Sinds kort ben ik in het bezit van de Sage barista express. Ik gebruik van decafé bonen.
Ik zit nu op 17 gram gemalen koffie bonen, burr binnenzijde 3 en buitenstand ook 3, hiermee krijg ik een shot van 39/40 gram.
17 gr, maalstand 3.3 = 39/40 gr koffie.
Echter loopt de druk heel hoog op. Kan mij niet voorstellen dat dit zo hoort te zijn of dat dit, op lange termijn goed is voor het apparaat?
Helaas is de koffie alsnog wat zurig en ontbreekt de wat vollere smaak.
Wat kan ik nog doen om de smaak de fine tunen? Ik probeer de maalstand te laten staan en te spelen met de koffie input, echter wordt de koffie zuurder bij een lagere dosering of de druk veel te hoog bij een hogere dosering. Wat nu?
Btw ik gebruik vers gebrande bonen.
Alvast bedankt voor jullie hulp!
Re: Hoe shot verbeteren
2Ik kan de video's van James Hoffmann van harte aanbevelen. Deze hebben mij erg geholpen bij het beter begrijpen van espresso. Deze speellijst gaat dieper in op de verschillende variabelen die je kunt aanpassen en welke invloed op het resultaat die hebben. Lees ook vooral de sticky onderwerpen in het beginners subforum.
Laatst gewijzigd door fob op do 30 nov 2023, 00:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino
Re: Hoe shot verbeteren
3Behalve de hoeveelheid koffie is de doorlooptijd ook van belang. Een goed uitgangspunt voor de hoeveelheid is een ratio van 1:2, dat wil zeggen 17 gram koffie: 34 gram espresso. Voor de doorlooptijd kun je mikken op 25-30 seconden. Maar kijk vooral bovenstaande (of andere) video's.C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Sinds kort ben ik in het bezit van de Sage barista express. Ik gebruik van decafé bonen.
Ik zit nu op 17 gram gemalen koffie bonen, burr binnenzijde 3 en buitenstand ook 3, hiermee krijg ik een shot van 39/40 gram.
17 gr, maalstand 3.3 = 39/40 gr koffie.
Hoe hoog? Veel machines leveren standaard drukken tot 16 bar, waarschijnlijk om E.S.E. pads of pressurized filterbakjes te kunnen gebruiken.C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Echter loopt de druk heel hoog op. Kan mij niet voorstellen dat dit zo hoort te zijn of dat dit, op lange termijn goed is voor het apparaat?
Zure, vlakke koffie kan duiden op onderextractie. Dit zou verholpen kunnen worden door een tandje fijner te malen zodat de espresso langzamer doorloopt en het water langer contact heeft met de koffie. Als het water niet goed warm is verloopt de extractie ook minder snel, dus het apparaat moet even voorverwarmen.C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Helaas is de koffie alsnog wat zurig en ontbreekt de wat vollere smaak.
Wat voor mij een groot verschil maakte was om de koffie te roeren om de klontjes te breken en het beter te verdelen (WDT).C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Wat kan ik nog doen om de smaak de fine tunen? Ik probeer de maalstand te laten staan en te spelen met de koffie input, echter wordt de koffie zuurder bij een lagere dosering of de druk veel te hoog bij een hogere dosering. Wat nu?
Dat is alvast goed. Welke bonen gebruik je en hoe vers (met te verse bonen wil espresso zetten namelijk ook niet).
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino
Re: Hoe shot verbeteren
4In de sage barista, onder het bakje waar de gemalen koffie in gaat, zit daar die grijze plastic schijf nog in? Indien ja, graag die eruit halen.
Inderdaad wat hierboven aangegeven wordt is tijd ook belangrijk en volg een recept. Want het is goed dat je de koffie weegt en een recept volgt!
Begin altijd met 1 op 2. Dus 17 gram in, 34 gram uit. Dat zal de espresso ook meer body geven. (vermoed ik)
Inderdaad wat hierboven aangegeven wordt is tijd ook belangrijk en volg een recept. Want het is goed dat je de koffie weegt en een recept volgt!
Begin altijd met 1 op 2. Dus 17 gram in, 34 gram uit. Dat zal de espresso ook meer body geven. (vermoed ik)
Re: Hoe shot verbeteren
5Vorige week gekocht, waren toen 3 dagen ‘oud’, het gaat om deze bonen; https://www.fascino-coffee.com/products ... tYEALw_wcBfob schreef: do 30 nov 2023, 00:34Behalve de hoeveelheid koffie is de doorlooptijd ook van belang. Een goed uitgangspunt voor de hoeveelheid is een ratio van 1:2, dat wil zeggen 17 gram koffie: 34 gram espresso. Voor de doorlooptijd kun je mikken op 25-30 seconden. Maar kijk vooral bovenstaande (of andere) video's.C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Sinds kort ben ik in het bezit van de Sage barista express. Ik gebruik van decafé bonen.
Ik zit nu op 17 gram gemalen koffie bonen, burr binnenzijde 3 en buitenstand ook 3, hiermee krijg ik een shot van 39/40 gram.
17 gr, maalstand 3.3 = 39/40 gr koffie.
Ik probeer ratio 1:2,5 aan te houden, iets milder van smaak om de zure wat tegen te werken.
Hoe hoog? Veel machines leveren standaard drukken tot 16 bar, waarschijnlijk om E.S.E. pads of pressurized filterbakjes te kunnen gebruiken.C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Echter loopt de druk heel hoog op. Kan mij niet voorstellen dat dit zo hoort te zijn of dat dit, op lange termijn goed is voor het apparaat?
Maximale druk. Net iets voor het uiterste streepje.
Zure, vlakke koffie kan duiden op onderextractie. Dit zou verholpen kunnen worden door een tandje fijner te malen zodat de espresso langzamer doorloopt en het water langer contact heeft met de koffie. Als het water niet goed warm is verloopt de extractie ook minder snel, dus het apparaat moet even voorverwarmen.C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Helaas is de koffie alsnog wat zurig en ontbreekt de wat vollere smaak.
Wat voor mij een groot verschil maakte was om de koffie te roeren om de klontjes te breken en het beter te verdelen (WDT).C-hen98 schreef: wo 29 nov 2023, 22:31 Wat kan ik nog doen om de smaak de fine tunen? Ik probeer de maalstand te laten staan en te spelen met de koffie input, echter wordt de koffie zuurder bij een lagere dosering of de druk veel te hoog bij een hogere dosering. Wat nu?
Dat is alvast goed. Welke bonen gebruik je en hoe vers (met te verse bonen wil espresso zetten namelijk ook niet).
Re: Hoe shot verbeteren
6Is er een specifieke reden waarom je voor decaf kiest? Het proces om cafeïne te verwijderen uit koffie is niet makkelijk. Ik heb een paar decaf varianten geproefd die echt heel erg goed waren (waaronder die van Manhattan Coffee), maar ook velen die ik echt niets vond.C-hen98 schreef: do 30 nov 2023, 17:20 Vorige week gekocht, waren toen 3 dagen ‘oud’, het gaat om deze bonen; https://www.fascino-coffee.com/products ... tYEALw_wcB
Mijn tips zouden zijn:
- Kies voor een recept 1 op 2, dus 17 gram in 34 uit.
- Let op de doorlooptijd (niet op de druk) probeer ergens rond de 25-30 sec uit te komen zonder pre-infusie.
- Roer de espresso door (heel belangrijk) en laat hem even afkoelen
- Proeven en beschrijf voor je zelf
Daarnaast is het verstandig om vaker naar goede specialty coffee bars te gaan om ook echt vaker espresso te proeven. Liefst bij goede cafe's ook de 1ste en 2de molen. De 1ste molen is vaak een simpelere koffie, soms blend, die vrij "makkelijk" is. De 2de molen is vaak meer speciaal en dus ook interessanter.
Koffie is altijd een balans van alle smaakpapillen en het is vooral belangrijk de "balans" te vinden. Zuurtje hoort ook bij koffie, maar net als bitter, zoet, etc, moet het in balans zijn