Die ene smaak...

1
Kennen jullie het gevoel? Reikhalzend uitkijken naar het openen van dat nieuwe zakje koffie, je neus er in duwen en... mhm, die geur bevalt me niet echt. Vervolgens er een espresso mee maken en die geur vertaald zien in een smaak die ook niet bevalt. Ik kan het het best omschrijven als een 'zware' geur/smaak. Geurt alsof de koffie oud is, hetgeen niet het geval is, en smaakt alsof hij (te) donker gebrand werd, hetgeen ook niet het geval is. Gewoon niet fris, maar eerder muf.

Het is me nét een keer te vaak overkomen, waardoor de vraag zich opdringt: hoe herken ik deze karakteristieken in een koffie? Of hoe krijg ik hier toch een frisser bakje uit?

In dit geval gaat het over een Bolivia van Lucifer hier in Eindhoven. De taste notes op het zakje beloven chocolade (lekker!), zeste van appelsien (ook lekker) en een romig mondgevoel. Helemaal niks mis mee en toch bevalt dit niet.

Ik koop de laatste tijd steeds vaker filterbrandingen om er espresso mee te zetten. Tricky, maar áls het goed gaat: heerlijk!

Ligt het dan toch aan de branding? Of zijn het de Zuid-Amerikanen die me niet zo bevallen? Ik herinner me een soortgelijke ontgoocheling met een Nicaragua en een Brazilië.

Herkenbaar voor iemand?
La Pavoni Professional — G-iota SSP MP — HG-1 — Comandante C40 — Sage Precision Brewer — Aeropress — Clever Drip

Re: Die ene smaak...

2
Ik herken dit niet onmiddellijk, maar ik heb dan ook een perfecte koffiebrander! Maar even serieus. Muf ken ik wel van de wijn. En ook koffiebonen kunnen verkeerd behandeld worden. Vocht, warmte, schimmels, het komt allemaal voor. Ik denk dat wat je ruikt/proeft mycotoxines zijn, een giftig cadeautje van schimmels. Misschien iets om met je brander over te praten?

Re: Die ene smaak...

3
Interessant! Ik dacht eerder aan een persoonlijke smaakkwestie dan aan defecten in de koffie zelf, maar dit ga ik zeker eens opzoeken. Bedankt.
La Pavoni Professional — G-iota SSP MP — HG-1 — Comandante C40 — Sage Precision Brewer — Aeropress — Clever Drip