Pagina 1 van 2

Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 15:51
door cremalover
Blend gemaakt van wat zelfgebrande Malabar en een Brasil.
Ik vond vanmorgen de koffie een zeepsmaak hebben.Ondrinkbaar.
Toevallig kwam Bvds langs en die heeft hem ook niet opgedronken.Smerig.
Iemand een idee?
Kun je met willekeurig blenden een ondrinkbaar resultaat behalen?

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 15:58
door Pti
Mogelijk, van goede druiven kun je ook slechte wijn maken.

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 15:59
door fransg
Blenden kan tricky zijn. Ik heb er nog weinig ervaring mee maar vandaag mengde ik 350g van bonen die best lekker maar wat aan de donkere kant zijn, met 350g van dezelfde die wat licht zijn maar best lekker. Samen blijken ze elkaar niet te verbeteren maar het lijkt wel of ze allebei hun mindere kant behouden terwijl de rest, het best wel lekkere, is verdwenen.

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 16:35
door cremalover
fransg schreef:Blenden kan tricky zijn. Ik heb er nog weinig ervaring mee maar vandaag mengde ik 350g van bonen die best lekker maar wat aan de donkere kant zijn, met 350g van dezelfde die wat licht zijn maar best lekker. Samen blijken ze elkaar niet te verbeteren maar het lijkt wel of ze allebei hun mindere kant behouden terwijl de rest, het best wel lekkere, is verdwenen.
Precies wat ik ook gedaan heb

250 gram lichter en 250 donkerder van de Brasil gemengd.
Plus wat Malabar.

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 16:39
door fransg
tevoren had ik 25g van elk samengevoegd, dat in de R120 gemalen en 18g daarvan gebruikt. Dat beviel best, maar uit de E8 kwam het minder. Ik kan morgen nogeens kijken of de mix het dan wel weer okee doet op de R120.

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 16:52
door @3aan
Sta vandaag op een kerstmarkt in Lelystad. Lekkere Yellow Bourbon Brasil en een Costa Rica - San Jorge. die apart prima smaken en in de mix leek het assig, zal vast met het weer te maken hebben!?

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 16:55
door fransg
Leuk om deze complicaties ook te delen, niet slechts de hoogtepunten ;-)

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 17:23
door pichichi
@3aan schreef:Sta vandaag op een kerstmarkt in Lelystad. Lekkere Yellow Bourbon Brasil en een Costa Rica - San Jorge. die apart prima smaken en in de mix leek het assig, zal vast met het weer te maken hebben!?
Brazil en Costa Rica zijn elkaars tegenpolen/vervangers in blends. En in ieder geval nooit in gelijke hoeveelheden.
Ik heb ergens nog een A4´tje op het werk waarin ´vervangers´, soms tot in 2e of 3e lijn genoteerd staan. Ik zal eens opduiken.

Blenden is aparte kunst. Zoals mijn baas altijd zegt: "De bonen moeten huwen. Maar ze kunnen elkaar ook de tent uitvechten."

Op site Sweet Maria´s staat er ook veel over http://legacy.sweetmarias.com/blending.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Brasil met Colombia en Indo werkt altijd wel goed. Heeft Coffee Company ook, en Bocca doet iets soortgelijks.

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 17:26
door pichichi
cremalover schreef:Blend gemaakt van wat zelfgebrande Malabar en een Brasil.
Ik vond vanmorgen de koffie een zeepsmaak hebben.Ondrinkbaar.
Toevallig kwam Bvds langs en die heeft hem ook niet opgedronken.Smerig.
Van SM site:
For an potent Indian Monsooned-type blend you could do something like this:
60% Indian Monsooned Malabar -this high percentage will cup very musty
20% High Quality Robusta: Wet-processed Indonesian or Indian
20% Wet-processed Arabica, for aroma and balance: perhaps Indian, Timor, Java or Sulawesi.

Eventueel Robusta vervangen door een WET processed Arabica. Dus geen unwashed Brazil erin doen.
En andermaal, gelijke delen, zou ik, als is het maar voor de leut (pun intended!), vermijden.

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 18:24
door bobbee
Leuke info pichichi! Dank

Geatapatalked