overdreven

1
Geachte koffieleuten,

Tsja..Ik weet het allemaal zo net nog niet. Ik bedoel met alle respect maar zijn wij niet veel te ingerwikkeld en te obsessief bezig met alles wat met koffie te mekane heeft. Maling graad, koffiersterkte, maat van tamper, metertjes, samenstelling, temperatuur enz ... En proeven we werkelijk allemaal het verschil? Ik weet wel zeker van niet. Nu geef ik geen pleidooi dat we allemaal maar een volautomaat meoten kopen want het blijft leuk om er mee bezig te zijn. maar deslanietemin. Ik vind het bij tijd en wijle wel heel erg overdreven. Kwa s vorige week nog iemand op bezoek die mij het ultieme kopje koffie beloofde. Hij had een Pavoni Levermachine een mooi ding, maar na tien minuten klooien met dat ding kreeg ik dan uiteindelijk het beloofde ultieme kopje koffie...Ik zal maar niet zeggen wat ik er van vond,

Re: overdreven

2
koffiedikkertje schreef:Geachte koffieleuten,

Tsja..Ik weet het allemaal zo net nog niet. Ik bedoel met alle respect maar zijn wij niet veel te ingerwikkeld en te obsessief bezig met alles wat met koffie te mekane heeft. Maling graad, koffiersterkte, maat van tamper, metertjes, samenstelling, temperatuur enz ... En proeven we werkelijk allemaal het verschil? Ik weet wel zeker van niet. Nu geef ik geen pleidooi dat we allemaal maar een volautomaat meoten kopen want het blijft leuk om er mee bezig te zijn. maar deslanietemin. Ik vind het bij tijd en wijle wel heel erg overdreven. Kwa s vorige week nog iemand op bezoek die mij het ultieme kopje koffie beloofde. Hij had een Pavoni Levermachine een mooi ding, maar na tien minuten klooien met dat ding kreeg ik dan uiteindelijk het beloofde ultieme kopje koffie...Ik zal maar niet zeggen wat ik er van vond,
:roll:
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: overdreven

4
koffiedikkertje schreef:Geachte koffieleuten,

Tsja..Ik weet het allemaal zo net nog niet. Ik bedoel met alle respect maar zijn wij niet veel te ingerwikkeld en te obsessief bezig met alles wat met koffie te mekane heeft. Maling graad, koffiersterkte, maat van tamper, metertjes, samenstelling, temperatuur enz ... En proeven we werkelijk allemaal het verschil? Ik weet wel zeker van niet. Nu geef ik geen pleidooi dat we allemaal maar een volautomaat meoten kopen want het blijft leuk om er mee bezig te zijn. maar deslanietemin. Ik vind het bij tijd en wijle wel heel erg overdreven. Kwa s vorige week nog iemand op bezoek die mij het ultieme kopje koffie beloofde. Hij had een Pavoni Levermachine een mooi ding, maar na tien minuten klooien met dat ding kreeg ik dan uiteindelijk het beloofde ultieme kopje koffie...Ik zal maar niet zeggen wat ik er van vond,
Dat jij het verschil niet kan proeven wilt niet zeggen dat het niet bestaat (en dat anderen het ook niet proeven). Dat is struisvogelpolitiek. Ieder moet voor zich uitmaken wat wel merkbaar is en wat niet en daar je aankoop dan op afstemmen. Ik weet wel hoe een écht lekkere espresso en cappuccino moeten smaken, want heb dat een keer vernomen in een goede espressobar en ik weet ook dat ik dat zelf thuis nog nooit bereikt heb. Ik zal dus proberen om daar bij in de buurt te komen, maar ik realiseer me ook dat ik niet de ervaring van cuptasters heb en dus waarschijnlijk al wat eerder tevreden zal zijn. En dat is helemaal prima! Maar er zijn dus wel bepaalde factoren die er voor zorgen dat een espresso beter kan smaken en daar is ook onderzoek naar gedaan.

Overigens moet je geen conclusies gaan trekken op basis van iemand die jou het ultieme kopje koffie beloofd en blijkbaar niet in staat een goed kopje te produceren. Kan je nog zo'n goed apparaat hebben, de man/vrouw erachter moet het uiteindelijk doen. Een heleboel mannen vinden zichzelf ook de beste coureur ter wereld. :lol:

Re: overdreven

5
Tja, wat is "overdreven"? Wat is het belang van alles wat we hier bespreken gezien op wereldschaal? Er zijn inderdaad veel belangrijkere zaken in het heelal, dat ben ik met je eens.

Anderzijds zou je kunnen zeggen dat je niet zo slecht bezig bent als je met aandacht en liefde ergens het beste van wilt maken.
De zinvolheid van dingen bepaal je denk ik zelf...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: overdreven

6
Spironski schreef:Tja, wat is "overdreven"? Wat is het belang van alles wat we hier bespreken gezien op wereldschaal? Er zijn inderdaad veel belangrijkere zaken in het heelal, dat ben ik met je eens.

Anderzijds zou je kunnen zeggen dat je niet zo slecht bezig bent als je met aandacht en liefde ergens het beste van wilt maken.
De zinvolheid van dingen bepaal je denk ik zelf...
Nu maak je het wel heel erg spiritueel. :lol: Hij doelt op het werkelijke effect op de kwaliteit van de koffie, niet of het tot een betere wereld leidt.

Re: overdreven

7
Zou het? Hè gèt, weg betere wereld... ;) .
Maar dan nog gaat mijn stelling wel op natuurlijk: de zinvolheid van wat je doet bepaal je uiteindelijk zelf. Als OP werkelijk niet proeft dat de dingen die we hier bespreken verschil maken, heeft het voor hem inderdaad geen zin. Daarmee is niet gezegd dat anderen het verschil wel kunnen proeven, natuurlijk.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: overdreven

8
Beste koffiedik,
koffiedikkertje schreef:Geachte koffieleuten,

Tsja..Ik weet het allemaal zo net nog niet. Ik bedoel met alle respect maar zijn wij niet veel te ingerwikkeld en te obsessief bezig met alles wat met koffie te mekane heeft.

Maling graad, --> Heel belangrijk
koffiersterkte, --> wat is dat???

maat van tamper, --> niet belangrijk, als het maar past
metertjes, --> Hoog gadgetgehalte

samenstelling, --> Uiteraard

temperatuur --> Wel heel belangrijk
enz ... En proeven we werkelijk allemaal het verschil? Ik weet wel zeker van niet.

Nu geef ik geen pleidooi dat we allemaal maar een volautomaat meoten kopen want het blijft leuk om er mee bezig te zijn. maar deslanietemin. Ik vind het bij tijd en wijle wel heel erg overdreven. Kwa s vorige week nog iemand op bezoek die mij het ultieme kopje koffie beloofde.
Hij had een Pavoni Levermachine een mooi ding, maar na tien minuten klooien met dat ding kreeg ik dan uiteindelijk het beloofde ultieme kopje koffie...Ik zal maar niet zeggen wat ik er van vond,
--> Je proefde dus waarschijnlijk dat de maalgraad, temperatuur of een andere factor niet goed was, je geeft dus zelf het antwoord al :o
Het leven van een barista gaat niet over rosetta's....

Als kind was ik al dol op koffiekoppen!

Re: overdreven

9
Uitgaande van de espresso die die gast van TiraMiSu me voorzette.....
doet het er wel degelijk toe hoe en waarmee je een espresso zet.

En ik denk dat hoe net zo veel/meer invloed heeft als waarmee.
Aangezien de koffie daar uit mn eigen molen kwam en bij mij thuis toch behoorlijk anders smaakte.
Terwijl de maalgraad en bonen precies hetzelfde waren, haalde ik dus compleet anders smakende espresso uit mijn Silviatje.

Dus......denk wat je wilt, maar ik ga oefenen.