Hoi Allen,
Ik ben sinds vandaag lid van dit leuke forum. Ik ben 23 jaar en heb onlangs van mijn eerste salaris een Sage barista pro gekocht. Ik ben er helemaal gelukkig mee en hoop mijn koffiehobby thuis door te kunnen zetten!
Jullie voelen hem gezien de titel misschien wel aankomen... Ik heb nogal moeite met het instellen.
Op papier zou (bijna) alles moeten kloppen. De doorlooptijd zit nu op 29 seconden. Echter is de koffie die na het zetten in het filterbakje zit erg nat. Daarnaast staat de maalgraad echt héél fijn. De inner bur (ben de NL term even kwijt) staat op 2. De maalgraad op de machine staat nu op 1.
Normaal gesproken ligt dit, schijnbaar, gemiddeld op 3 en 6/7. De mijne staat nu dus veeeeel fijner.
Ik maak gebruik van een enkelwandige filterbak voor een dubbele espresso. Weeg zo'n 19 gram koffie af. Output zit op ongeveer 43. Dus die is wat hoog, maar zover ik weet zou dit het juist bitterder moeten maken.
Lang verhaal kort, de koffie is enorm zuur. Echt niet te drinken.
Ik heb nu bonen van douwe egberts, medium branding. Hiervoor had ik verse bonen van blommers, maar hetzelfde probleem. Ik ben me ervan bewust dat de DE bonen geen optimale kwaliteit zijn. Maar voor het oefenen voor mij ook prima als het resultaat redelijk is.
Waar ga ik de mist in? Alvast bedankt!
Re: Nieuw! En moeite met instellen
2Welkom!
Je hebt een zeer eenvoudige 'instapper' gekocht met maler en alles in één dus daar moet je de lat niet echt hoog mee leggen.
Ik zou als ik jou was beginnen met een zak traditionele Italiaanse-stijl bonen, liefst niet al te lang geleden gebrand.
Deze bijvoorbeeld:
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... gry-betty/
Supermarktbonen zijn bijzonder kansarm, waarmee je het je machientje extra lastig maakt, denk ik.
Dat de puck nat is, dat is geen enkel bezwaar. Je eet de puck niet, die gooi je weg dus nat of droog, geen zorgen.
Je hebt een zeer eenvoudige 'instapper' gekocht met maler en alles in één dus daar moet je de lat niet echt hoog mee leggen.
Ik zou als ik jou was beginnen met een zak traditionele Italiaanse-stijl bonen, liefst niet al te lang geleden gebrand.
Deze bijvoorbeeld:
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... gry-betty/
Supermarktbonen zijn bijzonder kansarm, waarmee je het je machientje extra lastig maakt, denk ik.
Dat de puck nat is, dat is geen enkel bezwaar. Je eet de puck niet, die gooi je weg dus nat of droog, geen zorgen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Nieuw! En moeite met instellen
3fransg schreef: di 05 nov 2024, 11:32 Welkom!
Je hebt een zeer eenvoudige 'instapper' gekocht met maler en alles in één dus daar moet je de lat niet echt hoog mee leggen.
Ik zou als ik jou was beginnen met een zak traditionele Italiaanse-stijl bonen, liefst niet al te lang geleden gebrand.
Deze bijvoorbeeld:
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... gry-betty/
Supermarktbonen zijn bijzonder kansarm, waarmee je het je machientje extra lastig maakt, denk ik.
Dat de puck nat is, dat is geen enkel bezwaar. Je eet de puck niet, die gooi je weg dus nat of droog, geen zorgen.
Thanks Frans! Ga ik mee aan de slag.
Wat ik me wel afvraag. De bonen van Blommers waren dan wel niet Italiaans, maar het resultaat was alsnog echt te vies voor woorden.
Ergens gaat het dus mis in de instellingen. Heb je enig idee?
Re: Nieuw! En moeite met instellen
4Beste Han,Hanvh21 schreef: di 05 nov 2024, 11:53fransg schreef: di 05 nov 2024, 11:32 Welkom!
Je hebt een zeer eenvoudige 'instapper' gekocht met maler en alles in één dus daar moet je de lat niet echt hoog mee leggen.
Ik zou als ik jou was beginnen met een zak traditionele Italiaanse-stijl bonen, liefst niet al te lang geleden gebrand.
Deze bijvoorbeeld:
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... gry-betty/
Supermarktbonen zijn bijzonder kansarm, waarmee je het je machientje extra lastig maakt, denk ik.
Dat de puck nat is, dat is geen enkel bezwaar. Je eet de puck niet, die gooi je weg dus nat of droog, geen zorgen.
Thanks Frans! Ga ik mee aan de slag.
Wat ik me wel afvraag. De bonen van Blommers waren dan wel niet Italiaans, maar het resultaat was alsnog echt te vies voor woorden.
Ergens gaat het dus mis in de instellingen. Heb je enig idee?
Zure smaak wijst op te weinig extractie. Doorlooptijd lijkt in orde, je zou de extractie beter kunnen maken door de temperatuur (fors!) hoger te zetten dan hij nu staat.
En welkom!
Londinium R - Option-O Lagom Casa - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Nieuw! En moeite met instellen
5Dank, ik ga het proberen!ErikvW schreef: di 05 nov 2024, 12:12Beste Han,Hanvh21 schreef: di 05 nov 2024, 11:53fransg schreef: di 05 nov 2024, 11:32 Welkom!
Je hebt een zeer eenvoudige 'instapper' gekocht met maler en alles in één dus daar moet je de lat niet echt hoog mee leggen.
Ik zou als ik jou was beginnen met een zak traditionele Italiaanse-stijl bonen, liefst niet al te lang geleden gebrand.
Deze bijvoorbeeld:
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... gry-betty/
Supermarktbonen zijn bijzonder kansarm, waarmee je het je machientje extra lastig maakt, denk ik.
Dat de puck nat is, dat is geen enkel bezwaar. Je eet de puck niet, die gooi je weg dus nat of droog, geen zorgen.
Thanks Frans! Ga ik mee aan de slag.
Wat ik me wel afvraag. De bonen van Blommers waren dan wel niet Italiaans, maar het resultaat was alsnog echt te vies voor woorden.
Ergens gaat het dus mis in de instellingen. Heb je enig idee?
Zure smaak wijst op te weinig extractie. Doorlooptijd lijkt in orde, je zou de extractie beter kunnen maken door de temperatuur (fors!) hoger te zetten dan hij nu staat.
En welkom!
Re: Nieuw! En moeite met instellen
6Blommers brand medium tot licht. Heb je daar wel eens een bakkie koffie gedronken? En vond je dat toen lekker? Want hun koffie kan redelijk fruitig (soms omschreven als zuur) smaken.
Lelit Bianca V1 - Niche zero - ROK Espresso maker
Re: Nieuw! En moeite met instellen
7Zeker! Dat licht zure houd ik van. Vandaar dat ik in eerste instantie voor hun bonen had gekozen. Maar mijn koffie smaakt op het moment dusdanig zuur dat mijn ogen er bijna van tranenRosanne schreef: di 05 nov 2024, 14:04 Blommers brand medium tot licht. Heb je daar wel eens een bakkie koffie gedronken? En vond je dat toen lekker? Want hun koffie kan redelijk fruitig (soms omschreven als zuur) smaken.
Re: Nieuw! En moeite met instellen
8Hoe lichter je gaat met bonen hoe hoger de eisen aan je apparatuur. Je zal niet hetzelfde niveau halen als bij Blommers zelf. Sage barista pro heeft zijn beperkingen, beginnend bij de interne molen.
Re: Nieuw! En moeite met instellen
9Welkom! (en niks toe te voegen aan de eerdere feedback).
Het is even een leercurve, maar wel een hele leuke
Het is even een leercurve, maar wel een hele leuke
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58