Waar de analogie tussen hifi en espresso niet meer opgaat, is dat espresso, blijvend, meer variabelen heeft. Als je eenmaal een top hifi-installatie hebt staan zal je muziek altijd geweldig klinken (mits je bron acceptabel is, natuurlijk). Bij espresso bereiding kan er van alles mis gaan. Als je goede apparatuur hebt wil dat nog niet zeggen dat je altijd top-koffie zult zetten.
Het vervelende is nu dat de instap-apparatuur je het behoorlijk moeilijk maakt om goede koffie te zetten, terwijl het hoe langer hoe makkelijker wordt om een top-espresso te brouwen naarmate je meer wil betalen voor je apparatuur. In zekere zin bestaat beginners-apparatuur dus niet.
Je had het eerder over dat kantelpunt, en dat heeft ook te maken met het no-nonsense idee: het wordt daarboven wel heel duur om nog significant beter te verkrijgen.
Ik denk dat het kantelpunt voor malers ligt bij zo'n €600 (64mm schijven en 350W motor) en bij de apparaten zelf bij de E61 HX (te verkrijgen tussen de €1000 en 2000). Je kunde is belangrijk en de kwaliteit van je koffie is bepalend, die moeten altijd op orde zijn.
Dus met jouw budget: ga 2-de hands!
Re: overdreven
31La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder