20
door Joris7
Experiment:
250 gram bonen gehaald.
125 gram in de hopper.
125 gram in de zak met drukventiel. Lucht uit de zak gedrukt en de zak in een weckpot gestopt.
Ik doe ongeveer een week met 125 gram, dus ben benieuwd hoe de smaak van de koffie zich gaat ontwikkelen de komende dagen nu ze in de hopper zitten en hoe de koffie in de zak ruikt als ik deze straks na 5 dagen open doe. (ipv elke dag voor het koffie zetten) Ben benieuwd of deze nu naar mijn beleving verser zijn gebleven.
Update: Zaterdag de bonen in de hopper gedaan. Zaterdag en zondag was de koffie heerlijk. Nu is het alweer een muffe bak geworden terwijl ik qua koffie zetten niks anders heb gedaan.
Het begint me allemaal te frustreren. Ben geneigd het allemaal maar weg te gooien en een senseo te kopen. De smaak is de hele tijd zo inconsequent.
Wat heb ik nog aan eigen maler en alle extra handelingen die er bij komen kijken als ik toch maar nauwelijks de koffie naar een hoger niveau kan tillen?
- Het smaakverlies van openen en sluiten van de zak bonen of de bonen in een pot lijkt niemand echt te herkennen.
- Alle kreten van smaaktonen waar men mee adverteert bij koffie, tja, de ene keer haal ik het er heel even wel uit, en dan weer dagen niet.
- Bonen zijn nooit oud, en medium gebrand.
- Ik heb al gexperimenteerd met alles, grover malen, fijner malen. resultaat: fijner malen bitter, grovere maalstanden ook bitter. Dus in het midden gaan zitten. De standaarsetting wat baratza zelf aanraad voor drip style koffie.
Koud water in de melitta aromaboy, heet water in de melitta. Heet water maakte het bitter, dus maar bij koud water gelaten.
- Van een cone shaped filtermandje (die standaard bij de aromaboy hoort) naar een flat bottom mandje. (kelitta wave 155 glas die fantastisch goed schijnt door te lopen met een gelijkmatige extractie volgens internet) Schijnt goed te zijn voor zoetere smaaktonen.
- Ik ga niet ook nog aan de slag met gefilterd water.
- Hou de brew ratio aan van 1:20 wat wordt aangeraden bij de melitta. Een krappere ratio verhoogt alleen maar de negatieve smaakelementen zoals de bitters heb ik ontdekt. Dus maar bij 1:20 gehouden.
- Doorlooptijd is 3:00 minuten als ik voor 2 kopjes zet. Als ik de max doe, 300 ml, dan doet ik er bijna een minuut langer over. Heb een tijdje succes gehad met de 3:00 minuten doorlooptijd met de kelitta wave dus daar maar bij gelaten.
Geen idee ondertussen wat ik nog anders kan doen. Als iemand nog een tip heeft hoor ik het graag.