Leek mij een grap, een door AI gegenereerd hoofd maar hij bestaat dus echt:
• Per 1 november 2023 gaat het Arnhemse filiaal Steenstraat 81 in samenwerking met de Stichting GraanGeluk een nieuw concept en eigenaar aan onder de naam GraanGeluk Bakkerista, een initiatief van Marcel van Silfhout.
Tom van Otterloo blijft hierbij nauw betrokken maar niet meer als eigenaar. Het huidige desemassortiment zal zowel in de Steenstraat als in het filiaal Graaf Lodewijkstraat nog te koop zijn en naar alle waarschijnlijkheid zelfs worden uitgebreid op termijn.
http://www.bakkerijtomvanotterloo.nl/
Bakker Tom stopt in korte tijd met twee zaken: ‘Onmogelijk om op te boksen tegen grote jongens’
Bakker Tom van Otterloo stopte onlangs al met zijn zaak in De Steeg, nu geeft hij ook de regie van zijn bakkerij aan de Steenstraat in Arnhem uit handen. Die zaak gaat vanaf het voorjaar van 2024 door het leven als ‘GraanGeluk Bakkerista’ en krijgt een volledig nieuw concept.
Dat betekent dat de bekende Arnhemse bakker in korte tijd afstand doet van twee van zijn zaken. De bakkerij in De Steeg sloot na 27 jaar op 1 november definitief de deuren vanwege stijgende kosten en dalende inkomsten. Ook de derde bakkerij van Van Otterloo, die is gevestigd aan Graaf Lodewijkstraat, krijgt naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar een nieuwe eigenaar.
De Arnhemmer stopt zelf niet als bakker: hij gaat, in loondienst, aan de slag in de nieuwe zaak aan de Steenstraat. Daar gaat hij ook jonge bakkers opleiden.
Opboksen tegen grote jongens
,,Daar ben ik heel blij mee”, zegt Van Otterloo. ,,Steeds meer kleine zaken vallen om. Of het nu om bakkers, slagers of groenteboeren gaat: consumenten kiezen voor het gemak van de supermarkt. En het is voor ons onmogelijk om op te boksen tegen dat soort grote jongens.”
Het verschil met landen als Duitsland, Belgie en Frankrijk, waar kleine zaken wél overeind blijven, noemt de Arnhemmer frappant. ,,Daar weet men de kleine speciaalzaak, en de kennis die vakmensen hebben, schijnbaar nog meer op waarde te schatten. In Nederland gaan we Engeland en de Verenigde Staten achterna, waar je alleen nog brood – al dan niet geproduceerd in de fabriek – kan consumeren door het eerst te roosteren.”
Verkoop van Desembrood
De zaak aan de Steenstraat is overgenomen door Marcel van Silfhout, die met GraanGeluk nu al graanakkers op de Veluwe verbouwt met gebruik van traditionele streekgranen en daar eigen brood en bier van maakt. De afgelopen jaren werkte GraanGeluk al samen met Van Otterloo. Volgens Van Silfhout is het van levensbelang om ‘de kennis en kunde van echte bakkers als Van Otterloo te waarborgen’.
,,Je ziet ze steeds minder, terwijl het echt vakmensen zijn”, zegt Van Silfhout. Met lede ogen constateert hij hoe steeds meer kleine bakkerijen de deuren sluiten. Toch heeft hij vertrouwen in de doorstart aan de Steenstraat en hoopt hij het tij te kunnen keren. ,,Hoe? We gaan het op onze eigen wijze doen, heel anders dan in de supermarkt. Zo willen we op termijn alleen nog desembrood verkopen. Dat is gezond én duurzaam.”
Het aankomende jaar staan er nog meer veranderingen op stapel, vervolgt Van Silfhout. ,,Maar daar kan ik nu nog niet te veel over uitweiden, daarover zijn we nog in gesprek met de gemeente Arnhem.”