Enkele weken enthousiast aan het experimenteren met opschuimen, zowel volle melk als afwasmiddel.
Mogelijk kunnen andere newbies een licht opsteken hoe je met trial en error tot microfoam komt.
De weg van melk naar microfoam = Nooit opgeven, ooit lukt het !
Attributen
Profitec Pid 600
Stoompijp 1.4 bar
Reinigingsdoekje stoompijp
Mota melkkan 500ml telkens met koud water afgespoeld na iedere try out.
Volle melk 3.2% eiwit of hoger net uit ijskast
Geen thermometer maar in principe niet nodig
Maar ook...veel geduld en...oefenen
Vooraf forum afgeschuimd op zoek naar info en visualisatie via Youtube.
Wat ik vooral miste...hoe ziet microfoam eruit en hoe voelt het aan.
Als blinkende verf ? ....genoeg gehad...zonder effectief microfoam te hebben.
Lobbig ? Tja...hoe moet ik dat interpreteren naar iets tastbaar ?
In de beginfase meermaals een eureka gevoel niettegenstaande ik enkel bovenin luchtige schuimmelk had en onderin...warme melk.
Hoe weet je nu wanneer je echt microfoam hebt ?
Indien mogelijk bij jou plaatselijke koffiebar even een vinger in de foampap duwen, dan weet je waar je naartoe moet werken. Of misschien krijg je wel een try out of tips.
Ik omschrijf microfoam als fluffy, luchtbelletjes zijn niet te onderscheiden,
foam vormt 1 geheel.
Als je je vinger erin duwt mag je niet voelen waar foam en melkscheiding zich situeert.
Foam plakt aan je vinger als verf maar iets luchtiger...mag niet nadruppen want dan is consistentie niet dik genoeg en heb je geen microfoam.
Een druppel na 3 sec... no go !
In een kopje tot de rand gevuld staat microfoam wat bol.
Na walsen met je kannetje mag je geen lagen meer hebben melk vs foam.
De melk is opgegaan in het foam en vice versa.
Uitschenken oogt romig met dikke straal maar met voldoende flow
Hoe ik tewerk ging en wat er fout liep :
Je moet ergens beginnen....tip stoompijp lukraak in de melk...resultaat warme melk
Vervolgens tip net onder het oppervlak tot melkkannetje te warm werd...en afwisselend tip wat dieper
Hmm...toch al schuim....
Zo had ik geregeld veel schuim, dan weer wat minder....maar onderin steeds warme melk.
Nooit homogeen schuim, zelfs niet na walsen. Bovendien was mijn schuim steeds te lopend.
Vingertest ! Foam mag niet nadruppelen.
Soms mn kannetje iets te warm laten worden...Auch !
Als je dan al enkele weken dit ritueel hebt ondergaan wil je al wel eens koffiedik kijken.
Maar ineens lukt het dan...en gelukkig wist ik nog wat leidde tot de doorbraak.
Het luistert allemaal nauw. Zo doe ik het maar mogelijk zij er nog manieren om tot
microfoam te komen.
Kannetje vullen met met koude melk tot net voor begin tuitje
Condens uit stoompijp blazen en stoomwieltje zo plaatsen zodat je met
kleine beweging vol stoom hebt en met 1 korte beweging terug kunt stoppen
Kannetje recht houden....stoompijpje rust onder hoek op schenktuit...
tip op 1/3 rand melkkan.
Vrije hand op kannetje voor handmatige tempmeting.
Tip starten net boven melkoppervlak of zwevend tussen oppervlak en melk.
Stoom vol open !
Indien schel iiiiiieeeep geluid is tip reeds te diep...te veel bellen is tip te hoog.
Dit moet je asap corrigeren of je kan opnieuw beginnen
Bijstellen tip omhoog of omlaag.
Surfen op het melkoppervlak is de kunst.
Je hoort nu een geluid ssstttschhhhhh.
Dit vasthouden. Je zuigt nu lucht in de melk en ziet het volume stijgen. Dit is het stretchen.
Tegelijk zie je een vortex vormen. Deze zwiert de melk rond. Hoe sneller de vortex hoe beter.
Terwijl volume stijgt hou je het sssstttccchh geluidje aan.
Tracht geen grote bellen te vormen. Kleine belletjes worden weggewerkt in de vortex.
Kannetje desnoods meebewegen naar beneden om sstttcchh geluid te handhaven naarmate volume toeneemt.
Naarmate volume stijgt kannetje schuiner houden. Je zal zien dat vortex sneller draait.
Stoompijpje blijft steeds zelfde hoek in het hele proces.
Indien volume de helft is toegenomen of kannetje handwarm is,
waarbij handwarm prio heeft !
tipje ietsjes laten zakken tot ongeveer 1cm in de melk...sstttcchhh geluid stopt, toevoegen van lucht eveneens. Tijd om alle luchtbelletjes te mengen in de melk als 1 homogeen geheel met hopelijk microfoam als beloning. Steeds die stoompijp onder zelfde hoek !
Laat die vortex zn werk doen. Geduldig wachten tot je hand op melkkan houden niet meer comfortabel is. Stoomkraan direct dicht.
Nu kijken of ik microfoam heb ?
Neen ! eerst nog eens kort stomen, purgen en dan stoompijpje reinigen met doek.
Nu 1x met kannetje op tafel kloppen. Luchtbelletjes collapsen.
Walsen....en gefeliciteerd...Microfoam !
...of gewoon melkschuim...maar...oefening baart kunst.
Mijn eerste microfoam
1Espresso : Profitec 600 pid / Profitec pro T64
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen