DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?

1
Hoi, ik heb sinds kort een DeLonghi La Specialista. Ik ben nog druk aan het testen maar 1 vraag heb ik toch wel...

Het is een espresso machine die ook een Americano kan maken (= extra heet water via apart pijpje). Dus eigenlijk gewoon een espresso machine, en niets meer.

En aangezien espresso toch echt wel een fijne maalstand nodig heeft van maximaal 3, resteert voor mij de vraag wanneer je dan in vredesnaam maalstanden 5, 6 en 7 gebruikt? Zou het niet veel slimmer zijn om 5 de maximale grofheid te laten zijn en dan 2 fijnere standen 0 en -1? Zodat je molen langer meegaat terwijl hij slijt en minder fijn kan malen?

Ik snap het gewoon niet :) Jullie wel?

Thanks!

Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?

2
specialista schreef: wo 29 mar 2023, 10:29 Hoi, ik heb sinds kort een DeLonghi La Specialista
Tweedehands?
specialista schreef: wo 29 mar 2023, 10:29 . Ik ben nog druk aan het testen
Welke bonen gebruik je precies?

Heb je foto's van de machine en wat je er tot nu toe mee maakt?
specialista schreef: wo 29 mar 2023, 10:29 resteert voor mij de vraag wanneer je dan in vredesnaam maalstanden 5, 6 en 7 gebruikt? Zou het niet veel slimmer zijn om 5 de maximale grofheid te laten zijn en dan 2 fijnere standen 0 en -1? Zodat je molen langer meegaat terwijl hij slijt en minder fijn kan malen?
Die cijfertjes doen er niet toe, alleen nuttig voor jou om te onthouden welke stand je gisteren had toen de maling goed was.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?

7
specialista schreef: wo 29 mar 2023, 13:22 Ik zie geen scenario waar je zo grof maalt.
Heb je oude goedkope troep van de supermarkt, dan moet je extreem fijn malen. Heb je uitstekende bonen van een lokale brander en zijn die kortgeleden gebrand, dan is je maalstand normaal dus veel minder fijn dan met oude dooie rotzooi.

Je hebt het nog niet door maar vandaar de vraag wat je in hemelsnaam voor bonen dan wel bonentroep hebt ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?

9
specialista schreef: wo 29 mar 2023, 13:38 :) super verse bonen, standje 3 is echt het grofst als je de smaak ok wilt krijgen. Dus hoe vers moet een boon wel niet zijn om standje 6 of 7 te gebruiken :) Heb je ooit zo grof gemalen voor een espresso?
Die cijfers bij maler-standen zeggen niet zoveel zoals ik al eerder schreef. Die zijn niet universeel en zelfs tussen twee malers van zelfde fabrikaat kan 'stand 3' iets anders betekenen.

Maar waarom vertel je niet gewoon zoals gevraagd welke bonen je precies van welke brander en welke branddatum hebt?

"super vers" zegt mij helemaal niks ;-) Misschien vind jij bonen met een THT van mei 2023 wel super vers.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?

10
Veel mensen hier hebben een losse espressomachine en een losse bonenmaler, dus ik weet niet of veel mensen een gevoel hebben bij het verschil in 'standje' 3 of 6 bij jouw machine.
En wat versta jij onder 'super verse bonen' (niet irritant bedoeld oid)? Er is namelijk een verschil met 'verse bonen' (gisteren in de supermarkt gekocht, vandaag geopend; zijn vaak al een halfjaar oud of soms ouder) en echt 'verse bonen' (bij een lokale brander gekocht die de branddatum vermeld heeft; zijn vaak tussen de 1-4 weken oud). Dat zijn de verse bonen waar Frans het over heeft, dus ik weet niet of jij die ook bedoelt?

-edit- ah, ik zie dat Frans al een soortgelijk bericht getypt had