FrancisPavoni schreef:
kilo schreef: di 27 sep 2022, 20:37
Misschien vereist het branden van 200 gram batches ook wel een aangepaste techniek. Ik heb nog nooit zo weinig per keer gebrand. Ik zie je laatste branding en die lijkt behoorlijk mooi qua opbouw en is toch erg snel.
Wellicht moet je op roastworld een kijken of er profielen van van 200 gram brandingen staan.
Er staat bij Aillio een interessant artikel over het branden van kleine (roast-)batches, incl. brandprofiel:
https://aillio.com/?page_id=33822
Ik gebruik deze vaak voor sampleroasts van 100 tot 150 gram.
Naar aanleiding van jouw post en dat artikel toch maar voor een iets grotere batch gegaan. Ik merk dat sampleroasten een iets andere techniek vereist. Aangezien ik de basis nog niet onder de knie heb ga ik daar dus nog niet aan beginnen.
Bijgevoegd in ieder geval de roasts van vandaag.
De 1e met een starttemperatuur van 200 graden.
De 2e met een starttemperatuur van 180 graden.
Het verloop en hiermee verschil is duidelijk waarneembaar. Was ook vooral op zoek naar het effect van een andere starttemperatuur.
De branding bij de 2e duurde bijna 45 sec langer.
Aan het eind ook iets meer gas gegeven, ondanks dat het elektra is, zoals eerder werd opgemerkt.
Op 220 graden IBTS de bonen eruit gehaald. Ben erg te spreken over de egale kleur van de bonen en de geur die er vanaf komt. Straks cuppen en dan ben ik benieuwd naar de smaak én vooral of ik smaakverschil proef tussen beide.