Te koud?

1
Hallo,

Ik heb een 2e handse Bezzera mitica gekocht en heb hem nu een paar dagen.
Ik had hem vrij goed afgesteld en kreeg er best goede espresso uit.
Echter vind ik hem sinds vandaag behoorlijk zuur, het lijkt ook alsof hij wat kouder is.
Ik ben eerst met m'n afstelling gaan spelen, fijner malen en minder maalsel etc. maar het blijft zuur.
Machine een paar keer een backflush gegeven, maar er verandert niets.

Nu lees ik her en der dat het water uit de zetgroep zo'n 93 graden moet zijn.
Het is natuurlijk lastig te meten direct uit de zetgroep, maar ik heb er een bakje direct onder gehouden een paar keer gevuld met heet water zodat dit het water niet af zou koelen en ik meet daar water tussen de 70 en de 76 graden telkens.
Is dit voldoende? Hoe meten jullie het water?
Als ik het bakje vul met m'n kokend water kraan meet ik 90 graden.

Kan het zijn dat er iets mis is met m'n temperatuur?
Het kokend water kraantje wordt wel gloeiend heet en stoom ook.

Groeten Tim

Re: Te koud?

2
Meten op deze manier is kansloos.
Ik meet met een thermokoppel tegen het douchescherm.
Hoe voelt je groep aan. Als deze zo heet is dat je deze niet kunt aanraken zit je meestal wel goed.

De pressostaat mag bij Bezzera wel aan de hoge kant staan afgesteld. 1,1 in 1,3 uit.



Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk

Re: Te koud?

4
Hoeveel koffie doseer je en welk filterbakje?
Hoeveel druk geeft de drukmeter aan.
Ik denk dat er niks aan de hand is met je machine.
Misschien wat lucht. Met een blindfilter kun je halverwege het opwarming een keer backflushen met alleen water. Tot je het geluid van de pomp hoort dempen, dan druk je de lucht eruit. Dan weer doorverwarmen. E61 heeft 45 min nodig om goed op temperatuur te komen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Te koud?

5
Heb het uiteindelijk opgelost door de dosering koffie te verhogen.. :P

Ik had al de maalgraad op diverse standen getest, maar bleef vrij zuur. Met meer maalsel is het perfect. Ben er blij mee.

Enigste nadeel is nu dat het best een zooitje wordt tijdens het malen valt er best wat naast de piston. Maar met minder maalsel heb ik er op diverse standen maalgraad nog geen goede espresso er uit gekregen. Iemand hier nog tips voor of toch maar gewoon poetsen?

Tevens heb ik nu pre infusie ontdekt en ga ik daar ook eens mee spelen en kijken wat het doet.

Re: Te koud?

8
Ik had een soortgelijke ervaring met mijn ECM Mechanika III (van binnen eigenlijk een Bezzera) en vermoed dat deze machines iets minder warm lopen dan standaard e61 warmtewisselaars. Mogelijk komt dit doordat de warmtewisselaar horizontaal in de boiler is geplaatst ipv diagonaal, hierdoor blijft de warmtewisselaar altijd onder water.
In mijn apparaat heb ik een thermometer op de zetgroep geplaatst. De temperatuur van de zetgroep is bij lang stilstaan ca. 91 graden. Met flushen kom ik tot 98 graden (bij een boilerdruk van 1,4 bar). Dit betekent dat ik een korte cooling flush doe voordat ik ga zetten. Afhankelijk van de lengte van de flush wordt de temperatuur van je shot bepaald. Mogelijk dat je te lang spoelt voordat je koffie zet?

Re: Te koud?

9
Bedankt voor de bovenstaande tips, heb een doseer ring gekocht!
YouriS schreef: wo 03 jun 2020, 15:30 Ik had een soortgelijke ervaring met mijn ECM Mechanika III (van binnen eigenlijk een Bezzera) en vermoed dat deze machines iets minder warm lopen dan standaard e61 warmtewisselaars. Mogelijk komt dit doordat de warmtewisselaar horizontaal in de boiler is geplaatst ipv diagonaal, hierdoor blijft de warmtewisselaar altijd onder water.
In mijn apparaat heb ik een thermometer op de zetgroep geplaatst. De temperatuur van de zetgroep is bij lang stilstaan ca. 91 graden. Met flushen kom ik tot 98 graden (bij een boilerdruk van 1,4 bar). Dit betekent dat ik een korte cooling flush doe voordat ik ga zetten. Afhankelijk van de lengte van de flush wordt de temperatuur van je shot bepaald. Mogelijk dat je te lang spoelt voordat je koffie zet?
Voor het zetten spoel ik hem een paar 2-4 seconden door. Dus zonder portafilter er in even laten lopen.
Is dit voldoende of kan ik het beste wat anders doen?

Re: Te koud?

10
2-4 seconden lijkt mij in elk geval niet te lang. Maar zoals anderen al opmerkten is het meten in een kopje niet betrouwbaar. Ik zou daarom naar andere factoren kijken: smaak, crema, doorlooptijd, consistentie. Mocht je met dezelfde werkwijze steeds wisselende resultaten krijgen dan is er mogelijk iets met je apparaat (of maler). Had je eenmalig last van een zuurder/kouder brouwsel mogelijk dat er dan sprake was van lucht.