Woopsie,
Nu gaat dit komende stuk tekst (in)direct toch echt over koffie, ook al is dit daar misschien het verkeerde topic voor?
Ik wist alleen niet zo goed waar ik dit moest posten. Verplaats of verwijs me vooral naar de juiste plek voor dit verhaaltje.
Het is namelijk een ontzettend feel - good momentje voor me en heeft me weer een onverwachtse extra boost gegeven
naar de wondere wereld van koffie - maken.
Enfin, afgelopen week heb ik een mede forumgebruiker bij mij thuis op bezoek gehad, omdat deze in een enorme strijd verwikkeld
zat met zure koffie. Al een tijdje over en weer naar elkaar gemaild (en tips en tricks uitgewisseld) maar elke stap die er genomen
werd, de koffie wilde maar niet beter worden bij het betreffende forum lid. Uit respect voor privacy noem ik geen gebruikersnaam o.i.d.
Laat het nou per toeval zijn dat de persoon dezelfde soort machine als ik heeft (Sage, de gruwel voor sommigen) en het cirkeltje was rond. Na een hele rits aan verschillende probeersels, waarbij de betreffende persoon ook nog eens tooltjes op mijn advies kocht en boontjes inkocht bij een brander die ik hem adviseerde, bleef het zure steeds maar de boventoon voeren. Temperatuur anders ingesteld, tig maalgraden, verhoudingen, niks leek te helpen.
Waar ik vooral erg onder de indruk was van het doorzettingsvermogen (zelfs na een paar maanden bijna niks dan te veel zuur te hebben gedronken) voelde het voor mij eigenlijk als een soort "plicht", die ik mezelf dan opleg, om deze persoon bij mij thuis uit te nodigen en samen Real - time te rommelen, testen en vergelijken. Welke stap zit waar, wat gebeurt er precies en waar gaat het mis? Lag dit aan de machine, aan de Puck Prep of iets totaal anders? Ik ben zelf net zo goed amateur, maar 2 zien en ervaren tenslotte meer dan 1, toch?
Zo gezegd, zo gedaan. De deurbel op een zonnige ochtend stond daar mijn mede-lotgenoot (ja, met de complete machine en al mee) en nadat we de twee Sage machines naast elkaar aan de stroom hadden staan, zijn we samen stap voor stap gaan kijken en proberen:
Stap 1: Zet eens gewoon een dubbele espresso met je eigen machine (en ingebouwde maler) en kijken wat er uit komt. Ik alleen observeren uiteraard, zonder iets te zeggen. Dan krijg je tenslotte toch het beste beeld van wat er gebeurt.
Eerlijkheidshalve: die was qua smaak niet al te best, haha.
Stap 2: Ikzelf een dubbele epresso gezet. Ik werk met een Eureka Oro SD maler, voor de rest. Mijn eigen puck prep en dezelfde dubbele espresso. Daar haalde mijn gast ook wel enigszins zuur uit (wat ook een antwoord op zichzelf was uiteraard) maar wel beduidend minder hinderlijk.
Stap 3: De hele machine schoon gemaakt, geflushed en ontkalkt. Portafilter en douchescherm in de Cafiza en al het andere dat je maar kunt bedenken om schoon te maken. Daar was al aardig wat verkleuring te zien van het water. Dit zegt en doet niet alles, maar is in elk geval een goede eerste basis.
Stap 4: Machine terug in elkaar: Nieuwe poging, maar deze keer met iets meer aandacht voor de Puck Prep. Toch nog wel wat zurig, maar wel al beter. Er was al verbetering, maar nog niet het verlossende antwoord.
Stap 5: In plaats van pure espresso, eens een Americano gemaakt, zowel met zijn machine, als met de mijne (en met gebruik van verschillende malers). Bij de een een beetje zuur, bij de ander: 0,0 zuur. Daar kwam een duidelijke verandering en groeiend enthousiasme mee.
Stap 6: De Eureka Oro SD maler, mijn puck - prep (die ik niet als perfect zu bestempelen, maar doet wel wat het moet doen), maar als enige verandering, nu de daadwerkelijke extractie met de machine van mijn gast. Buiten een heel licht zuurtje, was het resultaat eigenlijk gelijk, waarmee we ons bewijs hadden:
- De machine zelf is gelukkig niks mis mee
- De gekozen bonen (in dit geval Black Betty van H.K.) doen het erg goed in Sage machines
- De extractietijd en de Puck-Prep kon nog wat meer verfijnd worden, ten goede van de smaak.
Sinds dit bezoek, houden lotgenoot en ik leuk contact met elkaar en hebben we beide wel uitgesproken nog een keer vaker Real-Time af te spreken. De betreffende persoon kan namelijk veel beter Latte Art maken dan ik en daar wil ik toch ook wel graag nog wat stappen in maken nog.
Maar het belangrijkste: Desbetreffende heeft de passie en de wil terug gevonden in het maken van koffie en gerelateerde dranken, weet nu in welke hoeken verbeteringen verder te maken zijn en geniet weer met volle teugen van deze hobbie.
I would say, a "job" well done
En wat een voldoening geeft dit mij ook, zeg!
Hoe leuk het is om anderen helpen!
1
Laatst gewijzigd door Warheart op di 31 mei 2022, 13:17, 2 keer totaal gewijzigd.
Coffee, sleep, Coffee, repeat