Na een impulsief gekochte Solis halfautomaat de smaak van espresso te pakken gekregen en nu op zoek naar een wat serieuzere machine. Wel voor een beperkt budget, tot ong. 500 euro. Tweedehands is prima. Na wat weken rond kijken op dit forum (heel tof om te zien hoe iedereen enthousiast geholpen wordt), blijf ik wat twijfelen.
- In eerste instantie gezocht naar een instap HX. Voor max. 450/500 euro best wel wat mooie en goed onderhouden machines te vinden op marktplaats (zoals Expobar Pulser / lever, BFC Junior, La Scala Butterfly). Zitten hier aanraders bij?
- Echter, ik neig nu ook steeds meer naar een Single Boiler. Waarom? Voor mijn gevoel temperatuurstabieler voor espresso. Met een HX zou ik veel moeten flushen. Daarbij, een PID heeft op een HX machine volgens mij minder zin, dus SB met PID lijkt me meer temperatuur controle hebben dan HX. Klopt dat?
Ik drink met name espresso. Wat moeite voor die ene cappuccino in de ochtend is dan niet erg, kan daarna ook weer rustig afkoelen .
- In dat geval: ik kom voor SB uit op een Rancilio Silvia met PID of een VBM Domobar. Over die tweede is wat minder te vinden wat betreft temperatuurstabiliteit. Maar heeft een E61 zetgroep en grotere boiler, dus dat lijkt me stabieler, vergeleken met de Rancillio Silvia. En misschien op termijn ook een PID op de Domobar? Ik vind het leuk om de machine (zowel de Silvia als Domobar) op termijn nog wat te tunen.
- Zijn er andere echt goede SB machines die jullie aanraden? Op het forum gaat het toch al snel meer over HX, dus ik ben benieuwd.
Re: Goede Single Boiler?
2Ik kan je alleen helpen door mijn ervaring met een tweedehands domobar te vertellen.
grote disclaimer: ik ben nog een complete espresso noobie en het lukt pas kort om iets te produceren wat een beetje lekker is
Ik heb een van de oudste modellen domobar volgens mij (de versie met rode plastic knoppen en geen manometertje op de voorkant). Deze machine heeft bij mij een behoorlijk grote fluctuatie in temperatuur. De temperatuur van de boiler is aan de bovenkant (onder het klepje) in te stellen met een draai knop, dus je hebt er wel een zekere vorm van controle over. Desondanks schommelt bij mij de temperatuur (zoals die nu ingesteld is) tussen de 88 en 99 graden (gemeten met een thermometer in de E61 zetgroep). Vooral na het zetten van een espresso is de temperatuur daarna te hoog (richting de 100 graden, te merken aan stroom en gepruttel uit het douchescherm).
Voor zover ik begrijp (maar ik kan er naast zitten) wordt er nieuw (koud) water de boiler in gepompt uit het water reservoir zodra je de pomp inschakeld door het bedienen van de hendel op de zetgroep. Hierdoor is het bij mij mogelijk om toch ook een soort van koelende flush te doen door er wat water uit te laten pompen. Alsnog vind ik de thermostaat van de boiler eigenlijk te wisselvallig, soms springt die ook weer aan terwijl ik nog aan het wachten ben tot de temperatuur zakt (die is op dat moment bijvoorbeeld 95 graden, wederom weergegeven door de thermometer in de zetgroep). Wat ik dan vaak doe is gewoon de machine uit zetten zodat die wat af kan koelen zonder dat de boiler al weer aangaat.
Kortom het is wat gedoe, maar vooral door die thermometer in de zetgroep (zo'n Erics e61 thermometer) kan ik toch redelijk controleren bij welke temperatuur ik de espresso zet, maar nauwkeurig is de thermostaat van de boiler bij mij in ieder geval niet.
Hoop dat je wat aan deze informatie hebt.
grote disclaimer: ik ben nog een complete espresso noobie en het lukt pas kort om iets te produceren wat een beetje lekker is
Ik heb een van de oudste modellen domobar volgens mij (de versie met rode plastic knoppen en geen manometertje op de voorkant). Deze machine heeft bij mij een behoorlijk grote fluctuatie in temperatuur. De temperatuur van de boiler is aan de bovenkant (onder het klepje) in te stellen met een draai knop, dus je hebt er wel een zekere vorm van controle over. Desondanks schommelt bij mij de temperatuur (zoals die nu ingesteld is) tussen de 88 en 99 graden (gemeten met een thermometer in de E61 zetgroep). Vooral na het zetten van een espresso is de temperatuur daarna te hoog (richting de 100 graden, te merken aan stroom en gepruttel uit het douchescherm).
Voor zover ik begrijp (maar ik kan er naast zitten) wordt er nieuw (koud) water de boiler in gepompt uit het water reservoir zodra je de pomp inschakeld door het bedienen van de hendel op de zetgroep. Hierdoor is het bij mij mogelijk om toch ook een soort van koelende flush te doen door er wat water uit te laten pompen. Alsnog vind ik de thermostaat van de boiler eigenlijk te wisselvallig, soms springt die ook weer aan terwijl ik nog aan het wachten ben tot de temperatuur zakt (die is op dat moment bijvoorbeeld 95 graden, wederom weergegeven door de thermometer in de zetgroep). Wat ik dan vaak doe is gewoon de machine uit zetten zodat die wat af kan koelen zonder dat de boiler al weer aangaat.
Kortom het is wat gedoe, maar vooral door die thermometer in de zetgroep (zo'n Erics e61 thermometer) kan ik toch redelijk controleren bij welke temperatuur ik de espresso zet, maar nauwkeurig is de thermostaat van de boiler bij mij in ieder geval niet.
Hoop dat je wat aan deze informatie hebt.
Re: Goede Single Boiler?
3Een Rancilio Silvia met PID is een uitstekende machine als je alleen espressos / americanos drinkt.
Als je ook veel melkkoffies maakt zou ik doorsparen en voor een HX machine gaan. Het kan op zich prima, maar is wel een stuk meer gedoe elke keer.
Als je ook veel melkkoffies maakt zou ik doorsparen en voor een HX machine gaan. Het kan op zich prima, maar is wel een stuk meer gedoe elke keer.
dus...
Re: Goede Single Boiler?
4Dank voor je reactie MdB! Ik heb je ervaring op het forum met interesse gelezen. En goed dat er inmiddels lekkere espresso uit komt .MdB schreef: ma 17 jan 2022, 12:26 Ik kan je alleen helpen door mijn ervaring met een tweedehands domobar te vertellen.
grote disclaimer: ik ben nog een complete espresso noobie en het lukt pas kort om iets te produceren wat een beetje lekker is
Ik heb een van de oudste modellen domobar volgens mij (de versie met rode plastic knoppen en geen manometertje op de voorkant). Deze machine heeft bij mij een behoorlijk grote fluctuatie in temperatuur. De temperatuur van de boiler is aan de bovenkant (onder het klepje) in te stellen met een draai knop, dus je hebt er wel een zekere vorm van controle over. Desondanks schommelt bij mij de temperatuur (zoals die nu ingesteld is) tussen de 88 en 99 graden (gemeten met een thermometer in de E61 zetgroep). Vooral na het zetten van een espresso is de temperatuur daarna te hoog (richting de 100 graden, te merken aan stroom en gepruttel uit het douchescherm).
Voor zover ik begrijp (maar ik kan er naast zitten) wordt er nieuw (koud) water de boiler in gepompt uit het water reservoir zodra je de pomp inschakeld door het bedienen van de hendel op de zetgroep. Hierdoor is het bij mij mogelijk om toch ook een soort van koelende flush te doen door er wat water uit te laten pompen. Alsnog vind ik de thermostaat van de boiler eigenlijk te wisselvallig, soms springt die ook weer aan terwijl ik nog aan het wachten ben tot de temperatuur zakt (die is op dat moment bijvoorbeeld 95 graden, wederom weergegeven door de thermometer in de zetgroep). Wat ik dan vaak doe is gewoon de machine uit zetten zodat die wat af kan koelen zonder dat de boiler al weer aangaat.
Kortom het is wat gedoe, maar vooral door die thermometer in de zetgroep (zo'n Erics e61 thermometer) kan ik toch redelijk controleren bij welke temperatuur ik de espresso zet, maar nauwkeurig is de thermostaat van de boiler bij mij in ieder geval niet.
Hoop dat je wat aan deze informatie hebt.
Ik ben wel benieuwd of het nog uitmaakt per model. De machine die ik op het oog heb, is iets nieuwer schat ik in (en de thermostaat is recent vervangen). Weten anderen of de temperatuur een bekend probleem is bij de Domobar?
Ik kan me voor jou wel voorstellen dat een PID een interessante optie is. Afgaande op wat ik ervan gelezen heb, zou dat een hoop moeten helpen.
Re: Goede Single Boiler?
5Ik denk dat dat een prima optie voor mij is inderdaad. Ik drink echt maar af en toe een melkdrankje, dus dat zie ik wel zitten. En als het maar een keer stomen is, is het een kwestie van met rust laten toch?;) Alleen als er veel visite komt... nouja, die krijgen dan iets anders.Marcje schreef: ma 17 jan 2022, 13:15 Een Rancilio Silvia met PID is een uitstekende machine als je alleen espressos / americanos drinkt.
Als je ook veel melkkoffies maakt zou ik doorsparen en voor een HX machine gaan. Het kan op zich prima, maar is wel een stuk meer gedoe elke keer.
Ik ben wel benieuwd naar de afweging Rancillio Silvia met PID vs. de VBM Domobar. Die laatste lijkt toch een klasse hoger (grotere boiler en E61 zetgroep).
Re: Goede Single Boiler?
6Een Silvia is juist beter dan een Domobar.
Groep en boiler van een Silvia zijn min of meer één geheel.
Bij een E61 groep leidt de groep veel meer een eigen leven, onafhankelijk van de boiler.
Beter nog is de ECM Botticelli 1 of 2 en later de Duitse ECM Casa, de Ascaso Pro en de Isomac Venus. Deze hebben allemaal een groep/ketel welke één geheel vormen.
Groep en boiler van een Silvia zijn min of meer één geheel.
Bij een E61 groep leidt de groep veel meer een eigen leven, onafhankelijk van de boiler.
Beter nog is de ECM Botticelli 1 of 2 en later de Duitse ECM Casa, de Ascaso Pro en de Isomac Venus. Deze hebben allemaal een groep/ketel welke één geheel vormen.
Re: Goede Single Boiler?
7Ik heb twee Silvia's gehad, en ze zijn met PID zeker een aanrader. Tegen de tijd dat je wat anders wilt kun je ze bovendien met hooguit weinig verlies weer verkopen (aannemende dat je er lief voor bent geweest). Ze zijn ook makkelijk te onderhouden en onderdelen zijn op veel plekken te verkrijgen.
Ik zou zelf voor een HX gaan (of een lever eigenlijk , of twee..... ). Maar jij bent ik niet .
Ik zou zelf voor een HX gaan (of een lever eigenlijk , of twee..... ). Maar jij bent ik niet .
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: Goede Single Boiler?
8Hier een bezitter van een Silvia met PID, en persoonlijk vind ik het gedoe om melkdrankjes te produceren wel mee vallen. Ja, ik ga nat als er meer dan 2 personen tegelijk een cappuccino willen hebben, maar men accepteert de iets langere wachttijd. Omdat de koffie zo lekker is , aldus het bezoek.Marcje schreef: ma 17 jan 2022, 13:15 Een Rancilio Silvia met PID is een uitstekende machine als je alleen espressos / americanos drinkt.
Als je ook veel melkkoffies maakt zou ik doorsparen en voor een HX machine gaan. Het kan op zich prima, maar is wel een stuk meer gedoe elke keer.
Zelf drink ik een cappuccino of 3 per dag, in de avond nog een espressootje. Zetten van de cappuccino kost me een minuut of 3, incl malen (Specialita).
PID heb ik zelf ingebouwd overigens.
Re: Goede Single Boiler?
9In gebouwd of opgebouwd?
De "Auber" plek is wel erg leuk, maar als je veel stoomt wordt de boel wel erg nat.
De "Auber" plek is wel erg leuk, maar als je veel stoomt wordt de boel wel erg nat.
Re: Goede Single Boiler?
10Ik kon met het juiste kannetje net 3 cappuccino's maken op een Silvia (V1). Maar dat is wel echt de max. Of je moet er een langer pijpje op zetten .
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58