Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6413
Deze is voor de tijd van het jaar.

Deeg:

300 gram desem
250 gram koolzuurhoudend bronwater 350 gram tarwebloem
50 gram ei, losgeklopt
7,5 gram zout
1/2 theelepel kaneel
25 gram boter
50 gram honing (optioneel)

(Optioneel)
Vulling:
100 gram rozijnen
50 gram krenten
75 gram appel, in stukjes

Bakken: Ossewit

Bereidingswijze:

1. Desem activeren: Begin 1,5 dag van tevoren en voed je desem meerdere keren om deze krachtig te maken, gooi niks weg want je hebt 300 g actieve starter nodig.
2. Deeg maken: Meng actieve desem, water, bloem, ei, zout, kaneel en gesmolten boter tot een glad beslag.
3. Eerste rijs: Dek de kom af en laat 3-4 uur rijzen tot het beslag verdubbeld is.
4. Doorslaan en tweede rijs: Roer de lucht eruit, dek opnieuw af en laat nog 2-3 uur rijzen.
5. Bakken voorbereiden: Verhit ossewit tot 180°C in een diepe pan.
6. Oliebollen bakken: Schep porties beslag in het hete vet en bak 6 minuten goudbruin, keer halverwege.
7. Serveren: Laat uitlekken op keukenpapier en geniet warm van je oliebollen!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6415
bobbee schreef:Deze is voor de tijd van het jaar.

Deeg:

300 gram desem
250 gram koolzuurhoudend bronwater 350 gram tarwebloem
50 gram ei, losgeklopt
7,5 gram zout
1/2 theelepel kaneel
25 gram boter
50 gram honing (optioneel)

(Optioneel)
Vulling:
100 gram rozijnen
50 gram krenten
75 gram appel, in stukjes

Bakken: Ossewit

Bereidingswijze:

1. Desem activeren: Begin 1,5 dag van tevoren en voed je desem meerdere keren om deze krachtig te maken, gooi niks weg want je hebt 300 g actieve starter nodig.
2. Deeg maken: Meng actieve desem, water, bloem, ei, zout, kaneel en gesmolten boter tot een glad beslag.
3. Eerste rijs: Dek de kom af en laat 3-4 uur rijzen tot het beslag verdubbeld is.
4. Doorslaan en tweede rijs: Roer de lucht eruit, dek opnieuw af en laat nog 2-3 uur rijzen.
5. Bakken voorbereiden: Verhit ossewit tot 180°C in een diepe pan.
6. Oliebollen bakken: Schep porties beslag in het hete vet en bak 6 minuten goudbruin, keer halverwege.
7. Serveren: Laat uitlekken op keukenpapier en geniet warm van je oliebollen!
Thanks voor het recept, ben ook weer opgekrabbeld en begonnen. Desemstarter in opbouw nu.

Afbeelding



Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6416

Ik heb dit recept van Cees Holtcamp gemaakt. Lijkt op die van jou, maar dan met gist in plaats van desem en citroenrasp in plaats van kaneel. In je recept ontbreekt trouwens welke hydratatie het desem moet zijn.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6417
fob schreef:
Ik heb dit recept van Cees Holtcamp gemaakt. Lijkt op die van jou, maar dan met gist in plaats van desem en citroenrasp in plaats van kaneel. In je recept ontbreekt trouwens welke hydratatie het desem moet zijn.
Hij heeft een ge-update recept.
Afbeelding



En hier nog een heel basic recept met gist.
500 gram bloem (1 euro)
500 ml volle melk (1 euro)
20 gram versegist (€0,25)
7 gram zout
25 gram suiker
appel (Goudreinet) 2 euro
Rozijnen/krenten (2 euro)
Zonnebloemolie om te frituren (5 euro)

Voor 11 euro kan je zelf mega veel verse oliebollen bakken, en het is supersimpel en gezellig met vrienden/familie

Als je er nog meer bakt is het per bol goedkoper want je hebt niet elke x nieuwe olie nodig natuurlijk.


Wat betreft de desem, maakt niet veel uit dat beetje water meer of minder dan 100% hydratatie

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!