Niche

1
Hallo, ik ben sinds dit weekend ook de trotse eigenaar van een niche. Werkt allemaal fijn en precies waarvoor ik hem graag wilde. Ofwel single dosing, gemakkelijk maalgraad aanpassen e.d.

Maar wat me een beetje tegenvalt is de beloofde (bijna) zero retentie. Ik kom eigenlijk na malen een paar tienden tekort. Een klap op de molen geeft nog wel een extra hoopje maalsel.

Omdat mijn Silvia ff niet meewerkt gebruik ik de molen nu voor filter. Bonen zijn de yellow bourbon van het hk.

Enig idee of dit normaal is? Heeft de molen meer tijd nodig om in te lopen?

De koffie smaakt overigens prima en dat is natuurlijk het belangrijkste. Als dit punt al in het niche topic besproken is excuus. Die is inmiddels zo uitgebreid, ik kon er zo snel niets over vinden.

M.vr.gr.
Marcel


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Niche

2
Hallo Marcel,

je doet de bonen erin en maalt ze. De eerste keer kan het zijn dat maalsel even moet settelen ofzo. Ik heb er in ieder geval nooit problemen mee gehad. Zou het even aankijken komende tijd en geen tik meer geven op de maler.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Niche

3
Mijn eerste maling en misschien mijn tweede maling nam hij nog iets van 0.5 gram retentie. De molen heeft dan wat ruimte in de maalkamer die gevuld wordt. Alle maling daarna heb ik geen retentie kunnen waarnemen. Hij schijnt iets te verliezen, maar dat is minimaal.

Re: Niche

4
een boon weegt ongeveer 0,14g dus je bent in het begin even anderhalve boon kwijt misschien. Ik moet de sterveling nog ontmoeten die het verschil kan proeven, als er vervolgens 18g in gaat en 18g uit komt terwijl ergens nog 0.2g maalsel buiten de boekhouding blijft ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Niche

5
Ik proef het ook zeker niet. Koffie is prima. Het viel me alleen op dat 20,0 gram bonen op de acaia vervolgens er als 19,8 gemalen in de niche uitkwam. Het filmpje van niche zelf (wat reclame is snap ik uiteraard) geeft kleinere marges. Als dit de marge is van de niche helemaal goed. Dank voor de antwoorden.

Re: Niche

6
fransg schreef: zo 29 dec 2019, 13:49 een boon weegt ongeveer 0,14g dus je bent in het begin even anderhalve boon kwijt misschien. Ik moet de sterveling nog ontmoeten die het verschil kan proeven, als er vervolgens 18g in gaat en 18g uit komt terwijl ergens nog 0.2g maalsel buiten de boekhouding blijft ;-)
Ik daag je uit om op een basket van 18 gram 3 volle grammen ouder maalsel te proeven. :mrgreen:

In een echte blindtest wordt alles opeens een beetje anders.
Retentie is een van de grootste mythes in de koffiewereld.

Re: Niche

7
Mijn smaak beleving eindigt sowieso bij een lekker bakkie of niet. De soms poëtische beschrijving die gedaan wordt over koffie als tinten van dit en een hint van dat gaan een beetje aan mij voorbij. Wellicht is mijn smaak niet zo verfijnd ontwikkeld .


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Niche

10
mmjb schreef: zo 29 dec 2019, 13:58 Ik proef het ook zeker niet. Koffie is prima. Het viel me alleen op dat 20,0 gram bonen op de acaia vervolgens er als 19,8 gemalen in de niche uitkwam. Het filmpje van niche zelf (wat reclame is snap ik uiteraard) geeft kleinere marges. Als dit de marge is van de niche helemaal goed. Dank voor de antwoorden.
Maakt ook uit hoe fijn je maalt, welke koffie en hoe statisch. Ik verlies op 16.0 gram doorgaans tussen de 0.0 en 0.2 gram. Dat is pakweg 1% verlies en beschouw ik als zero retention. Ter referentie: de afwijking in het gehalte werkzame stof in geneesmiddelen mag in mijn vak als apotheker groter zijn!

Ik ken geen maler die dit beter doet. Ook met mijn handmalers blijft er wel eens 0.1 gram steken...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs