Re: Gespot: E61 thermometer voor weinig

14
espressodokter schreef:Ik vind de "goedkope "thermometer prima maar de aansluitnippel erg zwak.
Heb er inmiddels, zonder geweld, 2 kapot gedraaid.
Is toch een erg goedkope constructie :x
Geen idee hoe deze in het echt is maar dat is met de erics versie ook iets kwetsbaars.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Gespot: E61 thermometer voor weinig

17
HanR schreef:Teflon ringen in plaats van koperen ringen gebruiken?


Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Ik gebruik een teflon ring inderdaad, dan hoef je niet hard aan te draaien. Het blijft een relatief zwakke plek gezien je m6 draad hebt waar een 4mm probe doorheen gaat in mijn geval.
“Coffee cannot disappoint, your expectations can”

Re: Gespot: E61 thermometer voor weinig

18
Ervaring met de ‘Coffee sensor’ thermometer op de E61groep.

Had allang het idee dat de uitstroomtemperatuur van mijn machine te hoog was. Om hier een eerste indruk van te krijgen eerst een digitale thermometer op de aanvoerleiding van de zetgroep gezet om te zien wat de temperatuur van het water bij aankomst in de groep is. Dit bleek 106 C° te zijn.
Omdat dit natuurlijk lang niet alles zegt over de ‘output’ temperatuur van het zetwater, dit ook maar eens gemeten. Die bleek (na een normale cooling flush) standaard rond de 98/99 C° te schommelen. Veel te heet dus.
Slechts door veel langer te flushen was de zetwatertemperatuur naar de gewenste ±93 C° te krijgen, maar het vaker en/of langer flushen was in feite een soort blinde rodeo met wisselende temperaturen tussen de 92 en 98 C°, met als gevolg ook steeds wisselende smaakresultaten van de espresso.

Om een nog beter inzicht te krijgen in het temperatuurverloop op zoek gegaan naar een geschikte thermometer in de zetgroep. Bij Casabarista (Koffiebelevingscentrum) Velp een ‘Coffee sensor’ thermometer besteld. Deze thermometer bestaat uit een sensornaald met daarboven een digitaal display. De montage is een fluitje van een cent. Na verwijdering van de afsluitbout aan de voorzijde van de groep, draai je de sensor van de thermometer in het kanaal van de zetgroep. Benodigd sleuteltje en ringetje zaten ook in de doos, alles bij elkaar nog geen 5 min. werk. Was een beetje bang dat het geheel raar uit zou steken en lelijk zou zijn, maar de meter is stevig, zit mooi dicht op groep en is daardoor makkelijk te bedienen en af te lezen. Al met al niet eens zo ’n gek gezicht.

De ‘Coffee sensor’ meet het passerende water in de groep vlak voor de extractie. Als dubbelcheck ook nog even een meting gedaan van de temperatuur van het water als het uit de groep stroomt.
Daar bleek precies 1 graad verschil (minder warm) tussen te zitten. Dus op de meter bijv. 95 C°, uitstroomtemperatuur 94C°.
Met de sensor is het temperatuurverloop tijdens het flushen snel en exact te meten en kan de espresso op elke gewenste temperatuur gezet worden. Nooit gedacht dat een temperatuurverschil van 1 of 2 graden zo ’n verschil in smaak op zou leveren.

Een paar voorlopige conclusies:
• Ik heb mijn espresso ’s vaak te heet gezet.
• Espresso zet ik nu op een andere (lagere) temperatuur dan de cappuccino.
• De ‘Coffee sensor’ maakt koffie maken met een exacte uitlooptemperatuur mogelijk.