Expobar mini control

1
Heren experts,

Een spaanse vriend heeft naar Nederland een Expobar minicontrol 1 GR met één groep meegenomen.
Bouwjaar 2006.
Maar heeft moeite om in zijn huidige keuken de afvoer, waterontharder en waterleiding aan te sluiten en wil er wel vanaf. Dit is in mijn keuken geen enkel probleem.
Ik wil die graag voor een leuke prijsje overnemen, aangezien dit een leuke Expobar is met een E61 zetgroep, rotatie pomp etc. Ik heb even gezocht op internet, maar deze expobars zijn tweedehands moelijk te vinden van dit type. Op zijn vraag "wat wil je er voor geven", moet ik dan het antwoord even schuldig blijven.
He lijkt mij een machine waarvoor ik wel 350 - 400 Euro mag neertellen + en nog wat achter de hand houden voor eventuele onderhoudskosten. Ding komt uit spanje en je weet maar nooit.
Zijn er enige ervaringen aanwezig van deze (profesionele) machine. Behalve de rotatiepomp, zijn er nog andere voordelen, aangezien ik voor dit bedrag ook een Domobar of iets dergelijks zou kunnen kopen.
Trouwens zonder een handeltje te willen starten, ze zijn in Spanje volop te krijgen (gaat geloof ik economisch slecht).

Alvast bedankt
expobar mini control 1gr, mahlkönig vario v2

Re: Expobar mini control

3
Een espresso machine uit Spanje. Maar goed.
Blijft over mijn vraag over de ervaringen van deze of soortgelijke machines. Koperen boiler, 6 liter, warmtewisselaar, rotatiepomp, volumetrisch instelbaar en handmatig te bedienen. Maar wel een profesionele machine.
Mijn bod van € 350 is geaccepteerd, echt mooi istie niet. Maar naar mijn mening zeer functioneel, gezien de vaste wateraansluiting en afvoer.
Uiteraard is het de koffie molen en de hand van de barista, die het uitmaakt. Maar tock goed om enig advies van de experts hier te hebben.

Ik hoor het wel
expobar mini control 1gr, mahlkönig vario v2

Re: Expobar mini control

4
harrie schreef:Een espresso machine uit Spanje. Maar goed.
ook in Spanje maakt men espresso alleen daar noemt men het expresso of una crema.
Spanje heeft dezelfde koffie cultuur als in Italië en ook een gelijk verbruik per hoofd van de bevolking. Men drinkt daar de koffie buitenshuis net als in Italië.
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel

Re: Expobar mini control

5
Ja, niets mis met de Spaanse koffie cultuur!

Voor €350 een 3,5 jaar oude professionele machine kopen lijkt me best.....eeeh, een mooie deal! Voor dat bedrag koop je b.v. ook een 2-de hands Domobar (maar dan waarschijnlijk een ouder exemplaar), maar dit is toch nog wel wat anders hoor!

Je gaf al aan dat de plaatsing qua aan-, en afvoer en grootte geen probleem opleverde, da's mooi. Door de grote boiler heb je wel en hoger stroomverbruik en een lange opwarmtijd. Daarvoor in de plaats krijg je dan wel een beest van een stabiele machine thuis. Ik vraag me af hoe het zit met de coolingflush op zo'n machine, zal je even moeten uit vinden. En welke maler ga je gebruiken?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Expobar mini control

6
En hij is door mij gekocht voor 350 euro, en ga hem dit weekend ophalen.
Inmiddels begrepen dat de boiler van 6 liter weleens niet voldoende regelmatig kan zijn doorgespoeld (en mischien hierdoor zwart is van binnen en niet meer voldoende verwarmd van de aanvoerpijp). Wellicht dat er nog een regelaar opzit, die het niet meer doet.
In ieder geval schijnt het water rechtstreeks uit de boiler niet meer al te goed te smaken, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen!!!.

Moeten we met zo'n 6lt boiler ook nog gaan meer thee drinken, dacht het niet, of ik heb een alternative qoocker op mijn aanrecht staan. Ook leuk.

Ik neem aan dat men in Spanje er niet voorzichting mee om is gegaan en zal wel een onderhouds en reinigingsbeurt nodig hebben. Ook het blindfilteren zal wel niet regelmatig zijn gebeurd. Alhoewel de expobar mini control wel altijd aan een waterfilter heeft gehangen
Mijn spaanse vriend heeft ook nog een profesionele molen staan met forse afmetingen, maar merk en type is nog onbekend. Indien hij er van af wil voor een zacht prijsje, dan gaat ie ook mee. We zullen wel zien dit weekend.
expobar mini control 1gr, mahlkönig vario v2

Re: Expobar mini control 1Gr

7
Effe een update.
We hebben deze Expobar MIni Control machine inmiddels een paar weken in gebruik.
Nadat de zetgroep volledig is schoongemaakt, chemisch geflushed kan ik verder niet veel ontdekken aan deze tweedehands machine. Alles lijkt op het oog prima in order.
Het is een log bakbeest en wellicht niet de ultieme glimmende machine, maar inmiddels hebben we de watertuit (6ltr boiler) vaak in gebruik om kokend water af te tappen. Handig met koken.
Verder is het stoom bijna onophoudelijk aanwezig. De cooling flush heeft enige ervaring nodig en ik en mijn vrouw hebben daar allebei een eigen mening over. En dat hoort ook zo...
Een dikke 45 seconden is zeker wel nodig naar mijn mening. De machine heeft alleen een drukmeter voor de boiler, dus de rest blijft een beetje spelen.
Ik heb nog een paar vragen:
1. Aangezien de stoom eindeloos aanwezig is en de boiler drukmeter 1,2 - 1,3 aangeeft. Lijkt mij dat het terug kan naar 1,0 bar en hierdoor de HX in temp kan terugbrengen. Enig advies wellicht ?? (werking van deze HX is mij bekend)
2. De rotatie pomp werkt volgens mij prima, maar toch wil ik graag weten of er nu echt 9 bar uitkomt, aangezien de pomp instelbaar is. Mijn idee was om een manometer (van mijn werk) onder aan de portafilter te schroeven en even te meten (Lijkt mij een snelle oplossing heeft dit zin !!)
3. Deze machine geeft af en toe een gezellig borrelend effect wanneer water wordt toegevoegd in de boiler (vaste aansluiting). is dit verder normaal.

Indien er nog andere tips zijn om de werking van een tweedehands HX machines te controleren dan hoor ik het graag. Voorlopig komt er een heerlijk bakje espresso uit en om nu al gelijk het onderhoud te gaan doen ...


Bedankt
expobar mini control 1gr, mahlkönig vario v2

Re: Expobar mini control

8
Mooie berichten. Wat betreft de flush zou ik aanhouden dat je nog een aantal seconden door flushed (ikzelf doe er ongeveer 8) nadat het water volledig egaal is gaan stromen. Nadat ik de Eric heb geïnstalleerd kwam ik er achter dat ik langer moest flushen dan dat ik dacht.

Eigenlijk zou een Scace mooi zijn voor jou, kan je druk en temperatuur meten aan de kop. Maar dan ben je denk ik meer kwijt dan de machine heeft gekost... Misschien ergens lenen?

De boiler op 1.0 zetten lijkt me een goed idee, dat scheelt flink in je flush.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Expobar mini control

9
Bij mij staat Superbar op 0.9 - 0.95 stoomt prima. Voordeel: Stabieler, snelle recovery en -inderdaad- geen of korte ´flush´. Maar dat is ook de keteldruk voor een constante uitstroomtemp van 92 C. Waarschijnlijk is er een ´ontwerpdruk´ van de warmtewisselaar, en is dat per machine verschillend.
Bijvoorbeeld werkgebied Superbar 0.9 tot 1.0 -Giotto 1,2 tot 1,4. -BFC ruim 1,4 - 1,6
Kleinere ketel, hogere druk?
Er gaat niets boven morgen.

Re: Expobar mini control

10
Hmm, interessante gedachte! Maar hoe zou je achter de optimale druk voor je eigen machine kunnen komen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder