mét timer of zonder timer

1
Hallo,

Enrique hier! Ik ben me aan het orienteren op een nieuwe maler naast mijn Pavoni.
Wat zijn jullie overwegingen om een maler te nemen mét of zonder timer. In eerste instantie lijkt me een timer handig, hoewel je wat minder flexibel bent. Er wordt ook gezegd dat je in no-time gewend bent aan geen timer, na een week oefenen ben je je eigen timer....

ik twijfel nog ascaso i1 of macap mc4, wie trekt me over de streep met goede argumenten. Ik vind de on demand knop bij de ascaso erg handig. Is het een nadeel dat de macap geen steunvork heeft?

Toch nogal wat vragen, hoop dat iemand me kan helpen.
Mooi trouwens, zoveel koffieliefhebbers op het net!

Ciao!
Enrique

Re: mét timer of zonder timer

2
Hoi Enrique,

Ik heb zelf geen timer, maar ik kan ook niet zeggen dat ik hem mis. Ik bepaal visueel wanneer ik moet stoppen, en dat gaat goed. Meer kan ik er niet van zeggen.

Die Ascaso heeft meen ik best een aardig maalwerk, maar de constructie van het ding is lang niet zo robuust als van die MC4, die bovendien grotere maalschijven heeft. De MC4 schijnt nog behoorlijk te klonteren, dan zou je wellicht beter een M4, met doser kunnen nemen, dan heb je daar minder last van.

Heb je aan de Compak K3 Touch gedacht? kan wel eens het perfecte compromis voor je zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: mét timer of zonder timer

4
Ha, dan ben je een van de eersten die de K3 minder mooi vinden....

Maar klonteren is inderdaad niet zo goed. Het is heel belangrijk om een koffie koekje (de puck) te hebben die zo gelijkmatig mogelijk is in dikte en dichtheid. Water volgt nu eenmaal altijd de weg van de minste weerstand, dus als het ergens makkelijker langs kan gaan doordat er een breukje zit, of de koffie er minder dichtop elkaar gedrukt is, of omdat de puck er dunner is, dan zal het dat doen. Met als gevolg dat het ergens anders niet of minder langs gaat: het ene deel van je puck raakt overgeëxtraheerd, het andere ondergeëxtraheerd. Niet goed. En klonteren kan hier wel aan bijdragen, ja. Dat samendrukken heeft namelijk voornamelijk effect op het bovenste gedeelte van je puck, halverwege zal je al snel dicht-, en mìnder dicht gepakte koffie hebben.

Een doser zorgt ervoor dat klontjes breken en ja zal er dus poederiger koffiemaalsel mee krijgen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: mét timer of zonder timer

5
Yep klopt! Wat ik ook vaak merk is dat de ervaren koffiezetters ook voor thuis bewust kiezen voor een molen met doseerder. Het klonteren is minder en je knoeit ook minder. En koffiemaalsels die je over hebt/knoeit kan je makkelijk teruggooien in de doser. Bv de juiste 7/14 gram krijg je door een bergje koffie op je filterbakje te malen en dan met je vinger recht af te strijken. Die gooi je netjes terug in de doser. Dan ga je tampen en koffiezetten.

Uiteraard maal je trouwens met een doser molen per keer niet meer dan nodig is voor 1,2 kopjes. Gebruik de échte doseerfunctie dus eigenlijk niet voor thuis (snap je het nog ha :?)
Want daarvoor moet je de doser behoorlijk vol malen voordat dat goed werkt en dan zit je met veel gemalen oude koffie.

Kortom, overweeg nog ff goed of je wel/geen doser molen wilt. En eens, dat de Ascaso een stuk minder profi is dan een MACAP. Vergelijk bv de maalschijven, motorpower en het gewicht (=zegt wat over de gebruikte componenten) maar eens...

Succes ermee!
Rolf - Casa Barista

Re: mét timer of zonder timer

6
Hola!

Hij staat inmiddels op mijn aanrecht, de Macap MC4, zonder doser dus. Ik vond het prijsverschil te veel en zat al echt aan mijn top... Hij ziet er super uit, degelijk ook en hij maalt heerlijk. Met een beetje schudden met de piston verdwijnen de klontjes als sneeuw voor de zon.....

Nu alleen nog even de juiste maling vinden, de eerste espresso's smaakte erg zuur....maar dat komt misschien door het gebruik van de AH Perla bonen (ik vond het zonde om mijn dure Simon Levelt bonen erdoorheen te jagen; in de beschrijving geven ze nl aan dat je eerst een paar ons moet malen vóór het echte gebruik)

Thanks allen voor de adviezen!

Ciao!