keuze espressomachine

1
Hallo koffie experts,

Gelukkig dat jullie mij geholpen hebben ,om tot een keuze te komen :lol: :lol: :lol: ,
zelf ben ik daar blij mee ,als ik jullie toch niet had ,zag ik door de bomen het bos niet meer.
Vandaag toch de Rocket Celinni Clasic besteld :D :D :D bij Piet in Amsterdam.
Wat een service heeft die jongen zeg ,geweldig ,hij gaat alles op zijn gemak uitleggen ,en ik kan mijn Isomac venus inruilen bij hem.

Mag ik jullie nogmaals bedanken ,en misschien heb ik nog wel eens een vraag aan jullie .

Lieve groet Wil :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: keuze espressomachine

2
Ah, mooie machine en goede keuze! Als je dit artikel leest (klik), snap je veel meer van de HX, kan het aanraden te lezen.

Enneh,...... hoe zit het met de maler? Wat voor maler heb je er nu straks bij staan?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: keuze espressomachine

3
Hallo spiornski,

Dank je wel voor de tip,maar mijn engels is niet zo geweldig goed . :oops: :oops: :oops: ,ik had het al globaal een beetje na gekeken ja .
Misschien dat er nog een nederlandse vertaling is ,kan het niet vinden om het zelfde bericht te vertalen via google of zo ,meestal staat dat er wel bij. :o :o :o
Zelf heb ik nog de demoka molen ,en ja ik weet het de macap of eureka komt er ook nog wel ,eerst even bij sparen.
Maar ben wel blij dat jullie mij wegwijs hebben gemaakt ,en ik ben ook blij dat de machine besteld is nu verheug mij er op.
Ben ook benieuwd hoe hij het gaat doen ,zal wel even wennen zijn .

Lieve groet Wil

Re: keuze espressomachine

4
Nou, je hebt in elk geval een maler en die is qua maalresultaat nog niet eens zo heel beroerd. Zorg nu dan wel voor echt verse bonen hè?

Kort gezegd vertelt het artikel waarom je eerst een kopje water moet doorspoelen vóór het zetten als je machine een tijdje niets heeft gedaan maar wel aan stond (de z.g. coolingflush). Wellicht wil dit: KLIK!.
Realiseer je ook dat je een E61 eerst 45 minuten lang warm laat lopen voordat je er koffie mee zet. Anders is de groep nog niet warm en krijg je zure koffie.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: keuze espressomachine

5
van wat ik van de rocket heb gezien is slechts een kleine cooling flush nodig!

door plaatsen van een flow restrictor en het aanpassen van de lengte en dikte van de thermosifon leidingen in vergelijking met de oudere modellen is de machine veel stabieler wat betreft temperatuur!

zeker bij een standaard pressostaat instelling van naar verwachting maximaal 1,0 bar bestaat het gevaar dat je eerder te lang flusht!

ik denk dat het ook niet goed mogelijk is om het zogenaamde einde van de 'waterdans' te observeren omdat de machine niet of nauwelijks 'stoomwater' produceert!

ik zou om te beginnen gewoon als de machine langer dan zeg 15 minuten niet is gebruikt 5-10 seconden flushen (genoeg om twee kopjes voor te verwarmen)...dan malen...portafilter klaarmaken...en koffie zetten maar!

als je een paar minuten later een nieuw shot maakt, kun je volstaan met een korte screen flush van een paar seconden!

als dit niet werkt, kun je je altijd nog gaan verdiepen in ingewikkeldere flush routines....

wel de moeite waard lijkt me om iets diepere bakjes aan te schaffen: in de standaard bakjes past maar krap 7 en 14 gram...bijvoorbeeld bakjes van La Marzocco...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: keuze espressomachine

6
Ik heb vorig weekeinde ook een paar dagen mogen werken met een Mechanika IV. Mooie machine met een opmerkelijk korte flush (voor zover ik dat kon testen met de thermometer). Dat ding is ook goed afgesteld.
Maar feit blijft dat het water in de HX uiteindelijk, net als het boilerwater, ook gewoon 125C wordt. En hoewel het op weg naar buiten zal worden afgekoeld door de E61 kop, zal het toch te warm zijn voor je koffie. Ik vermoed daarom dat minimaal één kopje (70 ml?) flushen nodig zal zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: keuze espressomachine

7
vandaar dat ik ook 5-10 seconden ofwel iets van 60 ml aangeef na een minuut of 15 stilstaan als startpunt en vandaar afhankelijk van de smaak korter of langer flushen...maar ik denk dat bij meer dan 60 ml bij een druk van 1,0 bar de boel eerder te koud dan te heet zal worden ;)
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: keuze espressomachine

8
Ha ha, ja nu komen we in het hardcore HX-flush gebied! Waarvan ik niet weet of OP daar al aan toe is (alhoewel, als die machine binnenkort op het aanrecht staat...).
Maar als je de HX na -zeg- 100ml weer 40seconden laat opwarmen, zou er toch niet zoveel aan de hand moeten zijn?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: keuze espressomachine

9
bvds schreef:van wat ik van de rocket heb gezien is slechts een kleine cooling flush nodig!

door plaatsen van een flow restrictor en het aanpassen van de lengte en dikte van de thermosifon leidingen in vergelijking met de oudere modellen is de machine veel stabieler wat betreft temperatuur!

zeker bij een standaard pressostaat instelling van naar verwachting maximaal 1,0 bar bestaat het gevaar dat je eerder te lang flusht!

ik denk dat het ook niet goed mogelijk is om het zogenaamde einde van de 'waterdans' te observeren omdat de machine niet of nauwelijks 'stoomwater' produceert!

ik zou om te beginnen gewoon als de machine langer dan zeg 15 minuten niet is gebruikt 5-10 seconden flushen (genoeg om twee kopjes voor te verwarmen)...dan malen...portafilter klaarmaken...en koffie zetten maar!

als je een paar minuten later een nieuw shot maakt, kun je volstaan met een korte screen flush van een paar seconden!

als dit niet werkt, kun je je altijd nog gaan verdiepen in ingewikkeldere flush routines....

wel de moeite waard lijkt me om iets diepere bakjes aan te schaffen: in de standaard bakjes past maar krap 7 en 14 gram...bijvoorbeeld bakjes van La Marzocco...
Eric,s meter geeft hier zekerheid zodat je weet waar je aan toe bent.Einde giswerk.
Binnenkort Sinterklaas. ;)