Al weer een tijdje lid van dit forum, maar vooral gebruikt om lekker te lezen en weinig te posten. Daar mag verandering in komen.
Dus. Huib, woon in Utrecht. Nu sinds een jaar of.. 14 compleet verslingerd aan de koffie. Begonnen met een Pavoni + SJ, toen een Silvia + Major, en dit jaar de eindstap gezet (LMLM + EK43S). Onder het mom van "als we toch de hele dag thuis zitten..."
Drink vooral veel lichte koffie. Denk filterbranding, zowel in de V60 als in espresso. Af en toe een cappuccino, maar dan moet je denken aan eens in de maand, of als er gasten zijn. Merk wel dat de consumptie de laatste tijd steeds harder gaat. Eerst deed ik nog een weekje met een zakje van 250gram, nu is dat een paar dagen...
Beste koffie dit jaar (tot nu toe): Kenia van Square Mile (helaas uitverkocht), die was als espresso fantastisch en deed het in de filter ook niet verkeerd: "zo die is sappig, dit is wel de meest uitgesproken tot nu toe" aldus mijn vriendin.
Re: Even voorstellen
2Ha Huib, welkom.
Mooie set heb je zeg!
Mooie set heb je zeg!
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Even voorstellen
3Dank! Ben er ook erg blij mee
Van de setups die ik heb gehad is het niet bepaald de makkelijkste in gebruik, moet ik zeggen. Doe je iets fout in je distributie? Zijn je bonen te vers? Te oud? Jammer joh, je krijgt direct op je kop (of in je oog, als je probeert te spieken hoe 'ie loopt). Maar als alle sterren op een lijn staan, de maan in de juiste hoek draait, de luchtvochtigheid precies goed is en je Teams meeting niet uitloopt, dan is het resultaat ook echt om van te smullen.
Het kan ook zijn dat ik gewoon veel kritischer ben geworden, en wat nu het stempel "die liep niet lekker" krijgt een jaar geleden een uitstekende espresso was... Maar daar zal iedereen hier last van hebben
Van de setups die ik heb gehad is het niet bepaald de makkelijkste in gebruik, moet ik zeggen. Doe je iets fout in je distributie? Zijn je bonen te vers? Te oud? Jammer joh, je krijgt direct op je kop (of in je oog, als je probeert te spieken hoe 'ie loopt). Maar als alle sterren op een lijn staan, de maan in de juiste hoek draait, de luchtvochtigheid precies goed is en je Teams meeting niet uitloopt, dan is het resultaat ook echt om van te smullen.
Het kan ook zijn dat ik gewoon veel kritischer ben geworden, en wat nu het stempel "die liep niet lekker" krijgt een jaar geleden een uitstekende espresso was... Maar daar zal iedereen hier last van hebben
Re: Even voorstellen
4Welkom!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Even voorstellen
5Welkom Huib.
Wel een bijzonder mooi setup dat jij je eigen noemt. Als je van koffie uit Kenya houdt probeer eens die van Blommers - die vind ik persoonlijk een van de favorieten van dit jaar ... in de V60 naar ook als espresso
Wel een bijzonder mooi setup dat jij je eigen noemt. Als je van koffie uit Kenya houdt probeer eens die van Blommers - die vind ik persoonlijk een van de favorieten van dit jaar ... in de V60 naar ook als espresso
:: Dallacorte mini E4 plus :: Lagom P64 :: Ceado E37S (te koop) :: Mahlkönig Vario 2. gen steel burrs :: Haus & Feldgrind :: Hario V60 & Delter Coffee Press & Aeropress & Kalita & Karlsbader Kanne ::
Re: Even voorstellen
6Dank voor het warme welkom mannen!
@swimmer goede tip, nog niet eerder besteld bij Blommers. In het winkelwagentje ermee! Als 'ie binnen is (en aan de beurt) laat ik weten hoe 'ie is!
@swimmer goede tip, nog niet eerder besteld bij Blommers. In het winkelwagentje ermee! Als 'ie binnen is (en aan de beurt) laat ik weten hoe 'ie is!
Re: Even voorstellen
7Tophuib61 schreef:Dank voor het warme welkom mannen!
@swimmer goede tip, nog niet eerder besteld bij Blommers. In het winkelwagentje ermee! Als 'ie binnen is (en aan de beurt) laat ik weten hoe 'ie is!
Ben benieuwd wat jij ervan vindt
:: Dallacorte mini E4 plus :: Lagom P64 :: Ceado E37S (te koop) :: Mahlkönig Vario 2. gen steel burrs :: Haus & Feldgrind :: Hario V60 & Delter Coffee Press & Aeropress & Kalita & Karlsbader Kanne ::
Re: Even voorstellen
8Heb meteen een zakje uit Rwanda bijgevoegd - deze week de Rwanda van Keen gedronken, en die viel ook goed in de smaak. Ben benieuwd!
Hoe licht/donker branden ze bij Blommers, in jouw ervaring?
Hoe licht/donker branden ze bij Blommers, in jouw ervaring?
Re: Even voorstellen
9Ik kreeg het vorige keer toen ik bij hun was een sample van de nieuwe Ruanda (Nyamagabe Remera) en die is warempel zalig Ben niet zeker of ie al in de shop te vinden is.
Wat de branding aangaat neigen ze zeker meer naar de lichte kant (denk aan Wendelboe) ...
Wat de branding aangaat neigen ze zeker meer naar de lichte kant (denk aan Wendelboe) ...
:: Dallacorte mini E4 plus :: Lagom P64 :: Ceado E37S (te koop) :: Mahlkönig Vario 2. gen steel burrs :: Haus & Feldgrind :: Hario V60 & Delter Coffee Press & Aeropress & Kalita & Karlsbader Kanne ::
Re: Even voorstellen
10Gister de Rwanda opengetrokken - mooie koffie! De filterbranding is iets donkerder dan ik graag had gewild, maar nog steeds licht. De boontjes zien er mooi gelijkmatig uit, zowel qua grootte als qua kleur.
Natuurlijk is naar bonen kijken leuk, maar zegt 't pas echt iets als je er water bij gooit. Dus in de V60 en de 'spresso ermee. Hij is (blijkbaar) wat makkelijker oplosbaar dan de Ethiopiër die ik hiervoor dronk, dus de eerste V60 was droog en bitter. Een beetje grover malen, en het resultaat was een frisse koffie met veel zoetigheid. Voldoende fruit om 'm interessant te maken, en er zat iets in wat me erg aan snoep deed denken. Een interessante combi, en een fijne afwisseling na de bloemen uit Ethiopië.
De gemalen koffie had wat branderigs (rook?), en ook in de kop zat er op de achtergrond iets wat me niet helemaal beviel. Misschien heeft 'ie nog wat rust nodig.
Als espresso ben ik er nog niet. Om een fatsoenlijke doorlooptijd te krijgen (22s +) mocht de maler weer een flinke ruk fijner dan de vorige koffie (geen goed teken, gezien de V60 juist grover moest). Voor de zekerheid mn ratio iets verlaagd van 1:3 naar 1:275, 18g in 50g uit in 27s. Oef, nee. Eerst lijkt 'ie prima, maar dan komt het bitter, als van die witte velletjes van grapefruit. Bleh. Op 1:2.5 dan maar, bij gelijke maalstand. 18g in 45g uit in 25s. Iets beter. Nog steeds droog-bitter, maar minder. Zit meer in, ik heb 'm alleen nog niet gevonden.
Dank voor de tip!
Natuurlijk is naar bonen kijken leuk, maar zegt 't pas echt iets als je er water bij gooit. Dus in de V60 en de 'spresso ermee. Hij is (blijkbaar) wat makkelijker oplosbaar dan de Ethiopiër die ik hiervoor dronk, dus de eerste V60 was droog en bitter. Een beetje grover malen, en het resultaat was een frisse koffie met veel zoetigheid. Voldoende fruit om 'm interessant te maken, en er zat iets in wat me erg aan snoep deed denken. Een interessante combi, en een fijne afwisseling na de bloemen uit Ethiopië.
De gemalen koffie had wat branderigs (rook?), en ook in de kop zat er op de achtergrond iets wat me niet helemaal beviel. Misschien heeft 'ie nog wat rust nodig.
Als espresso ben ik er nog niet. Om een fatsoenlijke doorlooptijd te krijgen (22s +) mocht de maler weer een flinke ruk fijner dan de vorige koffie (geen goed teken, gezien de V60 juist grover moest). Voor de zekerheid mn ratio iets verlaagd van 1:3 naar 1:275, 18g in 50g uit in 27s. Oef, nee. Eerst lijkt 'ie prima, maar dan komt het bitter, als van die witte velletjes van grapefruit. Bleh. Op 1:2.5 dan maar, bij gelijke maalstand. 18g in 45g uit in 25s. Iets beter. Nog steeds droog-bitter, maar minder. Zit meer in, ik heb 'm alleen nog niet gevonden.
Dank voor de tip!