Re: Doe mij een koffie...
22Naar aanleiding van Spironski in een topic in het volautomaten-forum
Hoe maken jullie een cortado? Er staat dat het een espresso 'cut' (deel, neem ik aan) is met een 'small amount of warm milk'. Even later hebben ze het over een verhouding melk : koffie = 1 : 1 tot 1 : 2 in een 150-200ml glas.
Dus iets van een driedubbele espresso aanvullen met warme melk in een cappuccinokop (qua inhoud)? Of zie ik dit verkeerd?
Een cortado! De wikipedia-pagina erover maakt mij wel benieuwd!Ik herken dat, in Spanje houden ze volgens mij van die sterke bittere koffie (ik drink er dan ook altijd cortado's).
Hoe maken jullie een cortado? Er staat dat het een espresso 'cut' (deel, neem ik aan) is met een 'small amount of warm milk'. Even later hebben ze het over een verhouding melk : koffie = 1 : 1 tot 1 : 2 in een 150-200ml glas.
Dus iets van een driedubbele espresso aanvullen met warme melk in een cappuccinokop (qua inhoud)? Of zie ik dit verkeerd?
Re: Doe mij een koffie...
23beetje laat gezien,....
neem een glaasje , gooi er een espresso in en vul de rest bij met warme melk ( met stoom opgewarmd )......simpel eigenlijk
Maar men heeft er weer variaties.... ik vraag meestal un cortado con poco leche... met andere woorden niet zoveel melk...
het meest gebruikte glas heeft trouwens een inhoud van 12,9 cl en de vorm zoals afgebeeld..
Maar moet erbij zeggen dat men het vaak niet zo nauw neemt en gewoon dat gebruikt wat voor hun voeten komt...
neem een glaasje , gooi er een espresso in en vul de rest bij met warme melk ( met stoom opgewarmd )......simpel eigenlijk
Maar men heeft er weer variaties.... ik vraag meestal un cortado con poco leche... met andere woorden niet zoveel melk...
het meest gebruikte glas heeft trouwens een inhoud van 12,9 cl en de vorm zoals afgebeeld..
Maar moet erbij zeggen dat men het vaak niet zo nauw neemt en gewoon dat gebruikt wat voor hun voeten komt...
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel
Re: Doe mij een koffie...
24Als in dat glaasje nu 60ml espresso zit kom je dus toch uit op 1:1 ?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Doe mij een koffie...
25goed gezien , maar ik dacht antwoorden met "Ja 1:1 is goed" was zo kort
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel
Re: Doe mij een koffie...
26En dat siert je!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Doe mij een koffie...
27 och je moet toch wat. Het houd je van de straat
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel
Re: Doe mij een koffie...
28Dus een glas van ca. 13cl, waarvan 30ml espresso (of toch een dubbele) en de overige 10cl is warme melk? Maarrr dat is niet echt 1:1?
Ik ga wel wat aankloten. Ik vind cappuccinos en macchiato's ook lekker, dus veel kan er niet verloren gaan . Ben benieuwd! Dank voor je antwoord.
(was dit stiekem een beetje vergeten ook )
Ik ga wel wat aankloten. Ik vind cappuccinos en macchiato's ook lekker, dus veel kan er niet verloren gaan . Ben benieuwd! Dank voor je antwoord.
(was dit stiekem een beetje vergeten ook )
Re: Doe mij een koffie...
29tja, weet je.... over de cortado wordt nogal wat geschreven wat nu de echte is..... Maar als ik in Spanje ben krijg ik bijna nooit hetzelfde.... ..
Het is een beetje wat de persoon achter de machine ervan maakt.....
Ik persoonlijk maak hem door een espresso te maken waar ik de helft melk bij doe...... Zodat hij een donkere bruine kleur heeft..... ZO vindt ik hem persoonlijk het lekkerste... ( cortado con poco leche.. ). Vaak gooit men espresso in het glas en vult dat glas dan tot boven aan toe..... Meestal gebruikt men een glas zoals ik heb afgebeeld, maar men neemt het vaak niet zo nauw en je komt dus ook wel eens andere vormen en maten tegen ( waarschijnlijk in de aanbieding toen men het glas kocht....) dan krijg je dus nogal wat verschillen en een internet vol met mensen die zoeken naar wat nu de echte is...
Vandaar, maak een espresso en doe er zoveel espresso in totdat het glas ( 13 cl ) vol is... bevalt hij dan niet, zoek naar de voor jou beste hoeveelheid melk.... ( minder dus )
Het is een beetje wat de persoon achter de machine ervan maakt.....
Ik persoonlijk maak hem door een espresso te maken waar ik de helft melk bij doe...... Zodat hij een donkere bruine kleur heeft..... ZO vindt ik hem persoonlijk het lekkerste... ( cortado con poco leche.. ). Vaak gooit men espresso in het glas en vult dat glas dan tot boven aan toe..... Meestal gebruikt men een glas zoals ik heb afgebeeld, maar men neemt het vaak niet zo nauw en je komt dus ook wel eens andere vormen en maten tegen ( waarschijnlijk in de aanbieding toen men het glas kocht....) dan krijg je dus nogal wat verschillen en een internet vol met mensen die zoeken naar wat nu de echte is...
Vandaar, maak een espresso en doe er zoveel espresso in totdat het glas ( 13 cl ) vol is... bevalt hij dan niet, zoek naar de voor jou beste hoeveelheid melk.... ( minder dus )
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel
Re: Doe mij een koffie...
30Ahh okee, nuja, lekker aanprutsen is geen straf hoor!
Bedankt, ik ga gewoon wat proberen met espresso en warme melk. Het wordt vanzelf een cortado
Bedankt, ik ga gewoon wat proberen met espresso en warme melk. Het wordt vanzelf een cortado