Hoi ik zal me zelf even voorstellen, ik ben Dennis en nieuw op dit forum.
Ik heb pas een nieuwe koffiemachine gekocht een Bezzera bz10 met een Eureka specialita bonenmaler.
Nu ben ik benieuwd wat jullie advies is om een goede lungo te maken.
Ik lees adviezen van een langere doorlooptijd of een grovere maling.
Als vast bedankt
Groeten Dennis
Re: Hoe maak je een goede lungo?
2Welkom.
Heet water tappen in een kannetje, opzij zetten. Espresso maken in een groter kopje dan voor espresso (logisch voor lungo)
Deze espresso serveren met het kannetje beetje afgekoeld water wat je er naar smaak bij kunt gieten en zo de lungo creëren die je qua verhouding wilt zonder dat die verbrand.
Heet water tappen in een kannetje, opzij zetten. Espresso maken in een groter kopje dan voor espresso (logisch voor lungo)
Deze espresso serveren met het kannetje beetje afgekoeld water wat je er naar smaak bij kunt gieten en zo de lungo creëren die je qua verhouding wilt zonder dat die verbrand.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Hoe maak je een goede lungo?
3Hoi bobbee
Bedankt voor je reactie, maar is dit dan geen Americano?
Of is dat eigenlijk het zelfde?
Bedankt voor je reactie, maar is dit dan geen Americano?
Of is dat eigenlijk het zelfde?
Re: Hoe maak je een goede lungo?
4Een lungo lekker en goed maken is onbegonnen werk.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Hoe maak je een goede lungo?
5Andere water verhoudingen, en @Bobbee heeft in zijn antwoord gelijk, een goede lungo direct van de tap is een heikel karwei, met nog meer onzekerheid als een normale espresso, water bijvoegen, al dan niet naar keuze ernaast of er al in, geeft een herhaalbaar goed resultaat, zonder dat je de ongewenste extra bitterstoffen mee spoelt door langer door te laten lopen, ipv de tijd die een espresso neemt. Bijkomend voordeel, je hoeft niet telkenmale de maalgraad te veranderen zoals ipv een espresso een lungo normaal wel vereist. Ik kan het smaakverschil niet proeven tussen een direct getrokken lungo (ondanks alle moeite die je daarvoor moet doen) en de espresso met een likje water, sterker, ik prefereer de laatste omdat ie over het algemeen minder bitter bevat, en meer van het zoet behoud.Dennis a schreef: ma 25 mar 2024, 10:16 Hoi bobbee
Bedankt voor je reactie, maar is dit dan geen Americano?
Of is dat eigenlijk het zelfde?
Re: Hoe maak je een goede lungo?
6Bedankt voor je reactie Roos.
Ik ga het eerst dan ook even zo doen.
Ik ga het eerst dan ook even zo doen.
Re: Hoe maak je een goede lungo?
7Welkom Dennis.
K ben het eens met de vorige posts; een lungo maak ik nooit, wel Americano’s.
K ben het eens met de vorige posts; een lungo maak ik nooit, wel Americano’s.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Hoe maak je een goede lungo?
8En als je de espresso op het water zet in plaats van andersom behoudt je de cremalaag. Smaakt hetzelfde, maar vind ik mooier. Dat heet een long black in plaats van Americano.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino
Re: Hoe maak je een goede lungo?
9Topic starter heeft hiermee geen antwoord op zijn vraag hoe hij een Lungo maakt. Ben daar zelf ook erg benieuwd naar omdat ik via internet en YouTube begrijp dat je dan ook een langere doorlooptijd aan moet houden? Iemand die hier verstand van heeft? Ben hier ook erg benieuwd naar (ondanks dat er hier een alternatief wordt beschreven middels een americano)
Lelit Bianca V1 - Niche zero - ROK Espresso maker
Re: Hoe maak je een goede lungo?
10Erg simpel. Gewoon een hogere flow rate dan een espresso en in dezelfde tijd 3 keer zoveel output hebben, zeg maar wat elke volautomaat doet. Smaakt waardeloos door een slechte extractie maar dat is een Lungo. Vandaar dat de Americano een veel beter optie is. Zolang je maar geen heet water op je espresso gooit en hem daarmee verbrand is de smaak vele malen beter dan bij een Lungo.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60