Hoi allemaal!
Ik heb ooit via mn locale brander een blend gehad van costa rico met colombia 50/50
De smaak was puur vloeibare melkchocolade, weinig tot geen aciditeit. Ik vond het heerlijk, maar na dat hij de costa niet meer kon krijgen heb ik deze smaakbeleving nooit meer kunnen evenaren.
Meeste bonen hebben meer fruit en aciditeit dan wat ik zelf lekker vind.
Wellicht licht het ook aan de branding.
Kan iemand mij in de juiste richting sturen mbt branders of bonen welke in die richting komen qua smaak?
Deze blend was ook heel erg vergevingsgezind mbt het zetten. Ik had destijds een la pavoni en werkelijk elke shot was goed.
Momenteel heb ik trouwens een mara x en eureka Xl
Ik heb trouwens net bonen besteld bij Fascino (espresso emporio) en dronk voorheen de veel espresso melange van hoofdkwartier.
Groetjes,
Pim
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Weinig zuur veel choco
2Hangt voor een deel af van jouw instellingen -- hoe fijn maal je, welke dosering, welk filterbakje, welke druk/temp levert de zetgroep, hoe is de pre-infusie geregeld, welke verhouding van gram maalsel -> gram espresso gebruik je.Pimh007 schreef: di 19 apr 2022, 14:12
Kan iemand mij in de juiste richting sturen mbt branders of bonen welke in die richting komen qua smaak?
Daaraan voorafgaande kan een boon uit Cuba of Brazilië, mits niet te lichtjes gebrand, dat resultaat mogelijk maken indien je dat allemaal netjes voor elkaar hebt, en ook kan het van belang zijn de bonen niet te snel na branding te gebruiken en ook niet vele weken nadien.
Je hebt intussen een andere machine/maler combi -- heb je het oude spul ook nog?
Ik had eens voor vakantie een paar kg bonen gekocht die tot mijn schrik veels te donker leken. Ik wilde snel nog even de stad in om andere te halen voor vertrek, maar bedacht op tijd dat ik e.e.a. op de Pavoni zou maken tijdens mijn reis en daarop was de extractie mooi zoet en rijk van smaak, niks niet te donker.
Zo zie je maar!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Weinig zuur veel choco
3Grappig, ik vond tot een jaar geleden ook veel bonen te veel aciditeit hebben en te weinig wat ik als zoet omschrijf. Totdat ik echt ging variëren (ik noem het spelen) met de La Pavoni. Zo ontdekte ik dat ik meest te fijn maalde, te veel druk uitoefende op de hendel en te veel maalsel gebruikte. Momenteel zit ik op 13 gram maalsel, 26 gram vloeistof in 25-30 seconden. De druk is moeilijker aan te geven, maar ik druk veel minder zwaar dan voorheen. Ook werk ik nu met circa 10 seconden pre-infusie, dan even doordrukken en dan weer laten vieren.
Nu maak ik bij wijze van spreken van iedere boon een heerlijke espresso. Heb onlangs ook een zak Emporio gehad. Heerlijk zoet en romig en chocoladeachtig. Terwijl ik die twee jaar gelden veel te zuur vond.
Succes met de tocht!
Nu maak ik bij wijze van spreken van iedere boon een heerlijke espresso. Heb onlangs ook een zak Emporio gehad. Heerlijk zoet en romig en chocoladeachtig. Terwijl ik die twee jaar gelden veel te zuur vond.
Succes met de tocht!
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: Weinig zuur veel choco
4Ik zit momenteel op 18g en 30sec doorloop tijd voor yield van 1:2
Doorlooptijd is best lastig, ik meet nu vanaf de eerste druppel in het kopje, aangezien de Mara X al zelf een preinfusion programmatje draait.
Maar jullie hebben gelijk, totaal niet te vergelijken met mijn oude machine
Doorlooptijd is best lastig, ik meet nu vanaf de eerste druppel in het kopje, aangezien de Mara X al zelf een preinfusion programmatje draait.
Maar jullie hebben gelijk, totaal niet te vergelijken met mijn oude machine
Re: Weinig zuur veel choco
5Leuke vraag, ben weer aan het branden geslagen en tis opmerkelijk dat de relatief korte lengte van het branden na de FC kan leiden tot flinke verschillen qua aciditeit en chocoladetonen. Tis een open deur, maar toch. En dan kan je zoals Frans terecht aangeeft met al die parameters vanaf je puckprep tot en met het zetproces zelf spelen. Als je dan een Decent hebt zouk denk ik gek worden.
️
️
Re: Weinig zuur veel choco
6Ik heb net de bonen van Fascino binnen, 18 gram in 39 out (1:2,2) in 27 seconden. Preinfusion standaard van de mara x (rond de 11 sec)
Ik heb de brewtijd gemeten vanaf eerste drup(dus na infusion)
Zeker geen onderextractie zou je zeggen, toch erg zuur.
Temperatuur is 94c
Begin toch te twijfelen of het nou de bonen zijn of iets in mn settings
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ik heb de brewtijd gemeten vanaf eerste drup(dus na infusion)
Zeker geen onderextractie zou je zeggen, toch erg zuur.
Temperatuur is 94c
Begin toch te twijfelen of het nou de bonen zijn of iets in mn settings
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Weinig zuur veel choco
7Laat je bonen anders nog een week rusten en probeer het dan weer. Kunnen nog te vers zijn.Pimh007 schreef: do 21 apr 2022, 07:50 Ik heb net de bonen van Fascino binnen, 18 gram in 39 out (1:2,2) in 27 seconden. Preinfusion standaard van de mara x (rond de 11 sec)
Ik heb de brewtijd gemeten vanaf eerste drup(dus na infusion)
Zeker geen onderextractie zou je zeggen, toch erg zuur.
Temperatuur is 94c
Begin toch te twijfelen of het nou de bonen zijn of iets in mn settings
Sent from my iPhone using Tapatalk
Faema faemina, Weber Key, Lagom P100 & Mini, MK EK43S LU
Re: Weinig zuur veel choco
8Fascino koffie die zuur is, dat kan niet aan de bonen liggen want Fascino brand (te) donker voor mij smaak.Pimh007 schreef:Ik heb net de bonen van Fascino binnen, 18 gram in 39 out (1:2,2) in 27 seconden. Preinfusion standaard van de mara x (rond de 11 sec)
Ik heb de brewtijd gemeten vanaf eerste drup(dus na infusion)
Zeker geen onderextractie zou je zeggen, toch erg zuur.
Temperatuur is 94c
Begin toch te twijfelen of het nou de bonen zijn of iets in mn settings
Sent from my iPhone using Tapatalk
Minder doseren, pak 17 gram. Pre infusie korter en wat houdt pre infusie in op de mara? Is dat met of zonder druk? Zo ja, welke druk? Pas extractie tijd aan op smaak, proef wat 25 sec doet en wat jouw 38 sec doet. Pas daar weer de maalgraad op aan om zo bij jouw smaak te komen. Probeer de dosering gelijk te houden. Maar ga iets omlaag en fijner malen als het te zuur is en omhoog en grover malen als het te bitter is. Zo wat, wat invalshoeken maar je smaak bepaalt wat je doet.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Weinig zuur veel choco
9Je kan eventueel ook de temperatuur wat hoger zetten. Op de Mara heb je 3 standen, standaard op "0" dus probeer is "I" of "II"
Ik heb sinds de MARA en Specialita weinig zure espresso gedronken. Wel zou ik juist wat terug gaan in extractie tijd...ikzelf ervaar dat ik dat lekkerder vind (geheel eigen smaak). Voor mijn gevoel krijg je bij te lange extractie tijd een zure bittere smaak die ik niet echt kan waarderen. Bij kortere extractie geen last van.
Fascino bonen zouden idd niet zuur moeten proeven
Ik heb sinds de MARA en Specialita weinig zure espresso gedronken. Wel zou ik juist wat terug gaan in extractie tijd...ikzelf ervaar dat ik dat lekkerder vind (geheel eigen smaak). Voor mijn gevoel krijg je bij te lange extractie tijd een zure bittere smaak die ik niet echt kan waarderen. Bij kortere extractie geen last van.
Fascino bonen zouden idd niet zuur moeten proeven
Lelit MaraX - Sculptor 078S - Specialita Mat Zwart
Re: Weinig zuur veel choco
10Ik las 94c dus denk dat heter niet veel verschil gaat maken.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’