Ik zelf gebruik een 12-14 grams bakje. Die kleine van 7-9 gr,.ook van IMS, heb ik ook maar oh dih, te moeilijk. Te vinden terug in dit draadje.dennisgaal schreef:Is ook logisch maar waar het dan wringt is dat je nooit aan de 25 seconden doorlooptijd komt met een klein beetje koffie in een dubbel filterbakje. Voor zover ik kan zien gebruikt 90% van de koffie-experts op dit forum het dubbele filterbakje, en zet, neem ik aan, ook dan dus telkens weer een dubbele espresso.GuidovW schreef: ma 13 sep 2021, 20:51 Of iets minder koffie gebruiken, dan is hij minder krachtig....
Hoe doen deze experts het als ze één bakkie willen zetten? Met het enkele filterbakje en daarmee de bekende waarden opvolgend, of met een brouwsel dat niet volgens de algemene espressoregels gemaakt wordt?
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
142Vond zelf een dubbele ook iets teveel van het goede in een cappuccino kop (190ml, ratio ongeveer 1:3-4). Heb dat opgelost door een grotere drinkbeker te kopen en meer melk toe te voegen (gok een ratio van ongeveer 1:7).dennisgaal schreef: ma 13 sep 2021, 17:42 Ik vind een dubbele eigenlijk iets te sterk in de cappuccino.
Mocht je 3-4 cappuccino's op een dag drinken, dan is dat misschien iets teveel van het goede. Zelf drink ik er vaak maar 1 per dag en voor de rest gewoon espresso.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
143dennisgaal schreef: ma 13 sep 2021, 21:06Is ook logisch maar waar het dan wringt is dat je nooit aan de 25 seconden doorlooptijd komt met een klein beetje koffie in een dubbel filterbakje. Voor zover ik kan zien gebruikt 90% van de koffie-experts op dit forum het dubbele filterbakje, en zet, neem ik aan, ook dan dus telkens weer een dubbele espresso.GuidovW schreef: ma 13 sep 2021, 20:51 Of iets minder koffie gebruiken, dan is hij minder krachtig....
Hoe doen deze experts het als ze één bakkie willen zetten? Met het enkele filterbakje en daarmee de bekende waarden opvolgend, of met een brouwsel dat niet volgens de algemene espressoregels gemaakt wordt?
Hou aub niet strak vast aan die 25 seconden.
Dat zegt niets over de kwaliteit van jouw espresso.
Als ik het echt niet meer weet met een boon en het lukt me niet een lekker bakkie te zetten, val ik als eerste terug op de ratio 1:2
B.v. 15 gram koffiemaalsel en 30 gram espresso in je kopje.
Is dat iets te zuur/zout naar mijn smaak, dan maal ik iets fijner, totdat hij lekker is, of juist te bitter wordt.
Dan 1 stapje terug in je maalgraad.
Als ik denk dat er nog meer in zit pas ik langzaam de ratio aan (b.v. 1:2.2), totdat het maximum bereikt is.
Dat is dan de sweetspot.
Die heb ik nog nooit binnen 25 seconden in mijn kopje gehad, maar ik heb dan ook een volledig handmatige hevel.
Misschien helpt dit.
Je hebt een goede weegschaal nodig (0,1 gram).
En sommige koffiesoorten passen gewoon niet bij je, het is ook een deel van je ontdekkingsreis om dat uit te vinden.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
144KLopt helemaal. Die ratio is de basis en dan begint het proeven. Tussen bitter en zuur moet het zoette ergens zitten, wat jij dus lekker vindt.GuidovW schreef: do 16 sep 2021, 09:20dennisgaal schreef: ma 13 sep 2021, 21:06Is ook logisch maar waar het dan wringt is dat je nooit aan de 25 seconden doorlooptijd komt met een klein beetje koffie in een dubbel filterbakje. Voor zover ik kan zien gebruikt 90% van de koffie-experts op dit forum het dubbele filterbakje, en zet, neem ik aan, ook dan dus telkens weer een dubbele espresso.GuidovW schreef: ma 13 sep 2021, 20:51 Of iets minder koffie gebruiken, dan is hij minder krachtig....
Hoe doen deze experts het als ze één bakkie willen zetten? Met het enkele filterbakje en daarmee de bekende waarden opvolgend, of met een brouwsel dat niet volgens de algemene espressoregels gemaakt wordt?
Hou aub niet strak vast aan die 25 seconden.
Dat zegt niets over de kwaliteit van jouw espresso.
Als ik het echt niet meer weet met een boon en het lukt me niet een lekker bakkie te zetten, val ik als eerste terug op de ratio 1:2
B.v. 15 gram koffiemaalsel en 30 gram espresso in je kopje.
Is dat iets te zuur/zout naar mijn smaak, dan maal ik iets fijner, totdat hij lekker is, of juist te bitter wordt.
Dan 1 stapje terug in je maalgraad.
Als ik denk dat er nog meer in zit pas ik langzaam de ratio aan (b.v. 1:2.2), totdat het maximum bereikt is.
Dat is dan de sweetspot.
Die heb ik nog nooit binnen 25 seconden in mijn kopje gehad, maar ik heb dan ook een volledig handmatige hevel.
Misschien helpt dit.
Je hebt een goede weegschaal nodig (0,1 gram).
En sommige koffiesoorten passen gewoon niet bij je, het is ook een deel van je ontdekkingsreis om dat uit te vinden.
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
145Dank voor de reacties, voorlopig ga ik nog zeker een week door met de enkele-filterbakjes-bakkies, daarmee smaakt het een stuk zachter/lekkerder.
Gisteren zijn de verse bonen bezorgd, nog een paar dagen en dan zijn de (gratis, maar drie maanden oude) bonen op en gaan er vanaf dan alleen nog maar verse bonen in. Het zal nog uitvogelen worden wat de juiste maling zal zijn. En dan kan ik ook beter inschatten welke filterbakje het beste gaat bevallen. Gevoelsmatig lijkt de koffie die er nu in zit wat scherp, misschien dat daarom een lagere dosis beter bevalt.
Gisteren zijn de verse bonen bezorgd, nog een paar dagen en dan zijn de (gratis, maar drie maanden oude) bonen op en gaan er vanaf dan alleen nog maar verse bonen in. Het zal nog uitvogelen worden wat de juiste maling zal zijn. En dan kan ik ook beter inschatten welke filterbakje het beste gaat bevallen. Gevoelsmatig lijkt de koffie die er nu in zit wat scherp, misschien dat daarom een lagere dosis beter bevalt.
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
146Geheel mee eens, basis en dan malingsgraad en yield afstemmen op die smaak van de koffie die je het lekkerst vindt!GuidovW schreef:dennisgaal schreef: ma 13 sep 2021, 21:06Is ook logisch maar waar het dan wringt is dat je nooit aan de 25 seconden doorlooptijd komt met een klein beetje koffie in een dubbel filterbakje. Voor zover ik kan zien gebruikt 90% van de koffie-experts op dit forum het dubbele filterbakje, en zet, neem ik aan, ook dan dus telkens weer een dubbele espresso.GuidovW schreef: ma 13 sep 2021, 20:51 Of iets minder koffie gebruiken, dan is hij minder krachtig....
Hoe doen deze experts het als ze één bakkie willen zetten? Met het enkele filterbakje en daarmee de bekende waarden opvolgend, of met een brouwsel dat niet volgens de algemene espressoregels gemaakt wordt?
Hou aub niet strak vast aan die 25 seconden.
Dat zegt niets over de kwaliteit van jouw espresso.
Als ik het echt niet meer weet met een boon en het lukt me niet een lekker bakkie te zetten, val ik als eerste terug op de ratio 1:2
B.v. 15 gram koffiemaalsel en 30 gram espresso in je kopje.
Is dat iets te zuur/zout naar mijn smaak, dan maal ik iets fijner, totdat hij lekker is, of juist te bitter wordt.
Dan 1 stapje terug in je maalgraad.
Als ik denk dat er nog meer in zit pas ik langzaam de ratio aan (b.v. 1:2.2), totdat het maximum bereikt is.
Dat is dan de sweetspot.
Die heb ik nog nooit binnen 25 seconden in mijn kopje gehad, maar ik heb dan ook een volledig handmatige hevel.
Misschien helpt dit.
Je hebt een goede weegschaal nodig (0,1 gram).
En sommige koffiesoorten passen gewoon niet bij je, het is ook een deel van je ontdekkingsreis om dat uit te vinden.