Ruben- schreef: do 30 jun 2022, 17:22
Veel druk is groter volume, weinig druk is weinig volume.
Wanneer je het portafilter vastmaakt aan de zetgroep, kun je zien dat er geen vacuum boven de puck is, dus er bevindt zich wat lucht boven de puck en als je het douchescherm weghaalt kun je zien tot waar die lucht zit.
Haal je de hefboom omlaag, dan wordt er eerst nog een klein beetje lucht aangezogen door de puck heen, dan komen de 4 gaatjes vrij waaruit water de zetgroep in straalt, die 4 straaltjes raken elkaar precies in het centrum en van daaruit regent het water neder op het douchescherm en daardoorheen op je puck.
Terwijl het waterpeil aldus en zodoende stijgt, bevindt de luchtkolom zich boven dat water.
Is de pre-infusie druk hoog dan comprimeer je die wolk lucht ook meer, en past er dus meer water in de zetgroep, kan er dus ook meer uit.
Bij de hoogste druk, zeg 6 bar, ondervindt de zeer sterke veer die je met de hefboom hebt samengedrukt, eerder wederstand wanneer je de hefboom weer omhoog brengt, en dan is je aanvangs-extractiedruk dus ook navenant hoger en daardoor ook de temperatuur in de puck, als je die zou meten.
Hogere of lagere druk beïnbvloedt wat er met de puck gebeurt. Hoge druk zorgt ook ervoor dat de puck meer gecomprimeerd is, dus meer wederstand biedt aan de doorstroom, bij die hogere temp.
Lichtgebrande boontjes kunnen op die manier 'getemd' worden. Hadden ze het makkelijk tijdens de branding en bleven ze daardoor wat jeugdig en obstinaat, de flink hogere druk en wat hogere temp bij extractie zorgt voor een snelle volwassenwording en zo kan er toch een lekkere espresso uitkomen met gerijpt en gelouterd mondgevoel.
Traditionele Italiaanse branding heeft een lagere druk nodig, die boontjes hebben het tijdens de branding niet bepaald gemakkelijk gehad en hebben maar weinig aanmoediging door middel van druk / temp nodig om braaf hun nectar af te staan voor het genoegen van de baas in huis.
Ruben- schreef: do 30 jun 2022, 17:22
Maar hiernaast beïnvloed de pre-infusie druk dus ook de smaak.
Je hebt het geheel en al door!