Pagina 1 van 2
Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 20:48
door rmtz
Mijn vriendin vindt de koffie uit de La Pavoni te sterk. Ik vond hem zelf prima. Nu zet zij koffie voor zichzelf door gewoon een espresso te zetten, waarna ze de hendel nogmaals naar boven zet en een tweede keer koffie zet (met dezelfde koffie). De tweede keer is de koffie veel slapper natuurlijk. Ze vindt het dan wel te drinken.
Het hoort natuurlijk niet zo. Is er een andere manier om slappere koffie te zetten? Misschien minder maalsel gebruiken? Heet water erbij vindt ze niet zo lekker.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 20:53
door fransg
Je vertelt niet welke bonen je exact gebruikt, wanneer en door wie gebrand, welke maler, welke dosering, welke druk/temp boiler, hoe lang pre-infusie... etc
Is dus niks over te zeggen.
Heet water bij de espresso is de verkeerde volgorde, vermoedelijk te heet ook.
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 20:57
door rmtz
fransg schreef:Je vertelt niet welke bonen je exact gebruikt, wanneer en door wie gebrand, welke maler, welke dosering, welke druk/temp boiler, hoe lang pre-infusie... etc
Is dus niks over te zeggen.
Heet water bij de espresso is de verkeerde volgorde, vermoedelijk te heet ook.
Ik heb al meerdere, versgebrande bonen uitgeprobeerd. Verschillend van smaak, maar allemaal te sterk voor haar. Ik gebruik 12 gram maalsel. De boiler gewoon als hij op temperatuur is. De pre-infusie geprobeerd op 3 seconden en 10 seconden.
Het water dat ik toevoeg is 80 graden.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 21:25
door Pti
Probeer voor haar eens iets grover te malen dan je voor je eigen espresso doet, dat brengt de tds flink naar beneden.
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 21:32
door Erik82
Simpel antwoord, Americano. De hendel een tweede keer omhoog halen geeft alleen maar overextractie met vervelende bijsmaken. Gewoon eerst water uit de groep in je kopje doen en daar dan de espresso op zetten.
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 21:39
door Pti
Uit de groep in tappen met een la pavoni is niet vrij van risico, ivm oververhitting...
Uit de waterkoker in een koud kopje zit je al snel onder de 90C
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 22:33
door fransg
rmtz schreef: vr 04 mei 2018, 20:57
fransg schreef:Je vertelt niet welke bonen je exact gebruikt
Ik heb al meerdere, versgebrande bonen uitgeprobeerd.
Nu zeg je nog niet welke je exact gebruikt en welke je hebt geprobeerd.
Is dus helemaal niets over te zeggen.
rmtz schreef: vr 04 mei 2018, 20:57allemaal te sterk voor haar.
Wat je 'sterk' noemt is evenzo onduidelijk. Bitter? Wrang? Zuur? Te romig? Te zilt?
rmtz schreef: vr 04 mei 2018, 20:57De boiler gewoon als hij op temperatuur is.
"op temperatuur" zegt ook helemaal niets.
"gewoon" evenmin.
Als je geen enkele informatie geeft, kan je ook niet veel zinnigs aan reactie verwachten.
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 22:39
door rmtz
fransg schreef:rmtz schreef: vr 04 mei 2018, 20:57
fransg schreef:Je vertelt niet welke bonen je exact gebruikt
Ik heb al meerdere, versgebrande bonen uitgeprobeerd.
Nu zeg je nog niet welke je exact gebruikt en welke je hebt geprobeerd.
Is dus helemaal niets over te zeggen.
rmtz schreef: vr 04 mei 2018, 20:57allemaal te sterk voor haar.
Wat je 'sterk' noemt is evenzo onduidelijk. Bitter? Wrang? Zuur? Te romig? Te zilt?
rmtz schreef: vr 04 mei 2018, 20:57De boiler gewoon als hij op temperatuur is.
"op temperatuur" zegt ook helemaal niets.
"gewoon" evenmin.
Als je geen enkele informatie geeft, kan je ook niet veel zinnigs aan reactie verwachten.
Geen enkele informatie? Overdrijven is ook een vak.
Ondanks geen enkele informatie gelukkig goede tips gekregen, waarvoor dank. Ik ga het allemaal uitproberen.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 22:40
door rmtz
Pti schreef:Probeer voor haar eens iets grover te malen dan je voor je eigen espresso doet, dat brengt de tds flink naar beneden.
Dank je, ga ik proberen. Al heb ik mijn maling eindelijk een beetje onder controle.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Re: Minder sterke koffie zetten (La Pavoni)
Geplaatst: vr 04 mei 2018, 22:42
door rmtz
Erik82 schreef:Simpel antwoord, Americano. De hendel een tweede keer omhoog halen geeft alleen maar overextractie met vervelende bijsmaken. Gewoon eerst water uit de groep in je kopje doen en daar dan de espresso op zetten.
Ik vermoedde al dat twee keer omhooghalen niet aan te raden was. Ik ga het proberen. Dank je.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk