Re: beginners vragen

11
Wat heb je tegen 2-de hands? Ikzelf heb ook alles 2-de hands: zo'n €3000 aan nieuwwaarde voor in totaal €700 gekocht! (en mijn Gaggia Factory zat zelfs nog nieuw in de doos). Dit spul gaat lang mee en doet het nog jarenlang, hoor.

Je zou b.v. met zoiets kunnen beginnen: viewtopic.php?f=14&t=2148" onclick="window.open(this.href);return false;
Is een heel aardige beginners set. Zoiets zou ik minimaal aanraden om mee te beginnen, en als je het nieuw koopt zit je rond de €700. Als je die Silvia uitrust met een PID ben je al een heel stuk verder, en zit je nog steeds onder de €500.

En nieuw anders: een Compak K3 met een Bezzera BZ07 (€330+€850).
Nog beter: een Mahlkönig Vario met een E61 machine als de Expobar Brewtus (€390 + €1300 (?)), dan ben je klaar voor de toekomst! ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: beginners vragen

18
Ehh, de eerste link op die How-to pagina van HB gaat er uitgebreid op in?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: beginners vragen

19
Wanneer je veel melkdrankjes maakt, kan het belangrijk worden of je een single boiler, HX (Heat Exchanger) of dual boiler systeem hebt. Een single boiler moet namelijk opwarmen tussen het koffie zetten en stomen door. Of afkoelen wanneer je het andersom doet. Om te stomen moet het water in de boiler immers een hogere temperatuur hebben dan voor koffie zetten.

Die "klik 5" gaat hierop in, zoals Spironski hierboven opmerkt.
Expobar Leva, Mazzer Super Jolly
Technivorm "DE" Moccamaster, Nivona CafeGrano