PID, temperatuurinstellingen daarvan en (intern) onderhoud aan een Zaffiro
Geplaatst: do 17 jan 2019, 01:43
Beste koffieleuten,
Enkele maanden geleden heb ik besloten dat na jaren mokapot (waarvoor ik in een ander topic recent fantastisch geholpen ben), het tijd was om verder de koffiehobby in te duiken. Dat heb ik besloten te doen met een espressoapparaat, specifiek een Isomac Zaffiro (uit 2008).
Bij het algemeen oriënteren op machines destijds kwam de PID al vaker voorbij, maar dat lag allemaal ver boven budget… En bovendien, eerst maar eens kijken hoe het bevalt, dan kan er later altijd nog geüpgraded worden naar een andere machine met PID. Of het zelf doen, waar ik later achter kwam! (Kleinschalig) knutselen met techniek als computers of audio heb ik vaker al met veel plezier gedaan en het leek me leuk om dat dan t.z.t te doen met de Zaffiro, als ik een paar maanden espresso had gemaakt en het beviel. Zoals wellicht verwacht, het is zo ver! De prijzen van de onderdelen vallen tegenwoordig super mee, dus lekker klooien met de machine en een PID inbouwen lijkt me hartstikke leuk. Bij de 160 dollar en bedragen in die regionen die ik bij onderzoek tegen kwam had ik het zeker gelaten, maar tegenwoordig is het tientjeswerk! Aan de slag dus!
Bij het doorspitten van oude topics voor info over de PID kwam ik ook andere dingen tegen. Zoals een isolatie-topic. Het sprak me ook wel aan om dat meteen mee te nemen, als ik toch aan de binnenkant aan het wroeten ben! Via-via heb ik een mooie isolatiedeken kunnen regelen die om de boiler past. Om deze perfect om de boiler te krijgen lijkt het noodzakelijk om alle verbindingen aan de zijkant van de boiler los te maken.
Als ik de machine toch al zo ver ontleed, is het dan handig om de boiler helemaal te verwijderen en even te laten weken in citroenzuur (1:25)? Plan is om dit alleen te doen als ik bij het kijken in de boiler zie dat er (flink) aanslag op de binnenkant zit. Dit is niet mijn verwachting, omdat ik regelmatig de Zaffiro even doorspoel met citroenzuur. Maar ik ben natuurlijk het tweede baasje van de machine en hoewel de vorige eigenaar een deskundige indruk maakte, zeker weten doe ik het niet. Mocht het toch nodig zijn, zijn er dan nog dingen waar ik speciaal op moet letten, bijvoorbeeld (een soort van foodsafe) loctite voor bij het herbevestigen van het verwarmingselement oid?
Buiten de boiler direct ontharden, nog andere dingen die ik een nadere blik verdienen als de hele machine al uit elkaar ligt? Na terugkomst van de vakantie bleek dat de druk bij het koffiezetten niet meer boven 8,25/8,50 bar komt, en met het blindfilter ongeveer een halve bar hoger, dus wil sowieso de OVP even een een nadere blik geven/die even bijstellen. Dat ging niet met de losse pols, dus even met een tang (met doek ertussen) hem verder aandraaien.
Na herinstallatie van alle leidingwerk is het vervolgens de bedoeling om de PID in te bouwen. Het geheel wordt allemaal intern ingebouwd, zodat de mooie looks van de Zaffiro bewaard blijven.
Waar ik specifiek nog een vraag over heb is de plaatsing van de temperatuursensor. Op Kaffee-Netz heeft iemand met een gePIDde Zaffiro zitten meten aan watertemperaturen. Super handig! Want nu weet ik bij welke temperatuur van het boilerwater, het water bij aankomst bij de filter 92 graden is... Maar ik vind het eigenlijk een beetje ongelofelijk dat de (door sensor gemeten) temperatuur in de boiler 107C moet zijn voor 92C broeiwater! Hij heeft de PT100 boven in de meetbuis van de Zaffiro zitten waardoor hij de bovenste 3cm van de ketel meet. Is dit een adequate verklaring waarom het zo hoog is? Omdat hij het bovenste, dus heetste water/stoom meet bij een de facto lagere temperatuur in het midden van de boiler? Wat denken jullie?
Ik zal proberen wat foto’s te maken zodat de inbouw te volgen is. Ook is het idee om nog te kijken of ik naderhand een puntsgewijs stappenplan kan maken, want hoewel het in het Engels al op meerdere plekken te vinden is, maakt het de drempel misschien wat lager voor andere knutselaars om het ook in het Nederlands te kunnen lezen?
Wat topics waar ik veel van heb opgestoken over een PID, de inbouw ervan en specifieke topics over de Zaffiro:
https://coffeeforums.co.uk/showthread.p ... ia-Attempt
http://www.coffeegeek.com/forums/espres ... ines/66357
http://coffeeforums.co.uk/showthread.ph ... m-and-Brew
https://web.archive.org/web/20160402212 ... :80/silvia
https://www.kaffee-netz.de/threads/mess ... 899/page-3
viewtopic.php?t=8611
TL;DR:
Bij boiler uninstall/ontharden, nog dingen waar ik speciaal op moet letten?
Bij een machine compleet uit elkaar, wat verdient een check/aandacht?
107C boilerwater (gemeten bovenin de boiler) voor 92C broeiwater, kan dat kloppen?
Enkele maanden geleden heb ik besloten dat na jaren mokapot (waarvoor ik in een ander topic recent fantastisch geholpen ben), het tijd was om verder de koffiehobby in te duiken. Dat heb ik besloten te doen met een espressoapparaat, specifiek een Isomac Zaffiro (uit 2008).
Bij het algemeen oriënteren op machines destijds kwam de PID al vaker voorbij, maar dat lag allemaal ver boven budget… En bovendien, eerst maar eens kijken hoe het bevalt, dan kan er later altijd nog geüpgraded worden naar een andere machine met PID. Of het zelf doen, waar ik later achter kwam! (Kleinschalig) knutselen met techniek als computers of audio heb ik vaker al met veel plezier gedaan en het leek me leuk om dat dan t.z.t te doen met de Zaffiro, als ik een paar maanden espresso had gemaakt en het beviel. Zoals wellicht verwacht, het is zo ver! De prijzen van de onderdelen vallen tegenwoordig super mee, dus lekker klooien met de machine en een PID inbouwen lijkt me hartstikke leuk. Bij de 160 dollar en bedragen in die regionen die ik bij onderzoek tegen kwam had ik het zeker gelaten, maar tegenwoordig is het tientjeswerk! Aan de slag dus!
Bij het doorspitten van oude topics voor info over de PID kwam ik ook andere dingen tegen. Zoals een isolatie-topic. Het sprak me ook wel aan om dat meteen mee te nemen, als ik toch aan de binnenkant aan het wroeten ben! Via-via heb ik een mooie isolatiedeken kunnen regelen die om de boiler past. Om deze perfect om de boiler te krijgen lijkt het noodzakelijk om alle verbindingen aan de zijkant van de boiler los te maken.
Als ik de machine toch al zo ver ontleed, is het dan handig om de boiler helemaal te verwijderen en even te laten weken in citroenzuur (1:25)? Plan is om dit alleen te doen als ik bij het kijken in de boiler zie dat er (flink) aanslag op de binnenkant zit. Dit is niet mijn verwachting, omdat ik regelmatig de Zaffiro even doorspoel met citroenzuur. Maar ik ben natuurlijk het tweede baasje van de machine en hoewel de vorige eigenaar een deskundige indruk maakte, zeker weten doe ik het niet. Mocht het toch nodig zijn, zijn er dan nog dingen waar ik speciaal op moet letten, bijvoorbeeld (een soort van foodsafe) loctite voor bij het herbevestigen van het verwarmingselement oid?
Buiten de boiler direct ontharden, nog andere dingen die ik een nadere blik verdienen als de hele machine al uit elkaar ligt? Na terugkomst van de vakantie bleek dat de druk bij het koffiezetten niet meer boven 8,25/8,50 bar komt, en met het blindfilter ongeveer een halve bar hoger, dus wil sowieso de OVP even een een nadere blik geven/die even bijstellen. Dat ging niet met de losse pols, dus even met een tang (met doek ertussen) hem verder aandraaien.
Na herinstallatie van alle leidingwerk is het vervolgens de bedoeling om de PID in te bouwen. Het geheel wordt allemaal intern ingebouwd, zodat de mooie looks van de Zaffiro bewaard blijven.
Waar ik specifiek nog een vraag over heb is de plaatsing van de temperatuursensor. Op Kaffee-Netz heeft iemand met een gePIDde Zaffiro zitten meten aan watertemperaturen. Super handig! Want nu weet ik bij welke temperatuur van het boilerwater, het water bij aankomst bij de filter 92 graden is... Maar ik vind het eigenlijk een beetje ongelofelijk dat de (door sensor gemeten) temperatuur in de boiler 107C moet zijn voor 92C broeiwater! Hij heeft de PT100 boven in de meetbuis van de Zaffiro zitten waardoor hij de bovenste 3cm van de ketel meet. Is dit een adequate verklaring waarom het zo hoog is? Omdat hij het bovenste, dus heetste water/stoom meet bij een de facto lagere temperatuur in het midden van de boiler? Wat denken jullie?
Ik zal proberen wat foto’s te maken zodat de inbouw te volgen is. Ook is het idee om nog te kijken of ik naderhand een puntsgewijs stappenplan kan maken, want hoewel het in het Engels al op meerdere plekken te vinden is, maakt het de drempel misschien wat lager voor andere knutselaars om het ook in het Nederlands te kunnen lezen?
Wat topics waar ik veel van heb opgestoken over een PID, de inbouw ervan en specifieke topics over de Zaffiro:
https://coffeeforums.co.uk/showthread.p ... ia-Attempt
http://www.coffeegeek.com/forums/espres ... ines/66357
http://coffeeforums.co.uk/showthread.ph ... m-and-Brew
https://web.archive.org/web/20160402212 ... :80/silvia
https://www.kaffee-netz.de/threads/mess ... 899/page-3
viewtopic.php?t=8611
TL;DR:
Bij boiler uninstall/ontharden, nog dingen waar ik speciaal op moet letten?
Bij een machine compleet uit elkaar, wat verdient een check/aandacht?
107C boilerwater (gemeten bovenin de boiler) voor 92C broeiwater, kan dat kloppen?