van een "scheurende krant". Daarmee door gaan totdat het volume 1,5 x is geworden (melk is dan vaak hand warm), dan tuitje onderdompelen en een werveling in je melk proberen te krijgen. Dit stadium is belangrijk, en duurt meestal langer dan het opschuimen zelf. Als je het kannetje echt niet meer kan vasthouden is de melk zo'n graad of 65, dan stoppen en je tuitje meteen schoonmaken met een vochtige doek. Grote bubbels uit je melk slaan door het kannetje op het aanrecht te kloppen, en de melk laten rondwalsen totdat deze glanst. Klaar!
Oh ja: het kan helpen het kannetje en beetje schuin te houden, en als je het met de rand tegen je stoompijpje aanhoudt kan je die als geleider gebruiken (minder onbedoelde bewegingen)."
En kijk anders eens op YouTube, daar is de wereld aan filmpjes te zien over opschuimen (ook veel slechte trouwens).