Re: nieuw espressoapparaat

31
En het is geworden...

Een Izzo Alex Duetto met Compak K3 maler

Zaterdag ophalen bij onze mede forummer... :)

Iedereen tot zover hardstikke bedankt voor de reacties, ik zal ongetwijfeld nog meer postings plaatsen wanneer de machine er is.
Laatst gewijzigd door klootwyk op di 10 nov 2009, 20:59, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: nieuw espressoapparaat

35
Goed, hij staat er inmiddels :)

De espresso zetten lukt wel aardig, alleen het grote probleem is nu het melkschuim (want wij drinken eigenlijk alleen maar cappu). Aangezien we nog geen goede accessoires hebben, ga ik komende week maar eens shoppen.

Wat valt er samengevat te zeggen over welke spullen ik het beste kan kopen om het melkschuim te produceren voor een beginner?

- melkkan; maakt het formaat nog uit om het je makkelijker te maken?
Ik zat zelf aan 0,4 of 0,6L te denken. Normaal maken we 2 cappu, met visite zal dat normaal 4 zijn.
- wel of geen thermometer kopen
- stoomtipje heeft 2 gaten. Heeft dit zin om aan te passen en zo ja waar voor.

Re: nieuw espressoapparaat

37
Ik zou denk ik voor een 0,4L kannetje gaan als je vaak met z'n tweeën drinkt. Ik heb zelf een 0,3L kannetje, dat is eigenlijk net te klein voor 2 koppen tegelijk: of één kop is vol en de ander driekwart, of beide koppen zijn net niet vol. Het verschil in het stomen zit 'm denk ik erin, als je één cappuccino bereidt: ik denk dat bij het 0,6l kannetje het laagje melk erg ondiep wordt, en dat stoomt lastig. Daarom zou ik voor een 0,4l kan gaan: genoeg voor 2 cappuccino (volgens mij is 170ml melk per cappuccino de maat, of heb ik dat verkeerd?), en je kan er nog één cappuccino mee maken ook.

Wat ik je verder kan aanraden, is een melkkannetje met een uitlopende schenktuit. Sommige kannetjes hebben dit niet. Zo'n tuit schenkt wat makkelijker, en later wil je als fervent cappuccinodrinker vast aan de latte art gaan en daarbij helpt het ook.

Melkthermometer kan in het begin zeker helpen, heb ik gemerkt! Je moet alleen even weten waar je op moet letten, maar dat is ook niet zo moeilijk. Proberen te stretchen tot ongeveer 35-40 graden (dit is geen vaste maat, het ligt aan je espressomachine en stoomproductie, maar begin hiermee en zie hoe je melk wordt; pas het daarna aan). Daarna de melk laten ronddraaien tot ongeveer 70ºC. Zeker voor die eindtemperatuur vond ik een thermometer zeer verhelderend. Veel warmer dan 70ºC moet het ook zeker niet worden, dan verpest je de smaak van de melk (ik geloof dat 75ºC de 'grens' is dat je melk nog goed blijft).

Mijn stoompijpje heeft ook 2 gaten (Bazzar A3 ofwel Isomac Tea), en dat stoomt op zich prima. Ik heb zelf alleen nog moeite met het goed laten ronddraaien, maar ik denk dat dat meer aan mij ligt dan aan de stoomtip.

Succes!

Re: nieuw espressoapparaat

38
ik ben nu een tijdje bezig met het melkopschuimen, maarhet lijkt nog niet echt lekker te gaan.
Schuim heb ik wel, als ik de inhoud van de melkkan vervolgens op de espresso schenk, ziet het er in eerste instantie vrij aardig uit. Echter, als je wat slokjes neemt, zie je vervolgens iets wat lijkt op een gewone koffie met melk, met daarop een centimeter schuim. Om een of andere reden krijg ik de melk niet lobbig lijkt het wel.

Werkwijze is tot 40 graden sissend geluid de lucht in de melk proberen te krijgen, daarna verder onderdompelen tot 70 graden. Even draaibewegingen van de kan en daarna uitschenken op de espresso.
Melk is Campina Boerenland volle melk.

Wie o wie kan mijn een stapje verder helpen (ongetwijfelde al vaker gevraagd!)

We hebben voor januari een barista workshop geplanned bij Casa Barista, maar ja, dat duurt nog zo lang :D

Re: nieuw espressoapparaat

39
Hmm, vind het moeilijk om op basis van deze gegevens wat te vertellen... Het overkomt mij ook wel eens bij een pak melk dat het niet goed wil, maar dat is dan vanwege één "verkeerd" pak. Ik vind het een beetje klinken alsof je geen microfoam hebt, maar alleen hete melk en grove-bubbels-schuim.

-Let je er wel goed op dat het volume van de opgeschuimde melk ongeveer 150% is voordat je ze laat rondwervelen? Dan zal je wellicht even die 40C moeten vergeten...
-Bedoeling is ook dat je daarna een vrij heftige werveling in je kannetje krijgt, ik hoef daarvoor het tuitje helemaal niet diep in de melk te steken.
-Gebruik je om te beginnen wel zo koud mogelijke melk?
-Heb je al andere soorten melk geprobeerd?
-Hoe lang wacht je met inschenken? blijf je de melk wel ronddraaien?
-Houd je het kannetje een beetje scheef,
-en hoeveel melk gebruik je? In wat voor kannetje?

Voila, allemaal vragen. Het handigste zou zijn als je een videootje op YouTube ofzo zou kunnen zetten. Heb je daar überhaupt al eens op gekeken, er staan veel leerzame filmpjes op!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

40
Spironski schreef: -Bedoeling is ook dat je daarna een vrij heftige werveling in je kannetje krijgt, ik hoef daarvoor het tuitje helemaal niet diep in de melk te steken.
Ikzelf krijg dat deel ook niet echt goed voor elkaar. Microfoam maken lukt best wel aardig, maar vervolgens steek ik het pijpje wat dieper in de melk, en hoe ik 'm ook draai: een 'heftige' werveling (zoals op veel youtube filmpjes te zien is, bijv. http://www.youtube.com/watch?v=bNJXJ_toW6c" onclick="window.open(this.href);return false; ) krijg ik niet. Hooguit een beetje ronddraaien, maar dan ook niet heftig genoeg om al het schuim erin rond te blazen: er blijft altijd wat schuim hangen rond mijn stoompijpje..

Heb je daar toevallig nog tips voor? Ik heb geprobeerd het pijpje naar de bodem te brengen, naar de zijkanten, wat schuiner, wat rechter.. maar allemaal zonder opvallend resultaat. Mijn machine heeft een 2-gats stoompijpje, ik geloof dat daar ook nog wat verschil in zit (voornamelijk in de hoek tussen melk en stoompijp die je nodig hebt)

Overigens smaakt mijn cappuccino wel lekker vind ik zelf, dus écht wakker ervan lig ik niet, maar het is altijd fijn om de techniek wat bij te slijpen ;)