Ponte Vechio Export
Geplaatst: zo 21 apr 2019, 11:19
Ik kon het weer eens niet laten en heb het nieuwste model Ponte Vecchio Export gekocht. En in de nieuwe kleur vintage orange. Of beter gezegd in de oude kleur oranje, omdat het om precies dezelfde kleur gaat als van de oude Sama machines uit de jaren 70.
Het 2019 model is op een aantal punten gewijzigd en verbeterd. Het kom vooral neer op betere lak op de voet, poedercoating i.p.v. lak op de behuizing, betere alignment van de stoomkraan, een andere kabeldoorvoer die doet denken aan audio aparatuur, betere kwaliteit seals, een extra ring om de groep ter hoogte van de behuizing en ander materiaal van de boiler en groep om te kunnen voldoen aan de strengere eisen m.b.t. het lekken van zware metalen. En PV levert nu ook een mooie zware kwaliteit tamper. O ja, het logo is nu van RVS i.p.v. een sticker:
Dit nieuwe model staat voor 799 euro in de prijslijsten. Zonder naked PF wel te verstaan. Deze prijs is vergelijkbaar met een Pavoni professional.
Los van deze kleine maar zinvolle verbeteringen zijn er technisch gezien weinig veranderingen. Het blijft gewoon een eigenzinnige machine die heel vergevingsgezind is qua temperatuur en puik stoomt. Zelfs bij de 1.4 bar boilerdruk af fabriek moet je ongelofelijk je best doen om de groep te heet te krijgen. Ik heb de druk inmiddels teruggeschroefd naar 1.1 bar omdat de melk anders uit mijn kleine Motta kannetje klotst. Bij deze druk is overhitting al helemaal geen issue en heb ik voor light roast zelfs een korte warming flush nodig.
De temperatuur stabiliteit zal te maken hebben met de teflon pakking tussen boiler en groep en het kleine slagvolume. Met een single pull kom je niet verder dan zo'n 15 gram espresso. Gelukkig is deze machine i.t.t. de meeste andere kleine home levers wel heel geschikt voor het doen van een of meerdere Fellini halve pulls. Of zelfs dubbele pulls. Ik doseer nu doorgaans 15 gram in de dubbele basket die je overigens probleemloos kunt updosen tot 17-18 gram. Met een Fellini kom ik dan uit op zo'n 24-26 gram espresso. D.w.z. pakweg 60% brew ratio.
De Fellini is niet alleen nuttig voor extra volume, maar zorgt meteen voor een actieve preinfusie. Dit heeft mijn voorkeur omdat de boilerdruk van ruim 1 bar net als op een Pavoni of Elektra eigenlijk te weinig is voor een goede passieve preinfusie.
De smaak is eigen. De clarity is wat minder i.v.m. mijn Elektra, maar de body is aanzienlijk beter. In het algemeen kun je stellen dat de smaak wat meer naar die van comfort shots neigt zonder extremen in zuren of bitters. Ik zou de shots als zacht, romig en intens willen classificeren. Dus intens zonder bijsmaak! Natuurlijk zijn dit relatieve zaken. De laatste week heb ik de Hama van Sebastiaan op de maler. Voor deze koffie gebruik ik een wat langere preinfusie en twee pulls. Daarmee kom ik op zo'n 30 gram uit. Ik ben erg tevreden over de rijke smaak. De lagere brew ratio vertaalt zich in meer complexiteit! Zoals met alle kleine levers hebben ze elk hun sweet spot maar kun je toch de smaak flink tunen door kleine variaties in techniek.
Al met al blijf ik een zwak houden voor deze machine. Eigenwijs design, compact, snel warm, potente stomer, temperatuur stabiel en veelzijdig. En hij staat rock solid! Fantastisch dat ze deze machientjes nog maken op deze manier in deze tijd! En stukje levende traditie. Lekker analoog in een digitale wereld.
Ik zal de de komende dagen nog een filmpje plaatsen...
PS. Ik heb de foto's weer eens op zijn kant staan
Het 2019 model is op een aantal punten gewijzigd en verbeterd. Het kom vooral neer op betere lak op de voet, poedercoating i.p.v. lak op de behuizing, betere alignment van de stoomkraan, een andere kabeldoorvoer die doet denken aan audio aparatuur, betere kwaliteit seals, een extra ring om de groep ter hoogte van de behuizing en ander materiaal van de boiler en groep om te kunnen voldoen aan de strengere eisen m.b.t. het lekken van zware metalen. En PV levert nu ook een mooie zware kwaliteit tamper. O ja, het logo is nu van RVS i.p.v. een sticker:
Dit nieuwe model staat voor 799 euro in de prijslijsten. Zonder naked PF wel te verstaan. Deze prijs is vergelijkbaar met een Pavoni professional.
Los van deze kleine maar zinvolle verbeteringen zijn er technisch gezien weinig veranderingen. Het blijft gewoon een eigenzinnige machine die heel vergevingsgezind is qua temperatuur en puik stoomt. Zelfs bij de 1.4 bar boilerdruk af fabriek moet je ongelofelijk je best doen om de groep te heet te krijgen. Ik heb de druk inmiddels teruggeschroefd naar 1.1 bar omdat de melk anders uit mijn kleine Motta kannetje klotst. Bij deze druk is overhitting al helemaal geen issue en heb ik voor light roast zelfs een korte warming flush nodig.
De temperatuur stabiliteit zal te maken hebben met de teflon pakking tussen boiler en groep en het kleine slagvolume. Met een single pull kom je niet verder dan zo'n 15 gram espresso. Gelukkig is deze machine i.t.t. de meeste andere kleine home levers wel heel geschikt voor het doen van een of meerdere Fellini halve pulls. Of zelfs dubbele pulls. Ik doseer nu doorgaans 15 gram in de dubbele basket die je overigens probleemloos kunt updosen tot 17-18 gram. Met een Fellini kom ik dan uit op zo'n 24-26 gram espresso. D.w.z. pakweg 60% brew ratio.
De Fellini is niet alleen nuttig voor extra volume, maar zorgt meteen voor een actieve preinfusie. Dit heeft mijn voorkeur omdat de boilerdruk van ruim 1 bar net als op een Pavoni of Elektra eigenlijk te weinig is voor een goede passieve preinfusie.
De smaak is eigen. De clarity is wat minder i.v.m. mijn Elektra, maar de body is aanzienlijk beter. In het algemeen kun je stellen dat de smaak wat meer naar die van comfort shots neigt zonder extremen in zuren of bitters. Ik zou de shots als zacht, romig en intens willen classificeren. Dus intens zonder bijsmaak! Natuurlijk zijn dit relatieve zaken. De laatste week heb ik de Hama van Sebastiaan op de maler. Voor deze koffie gebruik ik een wat langere preinfusie en twee pulls. Daarmee kom ik op zo'n 30 gram uit. Ik ben erg tevreden over de rijke smaak. De lagere brew ratio vertaalt zich in meer complexiteit! Zoals met alle kleine levers hebben ze elk hun sweet spot maar kun je toch de smaak flink tunen door kleine variaties in techniek.
Al met al blijf ik een zwak houden voor deze machine. Eigenwijs design, compact, snel warm, potente stomer, temperatuur stabiel en veelzijdig. En hij staat rock solid! Fantastisch dat ze deze machientjes nog maken op deze manier in deze tijd! En stukje levende traditie. Lekker analoog in een digitale wereld.
Ik zal de de komende dagen nog een filmpje plaatsen...
PS. Ik heb de foto's weer eens op zijn kant staan