omeCo schreef: zo 18 dec 2022, 16:35
CafeSolo schreef:Ik zou voor de Londinium gaan.
Profitec is een dipper en gebruikt het boiler water om een espresso te zetten. Ofwel moet je regelmatig de boiler volledig laten leeglopen ofwel zit je met “oud” zetwater. (Tenzij je heel veel espresso’s zet)
Kan water ‘oud’ worden dan? Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Ik maak espresso en cappuccino en gebruik heet water voor thee. Eind van de dag gaat er meestal 1,5 a 2 liter water bij in het reservoir. Dat betekent dat de boiler voor de helft is voorzien van ‘vers’ water.
Daarnaast wordt het water in de boiler meerdere keren per dag verwarmd tot 122 graden. Micro-organismen krijgen dan geen kans.
Water kan niet per se oud worden, maar mineralen die in het water achterblijven door het stomen, kunnen zich ophopen en achterblijven in je boiler. Het zijn deze mineralen (waaronder kalk) die aanslag veroorzaken en wat je hoopt te voorkomen.
Met 1.5L vers water per dag hoef je je nul zorgen te maken. Het gaat vaak om mensen die hun machine enkel en alleen voor espresso gebruiken. 2 espresso's per dag is misschien 100ml water.
Met name Amerikanen die met flessenwater werken is dit een issue, die spoelen doorgaans ook een stuk minder voor/na het espresso bereiden, want dat water is duur en vaak nog vol mineralen. In NL is het minder een issue. Wij gebruiken goedkoop kraanwater, daardoor spoel je wat vaker en de meeste mineralen zijn er al uitgehaald door het waterbedrijf. Als je dan ook nog 1-2x per week wat theewater aftapt wat van onderuit je boiler komt waar de mineralen zitten, is alles helemaal prima.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.