hallo allemaal,
ik ben opzoek naar een goede molen als verjaardagscadeautje voor mijn vader..
de afgelopen dagen heb ik hier veel gekeken, maar zie door de molens het bos niet meer..
dus ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen..
mijn vader heeft een Quickmill 810 of 820.. zijn beide gelijk geloof ik?
maar zijn verjaardag komt eraan, en hij ''zeurde'' al een tijdje over de smaak van de koffie.
mijn vader dacht dat het vooral lag aan de voorgemalen koffie die we kochten, nu is dit deels wel zo, maar hij wilde het probleem oplossen door andere voorgemalen koffie te kopen..
nadat ik wat info op het internet zocht, kwam ik terecht op dit forum, en leerde dat de kwalitieit van de espresso's voor een groot gedeelte afhangt van de versheid van de koffie, dus leek het me de ideale oplossing om zelf een molen aan te schaffen, zodat je de bonen zelf kunt malen.
verder las ik hier dat het natuurlijk ook heel belangrijk is om een goede schone machine te hebben.
dit wetende ben ik gisteravond even gaan kijken naar zijn machine, en zag dat die behoorlijk vies was(veel oude koffieresten, bruinige aanslag in het portafilter, en boven het portafilter zit een ander filter, weet de naam niet, en daar zat heel veel oude koffie in.)
dus ben ik gister begonnen met de grote schoonmaak, en nu ziet alles er weer goed uit..
ik proefde meteen verschil in de smaak van de espresso's, minder zurig, iets mooiere crema.
nu lijkt me dat als mijn vader een goede molen heeft, de smaak daar nog meer van vooruit gaat..
dan het budget,
logischerwijs wil ik er niet teveel geld aan uit geven, aangezien ik ook maar een arme student ben..
maar met hulp van mijn zusje en moeder moet ik toch wel aan een bedrag van rond de 300 euro komen..
dus, wat koop ik daarvoor?
(viewtopic.php?f=17&t=1457 hier wat meer info over mijzelf)
Re: een goede molen..?
4http://link.marktplaats.nl/287937280" onclick="window.open(this.href);return false;
http://link.marktplaats.nl/290793887" onclick="window.open(this.href);return false;
http://link.marktplaats.nl/290793887" onclick="window.open(this.href);return false;
Micra&Ultra
Re: een goede molen..?
5dankje, erg interessant!
even wat leeswerk verrichten over de super jolly, heb de naam al een paar keer voorbij zien komen..
even wat leeswerk verrichten over de super jolly, heb de naam al een paar keer voorbij zien komen..
Re: een goede molen..?
6De Mini E en de SJ schelen niet zoveel. Ze hebben dezelfde diameter maalschijven. De motor van de Mini E is wat lichter, daarom is het profiel van de Mini E schijven wat "langzamer", dus om de motor minder te belasten. Voor thuisgebruik is het geen probleem om SJ schijven in de Mini E te monteren. Van de SJ schijven is er ook een titanium versie. Deze had ik in mijn Mini E en zitten nu in die van mijn broertje. Vond ik wel een verbetering. Sneller en een mooier maalsel dan met de originele schijven. Bovendien is de Mini E een stuk compacter dan de SJ.
Succes!
Succes!
Micra&Ultra
Re: een goede molen..?
7bedankt voor de extra info!
mijn vader en ik zullen binnenkort een barista workshop gaan volgen bij Kaldi in Den Haag, dit om er achter te komen wat onze voorkeuren zijn.. tot die tijd zal het nog veel leeswerk en uitzoeken zijn welke molen, en welke werkwijze we willen gaan hanteren.. volautomaat of half automaat..
mijn voorkeur gaat toch uit naar de quickmill die we al hebben staan, die is half automaat en daar kan je toch meer invloed op uitoefenen. maar mijn vader wil op dit moment alle opties openlaten..
zijn er trouwens mensen die zo'n soortgelijke workshop hebben gevolgd?
mijn vader en ik zullen binnenkort een barista workshop gaan volgen bij Kaldi in Den Haag, dit om er achter te komen wat onze voorkeuren zijn.. tot die tijd zal het nog veel leeswerk en uitzoeken zijn welke molen, en welke werkwijze we willen gaan hanteren.. volautomaat of half automaat..
mijn voorkeur gaat toch uit naar de quickmill die we al hebben staan, die is half automaat en daar kan je toch meer invloed op uitoefenen. maar mijn vader wil op dit moment alle opties openlaten..
zijn er trouwens mensen die zo'n soortgelijke workshop hebben gevolgd?
Re: een goede molen..?
8Wat aardig van je dat je zo met de koffie van je vader bezig bent en z'n hele machine schoon gaat maken! En je bent al een heel end op weg om goede espresso te krijgen.
Voorgemalen koffie is bijna altijd oude koffie, zelf goede bonen gaan malen is de eerste stap (zorg dan wel dat ze vers zijn!). De machine schoonmaken is inderdaad ook erg belangrijk, dat is iets wat je (vader) dagelijks zou moeten doen. Het effect er van heb je al geproefd. Het espresso apparaat ligt voorlopig al vast, en hoewel geen top-apparaat is het in z'n soort best een goede en moet je er goede espresso mee kunnen zetten. Als vierde voorwaarde voor goede espresso heb je ook al het grote belang van de molen ontdekt.
Zoals je in het draadje dat je is aangereikt al kunt lezen raad ik aan niet op de molen te bezuinigen. Voor €300 kun je nieuw een molen kopen die velen zien als begin waarmee je goed espresso kan zetten. Nog minder uitgeven levert teveel compromissen op.
Of je koopt een 2-de handse! Het is allicht minder leuk om kado te geven, maar die Super Jolly is een echt goede molen, waarmee je vader (en jij) nog vele vele jaren kan (kunnen) doen zonder last te krijgen van "upgraditis". Voor dat bedrag is er niets wat in de buurt komt (tenzij ook 2-de hands). Het is het werkpaard van vele café's en bijna een klassieker, en niet voor niets. Het is een standaard waartegen anderen worden afgezet (zeker door mij
).
Dus je kan het jezelf heel makkelijk maken. Ik vind zelf €320 aan de forse kant, maar anderzijds ziet de machine er heel goed uit en zou deze bijna nieuw zijn. Als je die zou weten te scoren sla je alle zin en onzin en onzekerheid en onduidelijkheid over lagere en middenklasse malers over en ben je in één keer klaar, en heb je een dijk van een maler.
Mochten jullie de smaak dan echt te pakken krijgen, dan kan je eens een keer een beter espresso apparaat aanschaffen, de goede molen is er dan al.
(Ennuh, Kaldi Den Haag, zat Espressotopia daar niet...?)
Voorgemalen koffie is bijna altijd oude koffie, zelf goede bonen gaan malen is de eerste stap (zorg dan wel dat ze vers zijn!). De machine schoonmaken is inderdaad ook erg belangrijk, dat is iets wat je (vader) dagelijks zou moeten doen. Het effect er van heb je al geproefd. Het espresso apparaat ligt voorlopig al vast, en hoewel geen top-apparaat is het in z'n soort best een goede en moet je er goede espresso mee kunnen zetten. Als vierde voorwaarde voor goede espresso heb je ook al het grote belang van de molen ontdekt.
Zoals je in het draadje dat je is aangereikt al kunt lezen raad ik aan niet op de molen te bezuinigen. Voor €300 kun je nieuw een molen kopen die velen zien als begin waarmee je goed espresso kan zetten. Nog minder uitgeven levert teveel compromissen op.
Of je koopt een 2-de handse! Het is allicht minder leuk om kado te geven, maar die Super Jolly is een echt goede molen, waarmee je vader (en jij) nog vele vele jaren kan (kunnen) doen zonder last te krijgen van "upgraditis". Voor dat bedrag is er niets wat in de buurt komt (tenzij ook 2-de hands). Het is het werkpaard van vele café's en bijna een klassieker, en niet voor niets. Het is een standaard waartegen anderen worden afgezet (zeker door mij


Dus je kan het jezelf heel makkelijk maken. Ik vind zelf €320 aan de forse kant, maar anderzijds ziet de machine er heel goed uit en zou deze bijna nieuw zijn. Als je die zou weten te scoren sla je alle zin en onzin en onzekerheid en onduidelijkheid over lagere en middenklasse malers over en ben je in één keer klaar, en heb je een dijk van een maler.
Mochten jullie de smaak dan echt te pakken krijgen, dan kan je eens een keer een beter espresso apparaat aanschaffen, de goede molen is er dan al.
(Ennuh, Kaldi Den Haag, zat Espressotopia daar niet...?)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: een goede molen..?
9wat betreft het schoonmaken, ik vind het (stiekem) wel leuk om te doen
vooral als je er resultaat van merkt!
zou iemand mij duidelijk kunnen uitleggen wat er precies schoongemaakt moet worden na elke zetbeurt?
en eens in de 2/3 weken een chemische reiniging, geloof ik?
njaah, mijn vader is dus nog niet zeker van zijn zaak, dus we wachten in ieder geval even de barista workshop af en dan zien we wel... ik weet niet of er vaker SJ's op MP worden aangeboden, maar ik ga het in de gaten houden..
tot die tijd probeer ik een beetje de basics van het espresso zetten te leren..
want stel nou dat mijn vader een volautomaat koopt, dan kan ik mooi die Quickmill inpikken
klopt het dat lavazza arabica (voorgemalen) een niet erg dikke crema laag geeft? (lees: dun, beetje lichte kleur)

vooral als je er resultaat van merkt!
zou iemand mij duidelijk kunnen uitleggen wat er precies schoongemaakt moet worden na elke zetbeurt?
en eens in de 2/3 weken een chemische reiniging, geloof ik?
njaah, mijn vader is dus nog niet zeker van zijn zaak, dus we wachten in ieder geval even de barista workshop af en dan zien we wel... ik weet niet of er vaker SJ's op MP worden aangeboden, maar ik ga het in de gaten houden..
tot die tijd probeer ik een beetje de basics van het espresso zetten te leren..
want stel nou dat mijn vader een volautomaat koopt, dan kan ik mooi die Quickmill inpikken

klopt het dat lavazza arabica (voorgemalen) een niet erg dikke crema laag geeft? (lees: dun, beetje lichte kleur)
Re: een goede molen..?
10Ik weet even niet of die Quickmill een driewegventiel heeft en of je dus een backflush kunt doen (hoppa: twee keer jargon!), maar veel over schoonmaken vind je hier.
Ik denk eerlijk gezegd dat je als je een baristacursus gaat doen niet voor een superautomaat gaat kiezen. Die neemt je namelijk bijna al het werk uit handen en is daarom veel handiger, maar ook nooit beter dan redelijk en meestal matig qua smaak.
Op zo'n cursus leer je denk ik juist met een halfautomaat werken (zie hier voor de categoriën), waarbij je juist door alles zelf in de hand te houden het beste uit de bonen weet te persen.
Super Jollies zal je een paar keer per jaar op MP voorbij zien komen, maar ik weet niet of je daar het geduld voor hebt. En nagenoeg nieuwe zijn vrij zeldzaam en behoorlijk gewild, dus ik denk niet dat je moet gaan hopen dat het ding er volgende week nog staat.
De mensen die zo'n cursus geven zitten ook wel hier op het forum, en ze zullen waarschijnlijk toch zoiets zeggen als dat je de beste molen moet kopen die je je kan veroorloven.
Als je je al wil gaan inlezen, begin dan hier maar eens.
De smaak van Arabicabonen is verfijnder, maar het geeft minder crèma dan Robustabonen. Als koffie oud wordt zal je ook hoe langer hoe minder crèma krijgen. En aangezien koffie na het malen reeds na drie kwartier begint te verouderen, na een dag onbruikbaar is, en dit voorgemalen koffie is die waarschijnlijk enkele maanden geleden is verpakt....., tja.
Ik denk eerlijk gezegd dat je als je een baristacursus gaat doen niet voor een superautomaat gaat kiezen. Die neemt je namelijk bijna al het werk uit handen en is daarom veel handiger, maar ook nooit beter dan redelijk en meestal matig qua smaak.
Op zo'n cursus leer je denk ik juist met een halfautomaat werken (zie hier voor de categoriën), waarbij je juist door alles zelf in de hand te houden het beste uit de bonen weet te persen.
Super Jollies zal je een paar keer per jaar op MP voorbij zien komen, maar ik weet niet of je daar het geduld voor hebt. En nagenoeg nieuwe zijn vrij zeldzaam en behoorlijk gewild, dus ik denk niet dat je moet gaan hopen dat het ding er volgende week nog staat.
De mensen die zo'n cursus geven zitten ook wel hier op het forum, en ze zullen waarschijnlijk toch zoiets zeggen als dat je de beste molen moet kopen die je je kan veroorloven.
Als je je al wil gaan inlezen, begin dan hier maar eens.
De smaak van Arabicabonen is verfijnder, maar het geeft minder crèma dan Robustabonen. Als koffie oud wordt zal je ook hoe langer hoe minder crèma krijgen. En aangezien koffie na het malen reeds na drie kwartier begint te verouderen, na een dag onbruikbaar is, en dit voorgemalen koffie is die waarschijnlijk enkele maanden geleden is verpakt....., tja.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder