Op jacht naar een beter zet resultaat
Geplaatst: do 03 mei 2018, 13:00
Hallo allemaal,
Inmiddels ben ik heel wat jaartjes onderweg met mijn Bezzera Magica.
Toch ben ik lang niet altijd tevreden over mijn gemaakte espresso's. Tijd om eens wat zelf reflectie op het zet proces te richten.
Wat mij geregeld overkomt is dat de doorloop veeeeels te hard gaat. Laten we zeggen 10-15 sec. De uitloop is meteen dun en ik mis de lekkere 'stroop' en dikke crema. Dit overkomt mij vooral als ik met de single uitloop werk. Ik bemerk dat als ik een dubbele gebruik dit probleem veel beter gaat. De druk opbouw is dan meteen goed en geeft een mooi resultaat. Alleen is de dubbele uitloop te breed voor mijn espresso kopjes en maak ik vaak een enkele ipv twee tegelijk.
Kortom ik heb het vermoeden dat de 'lucht' boven de koffie in de houder teveel volume heeft en daarom de koffie al nat is alvorens de echte druk opbouw behaald word. Hierdoor lijkt het proces te sterven voordat er knappe koffie uitloopt.
Ik gebruik altijd vers gebrande koffie (Fascino) en maal met een Mahlkonig Vario. Dit doe ik 10 sec voor een espresso wat neerkomt op grof gezegd 14 gram.
Tevens vind ik de temperatuur ook lastig goed te krijgen. Echt heet is er vaak niet bij, tenzij ik maximaal voorverwarm, vaak dmv stoom in het kopje, de houder door laten lopen etc.
Een laatste factor is de maalgraad, die staat inmiddels op de één na fijnste stand, praktisch poeder zegmaar. Voor de smaak zou ik soms graag aan paar standen grover willen maar dan is de doorloop helemaal niet te houden .
Wie weet er een paar pro tips voor een beter resultaat?
Bedankt,
Martijn
Inmiddels ben ik heel wat jaartjes onderweg met mijn Bezzera Magica.
Toch ben ik lang niet altijd tevreden over mijn gemaakte espresso's. Tijd om eens wat zelf reflectie op het zet proces te richten.
Wat mij geregeld overkomt is dat de doorloop veeeeels te hard gaat. Laten we zeggen 10-15 sec. De uitloop is meteen dun en ik mis de lekkere 'stroop' en dikke crema. Dit overkomt mij vooral als ik met de single uitloop werk. Ik bemerk dat als ik een dubbele gebruik dit probleem veel beter gaat. De druk opbouw is dan meteen goed en geeft een mooi resultaat. Alleen is de dubbele uitloop te breed voor mijn espresso kopjes en maak ik vaak een enkele ipv twee tegelijk.
Kortom ik heb het vermoeden dat de 'lucht' boven de koffie in de houder teveel volume heeft en daarom de koffie al nat is alvorens de echte druk opbouw behaald word. Hierdoor lijkt het proces te sterven voordat er knappe koffie uitloopt.
Ik gebruik altijd vers gebrande koffie (Fascino) en maal met een Mahlkonig Vario. Dit doe ik 10 sec voor een espresso wat neerkomt op grof gezegd 14 gram.
Tevens vind ik de temperatuur ook lastig goed te krijgen. Echt heet is er vaak niet bij, tenzij ik maximaal voorverwarm, vaak dmv stoom in het kopje, de houder door laten lopen etc.
Een laatste factor is de maalgraad, die staat inmiddels op de één na fijnste stand, praktisch poeder zegmaar. Voor de smaak zou ik soms graag aan paar standen grover willen maar dan is de doorloop helemaal niet te houden .
Wie weet er een paar pro tips voor een beter resultaat?
Bedankt,
Martijn