
Oude koffie smaakt smerig en moet je heel fijn malen om nog wat tegendruk te creëren. Eigenijk kan je er niks mee is als koffienerd en je weet, dat zijn wij.
Pti schreef: wo 12 mei 2021, 18:29 In de basis wil je met groene bonen altijd actuele oogst. Zodra de nieuwe oogsten binnen komen wordt de oude als "old crop" of "past crop" bestempeld en met trapjes afgeprijsd. Als dat langegenoeg duurt komen de inkopers van de Lidl voorbij om hun nieuwe delicieux kerst-specials te scoren.
Maar ff zonder gekheid, alles staat en valt met bewaarklimaat en de oorspronkelijke kwaliteit van de groene boon. Een groene boon droogt langzaam uit en de sprankelende aciditeit neemt af, bij sommige bonen kan dat snel gaan en is de impact groot. Bijvoorbeeld een gewassen centraal Afrikaanse boon uit bijvoorbeeld Uganda of Rwanda kan vrij snel (al na 9maanden) afvlakken in smaak. Terwijl andere bonen, dikwijls naturals en/of bonen met een hoge dichtheid uit landen waar hoog gekweekt wordt (Guatemala, Costa Rica, Ethiopië, etc) het vaak véél langer volhouden.
Voor veel van deze verschillen moet je de koffie regelmatig, of zelfs naast elkaar proeven om de verschillen echt op te pikken. Maar als een koffie echt vlak, houterig en saai smaakt terwijl 'ie wel vers gebrand en goed gezet is, dan kun je er vanuit gaan dat de groene boon zijn glorietijd gepasseerd is.
Thanks. De maler is nog praktisch nieuw (pas een kleine 2kg aan bonen), vandaar dat ik me afvraag of alles wel klopt. Ben verre van een expert, maar heb het gevoel dat de Specialita wanneer alles klopt net sterk genoeg is om consistent een fijn espresso maalsel te produceren. Anderzijds; misschien is het ook wel zo simpel als de schijven een keer vervangen of gewoon accepteren dat het wat langer duurt (misschien wordt het na 5-10kg bonen wel beter) en je altijd even moet roeren (WDT) voor het tampen?
He Ypuh wat was er mis met de bovenste schijf dan? En wat heb je gedaan? Op welke afstelling zit je nu als je op de sticker kijkt? Ik zit nu vaak op 0.6 en ongeveer zelfde maal tijd maar ligt ook een beetje aan de boon kan ik zeggen...en soms gewoon een slechte batch ofzo (zoals ik boven beschreef) waarbij je eigenlijk niet fijn genoeg kan malen en het er door stroomt. Een echte verklaring heb ik nog niet gevonden. Hopelijk kan Pti hier nog wat licht op schijnen.Ypuh schreef: do 20 mei 2021, 16:48Thanks. De maler is nog praktisch nieuw (pas een kleine 2kg aan bonen), vandaar dat ik me afvraag of alles wel klopt. Ben verre van een expert, maar heb het gevoel dat de Specialita wanneer alles klopt net sterk genoeg is om consistent een fijn espresso maalsel te produceren. Anderzijds; misschien is het ook wel zo simpel als de schijven een keer vervangen of gewoon accepteren dat het wat langer duurt (misschien wordt het na 5-10kg bonen wel beter) en je altijd even moet roeren (WDT) voor het tampen?
Edit: Heb hem nog een tweede keer open gehad om naar de afstelling van de schijven te kijken -de bovenste burr was nog niet helemaal goed- en het lijkt nu beter te zijn. I.p.v. +0,5 vanaf het nulpunt zit ik met dezelfde bonen rond het 2-2.5 punten van dat de schijven elkaar raken en de espressomachine 'choked' wanneer je te fijn maalt. Verder klontert hij iets minder en benodigde maaltijd ook weer met 2 seconden gedaald naar ~17s voor 18g. Allemaal kleine maar merkbare verschillen!
Meeste espresso's zijn nog iets aan de zure kant, maar dat kan ook gewoon aan de boon of een andere variabele liggen. In ieder geval heb ik nu wat meer afstelruimte op de molen gekregen om mee te spelen.
Terug naar “Koffiemolens & malers”