Hoe maken jullie je cappuccino?

1
Ik ben benieuwd hoe jullie de cappuccino bereiden.

Hou je de 30ml espresso hoeveelheid aan met 7 gram koffie, 30ml met meer koffie, meer koffie met meer mililiters?

En vervolgens in wat voor kopje? 180, 200ml? Helemaal volschenken tot de rand?
Welke kopjes zijn goed? Ik vond de ACF kopjes bij Casa Barista wel interessant zo van de foto maar er zijn wellicht nog andere mooie kopjes die ik kan overwegen te kopen.

De smaak van de koffie die ik nu maak, met ca 30ml en 7 gram, verdwijnt behoorlijk naar de achtergrond, in een kopje van 180ml.
Ik heb nog geen andere koffie kunnen proberen, dus ik weet nog niet wat het effect van andere koffie is.

Bedankt vast voor de reacties.

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

2
Nu je het onderwerp aansnijdt: ik heb dezelfde vraag. Ik dacht altijd dat je een cappuccino maakte door 1 espresso te zetten en daarbij melk/melkschuim bij te schenken totdat de kop vol is (200ml dus). Maar: je leest vaak dat een cappuccino 1/3e espresso is, 1/3e melk en 1/3e melkschuim. Met mijn 30ml-85ml-85ml klopt dus niet veel.. Of toch wel?

Of mijn koffie naar de achtergrond verdwijnt, verschilt behoorlijk per koffie. Heb nu toch wel 6 verschillende soorten espresso geprobeerd, en sommige zijn erg aanwezig en adnere minder. Dat allemaal met 1 espressohoeveelheid espresso.

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

4
We hebben hier al eerder een draadje over gehad, en toen kwamen we er niet helemaal uit. Zoek maar eens , kwamen wel interessante verschillen uit naar voren.

Ik gebruik zelf ook meestal wat meer koffie. In mijn bakje gaat dan zo'n 18-19 gram en daar zal ik zo'n 2x 40 ml mee zetten. Vervolgend aanvullen tot 170 ml cappu. Maar 's avonds wil ik wel een soort cortado maken: een dubbele espresso met diezelfde 18-19 gram zo'n 70-80 ml maken en eenzelfde hoeveelheid volle melk erbij.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

5
Spironski schreef:We hebben hier al eerder een draadje over gehad, en toen kwamen we er niet helemaal uit. Zoek maar eens , kwamen wel interessante verschillen uit naar voren.
Eigenlijk is dat toch raar? Eén van de populairste koffiedrankjes en overal roept iedereen dat je 1/3 1/3 1/3 moet handhaven, maar de exacte maten lijkt niemand te weten :P
Maar ik doe eigenlijk hetzelfde als wat jij doet; iets meer dan een espressohoeveelheid. Ik kijk voornamelijk naar de transparantheid van de koffie. Zodra de vloeistof transparant wordt stop ik meestal mijn espresso, maar cappuccino laat ik nog even doorlopen (afhankelijk van de hoeveelheid koffie die ik al heb.. m'n extracties zijn niet altijd perfect). Vervolgens aanvullen met melk+schuim.

Heb het laatst ook met een dubbele espresso geprobeerd, maar toen miste ik het romige, zoete van een cappuccino (of, zoals ik cappuccinos lekker vind). Ik vond het een beetje lijken op een grote bak macchiato.. Als je daarvan houdt is dat perfect natuurlijk, maar ik vind (iets meer dan) één espressohoeveelheid toch lekkerder.

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

6
Ja, die één-derde-regel levert een stevige bak op. Als je in bars en café's kijkt zit het volgens mij meer in de buurt van één-zesde espresso...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

8
Oei, da's een moeilijke...., volgens mij hebben we hier een half jaar geleden ofzo in het koffietechniek forum een hele draad over gehad... Ik zal een s kijken of ik het nog zo kan vinden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

10
Ik meen me te herinneren dat er nog een ander draadje was, veel langer. Maar die zit waarschijnlijk ergens verstopt, of ik vergis me deerlijk... Heb 'em dus ook nog niet kunnen vinden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder