Ik gebruik 60 ml glazen tubes van 3 cm diameter, daar past net 24 gram bonen in :
https://nl.aliexpress.com/item/32531489 ... pt=glo2nld
https://nl.aliexpress.com/item/32868505 ... pt=glo2nld
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
22Ik las dit artikel over het bewaren van bonen voor SD: https://www.baristainstitute.com/blog/j ... ould-do-it
Dat leek me wel een aardig idee. En zo kwam ik bij deze tubes uit: https://www.amazon.nl/ISOLAB-Centrifuge ... C47&sr=8-2
Die zouden volgens het artikel geschikt zijn voor zo'n 20 gram bonen.
Heeft iemand hier ervaring mee?
p.s. ik zie ze nuook bij onze vrienden van Ali te koop: https://nl.aliexpress.com/item/40003786 ... 8901%21sea
Dat leek me wel een aardig idee. En zo kwam ik bij deze tubes uit: https://www.amazon.nl/ISOLAB-Centrifuge ... C47&sr=8-2
Die zouden volgens het artikel geschikt zijn voor zo'n 20 gram bonen.
Heeft iemand hier ervaring mee?
p.s. ik zie ze nuook bij onze vrienden van Ali te koop: https://nl.aliexpress.com/item/40003786 ... 8901%21sea
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
23Nieuw idee voor voor-gedoseerde en gevacumeerd bonen bewaren.
Het hele weegverhaal doe je van te voren los van het zetten.
Heel duur deze oplossing maar het gaat om de reageerbuizen met vacuumdeksel '.
https://www.etsy.com/cart/?show_cart=65 ... sting_page
icm
vaccumpompje
bv QUIGG
Opblaaspomp met vacuümfunctie
Als dit werkt (moet nog testen!) heb je wel een nog mooiere workflow bij het espresso zetten!
Alleen buisje open en bonen in de maler kiepen, malen, puck-preppen en zetten maar.
Dat is wel erg elegant met bezoek erbij!
Het hele weegverhaal doe je van te voren los van het zetten.
Heel duur deze oplossing maar het gaat om de reageerbuizen met vacuumdeksel '.
https://www.etsy.com/cart/?show_cart=65 ... sting_page
icm
vaccumpompje
bv QUIGG
Opblaaspomp met vacuümfunctie
Als dit werkt (moet nog testen!) heb je wel een nog mooiere workflow bij het espresso zetten!
Alleen buisje open en bonen in de maler kiepen, malen, puck-preppen en zetten maar.
Dat is wel erg elegant met bezoek erbij!
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
24@ErikW
De link verwijst naar een lege winkelwagen… heb je de goede link?
Het idee van portiebuizen spreekt me wel aan. Vooral als je bezoek krijgt.
Of vacumeren van bonen een goed idee is weet ik niet.
De link verwijst naar een lege winkelwagen… heb je de goede link?
Het idee van portiebuizen spreekt me wel aan. Vooral als je bezoek krijgt.
Of vacumeren van bonen een goed idee is weet ik niet.
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
25Het linkje werkt bij mij niet want ga naar de winkelwagen.
Daarnaast waren we hier op het forum jaren her ook met vacuüm verpakken van verse koffie bezig en vanuit diverse hoeken vonden wij berichten dat vacuüm verpakken van verse koffie een averechts effect heeft. Je trekt namelijk de co2 eruit en creëert daardoor een sneller verouderingsproces. Enige wanneer gevacumeerd nut heeft is als je batches in de vriezer bewaard en voor gebruik laat ontdooien in het zakje of bevroren maalt. Dus zeg je koopt een kg bonen en verpakt die per sd porties of porties van 50 of 100 gram. Door vacumeren verwijder je ook vocht.
Ik heb toevallig net een foodsaver gekocht om fruit gevacumeerd mee te fermenteren maar ook met het idee om af en toe gebrande koffie te kopen en in de vriezer te bewaren.
Daarnaast waren we hier op het forum jaren her ook met vacuüm verpakken van verse koffie bezig en vanuit diverse hoeken vonden wij berichten dat vacuüm verpakken van verse koffie een averechts effect heeft. Je trekt namelijk de co2 eruit en creëert daardoor een sneller verouderingsproces. Enige wanneer gevacumeerd nut heeft is als je batches in de vriezer bewaard en voor gebruik laat ontdooien in het zakje of bevroren maalt. Dus zeg je koopt een kg bonen en verpakt die per sd porties of porties van 50 of 100 gram. Door vacumeren verwijder je ook vocht.
Ik heb toevallig net een foodsaver gekocht om fruit gevacumeerd mee te fermenteren maar ook met het idee om af en toe gebrande koffie te kopen en in de vriezer te bewaren.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
26Hopelijk de goede link:
https://www.etsy.com/nl/listing/1169547 ... g?ref=cart
Vacumeren van gemalen koffie is slecht maar geld dat ook voor bonen?
Anders onder beschermende atmosfeer brengen!
Ik moet er nog mee verder maar het idee van vooraf klaargezette buisjes die niet verouderen lijkt me wel wat voor een elegante workflow!
Weet iemand hoelang dat vacumeren was voordat het slecht werd?
Mijn werkwijze zou alleen voor een of enkele dagen bedoeld zijn.
Niet voor weken of maanden en misschien scheelt dat wel heel veel!
https://www.etsy.com/nl/listing/1169547 ... g?ref=cart
Vacumeren van gemalen koffie is slecht maar geld dat ook voor bonen?
Anders onder beschermende atmosfeer brengen!
Ik moet er nog mee verder maar het idee van vooraf klaargezette buisjes die niet verouderen lijkt me wel wat voor een elegante workflow!
Weet iemand hoelang dat vacumeren was voordat het slecht werd?
Mijn werkwijze zou alleen voor een of enkele dagen bedoeld zijn.
Niet voor weken of maanden en misschien scheelt dat wel heel veel!
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
27Ik heb het uiteraard over koffiebonen. ze verouderen gewoon. Neem een vacuum geschikt zakje, vul deze met koffiebonen en vacumeer die. De zak zal bol gaan staan na enkele dagen wat bewijst dat de bonen ontgassen zoals altijd.
En als het voor enkele dagen is, wat is dan het nut van vacumeren buiten dat het een fancy en indrukwekkend iets is voor de onwetende gast?
En als het voor enkele dagen is, wat is dan het nut van vacumeren buiten dat het een fancy en indrukwekkend iets is voor de onwetende gast?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
29Ik bedacht me wel (niet goed beschreven) dat ik het had over in de buizen doen na 2 weken na branden.
Natuurlijk eerst wachten na branden!
Dan is er volgens mij al veel gas uit of klopt dat niet?
Natuurlijk eerst wachten na branden!
Dan is er volgens mij al veel gas uit of klopt dat niet?
Re: Bonen bewaren, speciaal voor SD
30Het meeste CO2 komt eruit vlak na het branden en daarna steeds minder.
De CO2 dis in het doosje / zakje bonen vrijkomt werkt ook als conserveermiddel. Dat kun je er beter bij hebben dan zuurstof.
Als de bonen te oud zijn voor ons, zeg maar supermarkt-oud- dan komt er niks meer uit. De vacuum getrokken 'blokken' gemalen koffie zijn van maalsel dat eerst een tijd heeft liggen afsterven en is dus wel 'vers' volgens de fabrikant maar niet voor ons.
Maar leuk als het weer eens wordt geprobeerd, laat weten hoe het gaat / bevalt!
De CO2 dis in het doosje / zakje bonen vrijkomt werkt ook als conserveermiddel. Dat kun je er beter bij hebben dan zuurstof.
Als de bonen te oud zijn voor ons, zeg maar supermarkt-oud- dan komt er niks meer uit. De vacuum getrokken 'blokken' gemalen koffie zijn van maalsel dat eerst een tijd heeft liggen afsterven en is dus wel 'vers' volgens de fabrikant maar niet voor ons.
Maar leuk als het weer eens wordt geprobeerd, laat weten hoe het gaat / bevalt!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino