Re: World Aeropress Championships 2019. And the winner is....

11
bobbee schreef: ma 25 nov 2019, 13:32 Ja was lekker!

Erg zacht en zoet. Uiteraard andere boon maar bypass methode doet het goed. Ben alleen niet blij met 30 gram dure koffie voor 1 kop koffie. Wordt wel erg prijzig.
die is steeds voordeliger dan espresso :)
Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: World Aeropress Championships 2019. And the winner is....

12
bobbee schreef: Ben alleen niet blij met 30 gram dure koffie voor 1 kop koffie. Wordt wel erg prijzig.
Amen. Zonde van de koffie. Je gooit in feite virtueel de helft weg.
Zou in deze tijden van duurzaamheid in alle vormen en maten best wel een extra puntje van aandacht mogen zijn.
En wellicht een puntje aftrek ook, voor de deelnemers die er tóch voor kiezen het zo te doen. Ik heb een hekel aan voedselverspilling!!
(Ja, ik ben thuis ook altijd de l*l, die de kapjes van de broden "moet" eten, die sowieso het lekkerst zijn, zeker getoast, kan nog prima na 5 dagen (zolang er nog geen wit pluis of groen te ontdekken is).

Ook een hekel aan waterverspilling trouwens. Er is een Brewers Cup winnaar die een jaar of 4 geleden in zijn recept had verwerkt dat je je papieren filter eerst met 300ml water moest spoelen (als het niet meer was). Kappen nou! denk ik dan. Of koop betere filters... :roll:
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Re: World Aeropress Championships 2019. And the winner is....

14

pichichi schreef: Ik heb een hekel aan voedselverspilling!!
(Ja, ik ben thuis ook altijd de l*l, die de kapjes van de broden "moet" eten, die sowieso het lekkerst zijn, zeker getoast, kan nog prima na 5 dagen (zolang er nog geen wit pluis of groen te ontdekken is).

Ook een hekel aan waterverspilling trouwens. Er is een Brewers Cup winnaar die een jaar of 4 geleden in zijn recept had verwerkt dat je je papieren filter eerst met 300ml water moest spoelen (als het niet meer was). Kappen nou! denk ik dan. Of koop betere filters... :roll:
Kan mij daar volledig in vinden, gloeiende hekel aan verspilling!
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS

Re: World Aeropress Championships 2019. And the winner is....

15
bobbee schreef: ma 25 nov 2019, 13:32 Ja was lekker!

Erg zacht en zoet. Uiteraard andere boon maar bypass methode doet het goed. Ben alleen niet blij met 30 gram dure koffie voor 1 kop koffie. Wordt wel erg prijzig.
Bob, ik kon het natuurlijk niet laten en meteen ook die recept uitgeprobeerd. Ik heb nog nooit zo Aeropress gedaan.
Mijn gebruikelijke aeropress recept: +-18gr coffee en 180ml water in een keer. Maling, MK43. Bij mij espresso stand is +-1.4 en filter 15.... voor aeropress doe ik +-3.5

Gisteren heb ik alles volgens die recept geprobeerd en maling op 5 gezet. Wel is opvarend dat na het persen kreeg ik 52 coffee van 100ml water ipv 60-70ml (moet misschien koffiedik harder persen :) )
Ik gebruikte zelf gebrande (voor filter) Ethiopië Shawantawene natural (van pti). Speciale thnx alweer aan Hoofdkwartier voor geweldige boon.

Resultaat is heel lekkere aeropress-americano. Mijn vrouw was ook gecharmeerd, ze vindt normaal gesproken aeropress en espresso te sterk en drinkt het liefst filter..... (champagne nog liever :) )

ik ga zeker verder met maling spellen en extractie meten, heel blei!
Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: World Aeropress Championships 2019. And the winner is....

16
Leuk Namor!
Ik zou ook wel ooit zijn ek43s willen hebben!

Ik kwam wat nieuwe footage tegen op internet.

Ik citeer :

2. Met welke koffie en welk recept heb je deze wereldprestatie geleverd? 

“We kregen allemaal dezelfde koffie: een gewassen pacas-variëteit uit Buena Vista, El Salvador,  gebrand door het Londense Ozone Coffee Roasters. Hiervan heb ik 30 gram grof gemalen. Vervolgens schonk ik 100 gram Spa Blauw water op 92℃ op in tien seconden en roerde twintig keer. Daarna zette ik het kapje met een voorgespoelde Aesir AeroPress-filter, drukte de lucht eruit, en met 40 seconden flipte ik de AeroPress en drukte ik hem door. De pakweg 60 gram gezette koffie lengde ik vervolgens aan met 120 milliliter water, nog steeds op 92℃. Vervolgens koelde ik de koffie zo goed mogelijk af door hem een flink aantal keer over en weer te gieten.”

Bron :
https://www.koffietcacao.nl/aeropress-w ... wendelien/
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: World Aeropress Championships 2019. And the winner is....

17
https://www.singleestatecoffee.nl/event ... ndon-baby/

30 gram grof gemalen koffie (ik heb mijn KINU-handmolen gebruikt), waar je aan toevoegt:

100 gram van het zachtste water dat je kunt vinden (Spa Blauw is geweldig!), bij 92 graden Celcius;
Start de timer meteen na het toevoegen van het water.
Roer 20 keer krachtig met je AeroPress-lepel.
Plaats de dop met een gespoeld papieren filter en duw de overtollige lucht eruit.
Op 0:40 seconden (wees snel!) draai je de AeroPress op een pitcher en PRESS!
Verdun deze sterke brew met 120 gram water op 92 graden.
Koel de brew af door het heen en weer te schenken in een andere pitcher.
Serveer op ongeveer 60 graden.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!