Erik82 schreef:Persoonlijk zou ik om hygiënische redenen zo'n onthandingszak niet een jaar in je tank laten liggen. Als je de machine weinig gebruikt dan gaat deze wellicht zo lang mee maar hygiënisch is het niet. Het water in je tank wordt elke keer lauwwarm doordat de machine heet is en koelt weer iets af tot kamertemperatuur en ga zo maar door. Dat is de ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Of elke maand vervangen dan is het probleem er ook niet maar de meeste laten het maanden in een reservoir liggen. Zelf gooi ik liever gefilterd water in mijn tank en dat kan bijvoorbeeld ook door een waterkan in de koelkast te hebben staan met een onthardingszak er in. Zo blijft de boel veel frisser.
Let wel op dat een ontharder maar deel 1 is. De smaak van je koffie is ook heel erg afhankelijk van het water en dat vergeten de meeste mensen.
Hieronder degene die ik gebruikt en getest heb. Het water hier is noch hard, noch zacht dus een wat gemiddelde referentie voor levensduur:
1. Brita gewoon overslaan want dat is zowel op smaak als op ontharden niet goed. Ging met 2 bakken filter en 2-3 espresso per dag maar 3 weken mee itt de opgegeven maand.
2. BWT magnesium filters werken ook erg goed en veel minder kalk maar een wat zwaardere smaak. Zeer goede smaak als je voorkeur qua branding wat donkerder is. Ging met 2 bakken filter en 2-3 espresso per dag maar 3 weken mee itt de opgegeven maand.
3. Peak water. Erg goed qua smaak doordat je de bypass in kunt stellen maar ook heel duur. Op deze manier kan je inspelen op de smaak die je qua koffie wilt bereiken dus wat meer clean of wat zwaarder. Ging met 2 bakken filter en 2-3 espresso per dag maar 3 weken mee itt de opgegeven 2 maanden maar als je in de specs kijkt dezelfde levensduur qua volume als BWT en Brita terwijlde cartridges veel duurder zijn.
4. Zero Water. Dit gebruik ik nu en ben ik erg tevreden mee. De cartridges gaan echt veel langer mee, zo tegen de 2 maanden. Op zichzelf is Zero Water niet goed voor de smaak van koffie (0ppm maakt alles vlak) maar ons kraanwater is eigenlijk perfect dus vul ik het aan met wat kraanwater tot 50ppm voor een clean smaak en 80ppm voor een wat zwaardere smaak. Dit is makkelijk te meten met de bijgeleverde TDS-meter.
5. Zelf water maken met gedestilleerd water, natrium bicarbonaat en epsom zout. Op smaak kan je variëren maar heel makkelijk om alles in de hand te houden. Zelf nooit aan begonnen maar dat is de beste manier om je machine schoon te houden. Kost wat meer en is wat meee gedoe. Eigenlijk alleen geschikt voor de echt diehards of als je een machine van 10K heel netjes wilt houden omdat onderhoud erg duur is. Zoek op HB eens op rpavlis water recipe als je hier meer over wilt weten want dat was een gespecialiseerde professor die alles echt tot in de puntjes uit heeft gezocht.
6. De kalkfilters op de aanzuigslang en de zakken voor in de tank zijn vooral voor ontkalking en niet geweldig voor de smaak van je espresso. Dus puur gericht op kalk uit je water halen. De kalkzakken zijn wel echt superieur aan de filters op je aanzuigslang qua levensduur.
Zit het allemaal als een naslagwerk nog eens allemaal te lezen, dat gedaan hebbende, aan allen, en met name aan Erik82 dank voor zijn uitvoerig ervaringsverslag. Zelf gebruik ik een kan BWT met magnesium filter die ik in de koelkast zet. Regelmatig schoonmaken, filters tijdig vervangen is wel een must. Reservoir van de LM Linea Mini wat lastig schoonmaken want de siliconenslang kan je beter, als je het sowieso zonder schade voor elkaar krijgt, laten zitten. Dus, naast het masjien,schoonmaken wat bij mij altijd leidt tot een waterige pleuriszooi op de koffiehoek.
Zit alleen te twijfelen om nog een Icepure/oscar zak in het reservoir van het machine te deponeren, maar ik vermoed dat dat overkill is gelet op de hardheid van het Rotterdams drinkwater.
️