Swirlyespresso schreef: di 29 aug 2023, 18:43
Welkom en leuk om te lezen dat je zoveel plezier hebt aan de hobby ondanks wat frustratie.
Voor zover ik het allemaal goed gelezen heb klinkt het alsof je gewoon van traditionele koffie houd dus dan zou ik bij Manhattan wegblijven. Die staat bekend als een super light roast brander met behoorlijk experimentele bonen. Sinds een tijd zelfs "verdacht" van bonen die geinfused zijn om de bijzondere smaak profielen te creëren. Belangrijker is dat je naar mijn ervaring Manhattan zeker wel 3-4 weken moet laten staan. Ze branden ook op bestelling dus wat je krijgt kun je nooit meteen gebruiken.
Je hebt het veel over "verse bonen" dus ik wou dat toch maar even benadrukken dat je bonen voor de beste resultaten wel wat moet laten rusten. Gelukkig heb je hier in Nederland een fantastisch aanbod aan branders maar ik zou gezien je voorkeur bij donkere roast blijven en washed process. Weg blijven van light roast en natural process of hele complexe processed bonen (thermal shock/fermented/etc) tenzij je meer wil experimenteren.
Ik vind een wat donkere boon op zijn tijd ook wel lekker en de volgende branders hebben voor mij wel eens een goed aanbod gehad.
Giraffe
Dak (al meer medium/light dan donker)
Lot61
Single Estate Coffee
Tim Wendelboe (Noorse brander, recentelijk gehad en dat was echt fantastisch)
Veel branders doen ook abonnementen en dan kun je aangeven wat je voorkeur heeft qua smaak en branding. Altijd goed op de zak kijken want soms word er niet heel duidelijk gezegd wat het is en dan zit je opeens met filter roast wat net weer lichter is dan espresso.
Heel veel succes!
Bedankt voor de tips,
Ik kan mijn zelf niet weerhouden van experimenteren maar de bonen van Manhattan nooit meer. Voortaan haal ik ook niet meer als 250 gram zakjes als ik weer wat nieuws wil proberen. De bonen van Manhattan zijn de prullenbak in gegaan en dat vond ik echt zonde.
Ik denk dat het langzaam aan wel steeds beter gaat. Ik had gisteren een nieuwe erin van rumbaba, bonen uit Honduras maar pas nadat ik een stuk fijner ging malen, druk ietsje omlaag temperatuur iets omhoog 1 op 2,5 ratio kreeg ik de omschreven smaakprofiel eruit en was ik tevreden met de smaak.
Ik heb hierbij de richtlijnen gevolgd van dit stukje
https://www.home-barista.com/espresso-guide.html
Dit is voor mij persoonlijk een heel leerzame uitleg geweest met hoe je kan in spelen op zoveel verschillende variabelen.
Toen ik begon met inlezen over de verschillende processen in koffie dacht ik ook dat ik waarschijnlijk een washed beter zal waarderen. Maar ik twijfel daar nu toch wel in. Natuurlijk is de ene boon de andere niet maar de classic Brazil van rumbaba gaat richting de derde kilo en vind ik fenomenaal lekker. Wel een natural. Daar experimenteer ik nu ook vooral mee. Het is echt mijn favoriet die ik altijd in huis wil hebben.
Ik merk wel iets bijzonders nu ik een beetje andere dingen probeer met deze bonen. Ik gebruik sinds kort een ims bakje. Ik krijg daarmee 15 gram in en 30-31 uit, een goddelijk lekker zoet romig shotje. Ik kan er echt geen genoeg van krijgen, zo lekker.
Maar als ik naar de 18 grams vst bakje ga en ik haal er 36 gram koffie uit smaakt het in verre na niet hetzelfde. Koffie uit de ims bakje is veel zoeter.
Opmerkelijk dus hoe sterk dat kan veranderen terwijl je gewoon hetzelfde bonen erin hebt.
Of dat nou door de grammage verschil komt of door de verschillende bakjes durf ik niet met zekerheid te zeggen maar mijn gevoel zegt dat de verschil voornamelijk komt vanwege de filterbakjes. Misschien dat Frans daarin meer kan vertellen als hij de bakje van IMS binnen heeft, levertijd was 4 weken bij mij.
Ik probeer eigenlijk (te) donker gebrande bonen te vermijden. Die hebben soms een bepaalde pittige nasmaak wat ik niet echt lekker vind.
Ik ben wel heel benieuwd naar de bonen van dak. Tot tweemaal toe bijna besteld maar toch afgehaakt. Het zijn vrij dure bonen en ze gaan ook net als Manhattan naar bepaalde gekke smaakprofielen.
Heb jij ervaring met hun bonen? En welke zou je dan adviseren?