Met die isolator is de idle groeptemp ca 60-65 graden bij 1.1 bar. Zonder 90-95 graden bij 0.8 bar. Uitgaande van een Millenium machine. Een premillenium groep is nog veel heter!
Voor een goede espresso moet de groep 80-85 graden zijn.
Los van de groep heeft de sleeve op de Millenium machines een voordeel. Pakweg 2/3 van het zetwater komt immer niet uit de boiler maat uit de ruimte tussen de dubbele wand. Dat veel koelere "sleeve water" (groeptemperatuur) mixt met het heel hete "boiler water". Bij een premillenium machine is al het zetwater afoomsitg van de boiler en dus heel heter.
Je kan op met de isolator de druk veel hoger afstellen zonder dat de groep te heet wordt door conductie. Vandaar meer stoomkracht. De hogere druk is ook nuttig voor goede vulling van de groep en betere passieve preinfusie. Dit gaa dus "sponginess" t.g.v. "trapped air" tegen.
Na een shot zakt de temperauur van de groep met isolator weer langzaam terug tot 60-65 graden. De recovery kost altijd tijd. Dat is inherent aan de beperkte massa van de groep (met koelring groter). Maar de recovery gaat met isolator wel wat sneller omdat de groep veel minder door conductie verwarmd wordt. Om het proces te versnellen kun je even een koude portafilter in de groep draaien. Of water sprayen maar dat vind ik niks. Tegen de tijd dat ik weer gemalen heb etc is de groep weer op temp.
Als je echt elke minuut een nieuw shot wilt maken en dus wil kunnen doortappen heb je een commerciele groep nodig.
Nodig nee? Handig ja. Want je kan de machine uren en uren aan laten en de temperatuur heel makkelijk sturen. Zonder de isolator moet je alles heel nauwkeurig timen
Re: La Pavoni Professional
21Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs