Hallo allemaal!
Ik ben sinds een week of 4 in het bezit van een Saeco Talea Touch Plus maar ben hier niet erg tevreden over.
Het punt is echter of ik niet weet of het aan mij ligt (verkeerde maling of zo) of aan het apparaat.
Als ik een espresso neem, dan smaakt deze vreselijk zuur het is gewoon niet weg te krijgen.
Volgens Saeco zou het liggen aan de bonen. Nou gebruikte ik al niet echt slechte bonen, maar ben in overleg overgegaan op Illy (deze zouden volgens hun niet zuur moeten zijn). We zijn inmiddels twee weken verder en ik heb de machine 3x gereinigd (zetgroep schoongemaakt) maar het smaakt nog steeds naar kattenpis (denk ik....weet niet zeker hoe kattenpis smaakt )
Het kopje waar de koffie ingaat is niet voorverwarmd, maar de smaak word neem ik aan bepaald door de temperatuur bij het zetten, of word de espresso naarmate deze kouder word ook steeds zuurder?
Ik hoop dat jullie wat helderheid voor me kunnen verschaffen.
Alvast bedankt voor een reactie.
Groeten,
Remco
Re: Ligt het aan mij?
2illy is een 100% arabica deze bonen staan er juist om bekent dat ze een zuurtje hebben probeer eens een robusta melange en pas de maling aan. welke temp heeft de machine?
Re: Ligt het aan mij?
3Maar dat is wel een ander zuurtje dan kattepis! En ik drink regelmatig 100% arabica waar nauwelijks zuurtjes in zitten (Mandheling b.v.).illy is een 100% arabica deze bonen staan er juist om bekent dat ze een zuurtje hebben
Met Illy zou je gewoon een lekkere espresso moeten kunnen krijgen, anders ga je met je bonen de defecten van je machine compenseren, en dan ben je volgens mij verkeerd bezig. Het komt op mij over als een te lage zet temperatuur. Kan je die hoger zetten?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Ligt het aan mij?
4Ik kan op de machine kiezen voor laag, middel en hoog.
Heb deze al op hoog staan, maar het resultaat is bekend.
In hoevere heeft hier een "koud" kopje invloed op?
Heb deze al op hoog staan, maar het resultaat is bekend.
In hoevere heeft hier een "koud" kopje invloed op?
Re: Ligt het aan mij?
5Koud kopje heeft geen invloed op smaak.
Grote koffie in papieren beker moet bij nieuwe Saeco rond 78 C uitkomen.
Loopt de espresso snel door (vloeistof stroomt minder dan 14 seconden vanaf eerste druppel), normaal (voor automaat tussen de 16 tot 30 sec.) of juist langzaam (meer dan 35).
Het SBS systeem 'dicht' draaien voor een espresso.
Laat de machine anders afstellen waar je 'm gekocht hebt. Met een Talea en illy moet je een redelijke espresso en aardige lungo kunnen maken.
Grote koffie in papieren beker moet bij nieuwe Saeco rond 78 C uitkomen.
Loopt de espresso snel door (vloeistof stroomt minder dan 14 seconden vanaf eerste druppel), normaal (voor automaat tussen de 16 tot 30 sec.) of juist langzaam (meer dan 35).
Het SBS systeem 'dicht' draaien voor een espresso.
Laat de machine anders afstellen waar je 'm gekocht hebt. Met een Talea en illy moet je een redelijke espresso en aardige lungo kunnen maken.
Er gaat niets boven morgen.
Re: Ligt het aan mij?
6Met het SBS systeem dichtdraaien, neem ik aan dat je bedoelt naar de donkere boon (sterker), of bedoel je het juist andersom?
Ik heb het idee dat de brouw tijd redelijk klopt, maar ga dit vanavond timen. Ik weet wel dat een gewoon kopje koffie er rond de 40 seconden over doet.
Af laten stellen waar ik hem gekocht heb zit er niet in. Hij komt via de dozen schuiver genaamd iBood. Al dan niet te min zal ik, indien ik er met jullie niet uit kom, samen met hun naar een oplossing zoeken.
In ieder geval iedereen hartelijk dank voor de input.
Ik meld me weer als ik iets meer weet.
Ik heb het idee dat de brouw tijd redelijk klopt, maar ga dit vanavond timen. Ik weet wel dat een gewoon kopje koffie er rond de 40 seconden over doet.
Af laten stellen waar ik hem gekocht heb zit er niet in. Hij komt via de dozen schuiver genaamd iBood. Al dan niet te min zal ik, indien ik er met jullie niet uit kom, samen met hun naar een oplossing zoeken.
In ieder geval iedereen hartelijk dank voor de input.
Ik meld me weer als ik iets meer weet.
Re: Ligt het aan mij?
7hmmm, ik raak steeds meer in de war.
Ik ben zojuist bij Simon en Levelt geweest om eens te gaan proeven, maar er werd helaas geen espresso meer gezet, behalve dan van een vol automaat.
Zij hebben daar het merk Jura staan. Wat me opviel is het enorme verschil in temperatuur tussen de Jura en de Saeco. Nou hoor ik je denken...zie je wel, zijn koffie is te koud, maar niets is minder waar. Mijn koffie is vele malen heter.
Die Jura is instant te drinken, als ik dat met mijn koffie doe verbrand ik echt serieus m'n tong.
Om het nog iets vreemder te maken. Ik vond de koffie daar toch lekkerder, alhoewel deze verre van de god-shot af zit naar mijn mening. Het zure zou ik hier omschrijven als voert een stevige ondertoon terwijl dat bij mij echt de boventoon is. De nasmaak was ook veeeeel prettiger.
Bij mij blijft er echt een zure smaak achter, die ik echt moet wegwerken met chocola of zo, terwijl de koffie daar een krachtige maar toch voor mij zuur/bitter neutrale smaak achterbleef.
Wel begin ik gewoon steeds meer te denken dat het niet aan het apparaat ligt. De tekenen zijn in ieder geval goed. Ik word voorgeschoteld met een mooie noot kleurige crema laag. Het brouwproces exclusief de pre-brew duurt 24 seconden en de temperatuur is stukken beter dan de Jura.
Ik zal echt moeten gaan zoeken naar een goede boon voor mij. Ik klamp me vast aan een espresso die ik een jaar of drie geleden heb gedronken in een restaurant. Dit was echt op recht een god-shot. Die espresso was noch bitter nog zuur en enorm vol van smaak. De smaak die ik zou willen omschrijven als romig. Het restaurant is er inmiddels niet meer en hier baal ik enorm van. Ik zou zo graag willen weten wat het "geheim" was.
Nou mijn quest gaat verder! Ik ben bang dat mijn zoektocht nog wel even gaat duren.
Ik zal sowieso de robusta eens proberen.
Over het aanpassen van de maling. Ik neem aan dat ik deze iets fijner moet afstellen dan?
Iedereen nogmaals dank voor jullie input!
P.S. Misschien is er een barista in de buurt van Den Haag waar ik een bakkie mag komen doen
Ik ben zojuist bij Simon en Levelt geweest om eens te gaan proeven, maar er werd helaas geen espresso meer gezet, behalve dan van een vol automaat.
Zij hebben daar het merk Jura staan. Wat me opviel is het enorme verschil in temperatuur tussen de Jura en de Saeco. Nou hoor ik je denken...zie je wel, zijn koffie is te koud, maar niets is minder waar. Mijn koffie is vele malen heter.
Die Jura is instant te drinken, als ik dat met mijn koffie doe verbrand ik echt serieus m'n tong.
Om het nog iets vreemder te maken. Ik vond de koffie daar toch lekkerder, alhoewel deze verre van de god-shot af zit naar mijn mening. Het zure zou ik hier omschrijven als voert een stevige ondertoon terwijl dat bij mij echt de boventoon is. De nasmaak was ook veeeeel prettiger.
Bij mij blijft er echt een zure smaak achter, die ik echt moet wegwerken met chocola of zo, terwijl de koffie daar een krachtige maar toch voor mij zuur/bitter neutrale smaak achterbleef.
Wel begin ik gewoon steeds meer te denken dat het niet aan het apparaat ligt. De tekenen zijn in ieder geval goed. Ik word voorgeschoteld met een mooie noot kleurige crema laag. Het brouwproces exclusief de pre-brew duurt 24 seconden en de temperatuur is stukken beter dan de Jura.
Ik zal echt moeten gaan zoeken naar een goede boon voor mij. Ik klamp me vast aan een espresso die ik een jaar of drie geleden heb gedronken in een restaurant. Dit was echt op recht een god-shot. Die espresso was noch bitter nog zuur en enorm vol van smaak. De smaak die ik zou willen omschrijven als romig. Het restaurant is er inmiddels niet meer en hier baal ik enorm van. Ik zou zo graag willen weten wat het "geheim" was.
Nou mijn quest gaat verder! Ik ben bang dat mijn zoektocht nog wel even gaat duren.
Ik zal sowieso de robusta eens proberen.
Over het aanpassen van de maling. Ik neem aan dat ik deze iets fijner moet afstellen dan?
Iedereen nogmaals dank voor jullie input!
P.S. Misschien is er een barista in de buurt van Den Haag waar ik een bakkie mag komen doen
Re: Ligt het aan mij?
8Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een restaurant gevonden waar ik een echt heel goede espresso kreeg. En zelfs de meeste espressobars vind ik niet om over naar huis te schrijven, dus ik vraag me af of je het hebt over gewoon een goede espresso, of die elusieve "Godshot"... Ik denk dat `het Geheim` dan een goede bereiding is op een halfautomaat, en ik denk dat er heel wat mensen op dit forum je er zó eentje kunnen schenken. Maar goed, je weet in elk geval wat je wil, dat is mooi.
Kan het dan zijn dat de temperatuur van jouw machine juist veel te hoog staat? Dan verbrand je koffie en krijg je een vlakke harde smaak, die je met enige goede wil ook nog wel als bitterzuur zou kunnen omschrijven.
Kan het dan zijn dat de temperatuur van jouw machine juist veel te hoog staat? Dan verbrand je koffie en krijg je een vlakke harde smaak, die je met enige goede wil ook nog wel als bitterzuur zou kunnen omschrijven.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Ligt het aan mij?
9hey,
Heb je tussen de verschillende koffie's ook je pers unit schoon gemaakt? Op kantoor bij mijn inmiddels bijna ex werkgever hadden wij ook een volautomaat van Gaggia. Wanneer je hier een andere boon in ging gebruiken maakten wij altijd de dat pers ding goed schoon. Vergaten we dit, dan kreeg de koffie ook allerlei bijsmaken...
Haal anders gewoon es bij simon levelt van allerlei bonen op in kleine hoeveelheden en ga aan testen, want een goede kop koffie moet zeker te maken zijn met zo'n machine lijkt mij.
Heb je tussen de verschillende koffie's ook je pers unit schoon gemaakt? Op kantoor bij mijn inmiddels bijna ex werkgever hadden wij ook een volautomaat van Gaggia. Wanneer je hier een andere boon in ging gebruiken maakten wij altijd de dat pers ding goed schoon. Vergaten we dit, dan kreeg de koffie ook allerlei bijsmaken...
Haal anders gewoon es bij simon levelt van allerlei bonen op in kleine hoeveelheden en ga aan testen, want een goede kop koffie moet zeker te maken zijn met zo'n machine lijkt mij.
Re: Ligt het aan mij?
10hoi allemaal,
ik ben sinds kort in het bezit van een phillips saeco exprellia volautomaat en ik gebruik voor mijn koffie Illy bonen nu is het alleen zo dat me koffie niet mooi doorstroomt en af en toe met druppeltjes eruit valt, ligt dit nu aan me maalgraad? (deze staat op de fijnste stand en ik heb voorinfusie aanstaan)
hij doet er ook veel langer over dan toen ik nog andere bonen gebruikte.
alvast bedankt!
ik ben sinds kort in het bezit van een phillips saeco exprellia volautomaat en ik gebruik voor mijn koffie Illy bonen nu is het alleen zo dat me koffie niet mooi doorstroomt en af en toe met druppeltjes eruit valt, ligt dit nu aan me maalgraad? (deze staat op de fijnste stand en ik heb voorinfusie aanstaan)
hij doet er ook veel langer over dan toen ik nog andere bonen gebruikte.
alvast bedankt!