...om mij erbij te betrekken!
Ik heet Paul, Belg, en ik brand al koffie, voor huisgebruik sedert voor 2006, ik weet dat tenminste nog, omdat ik, toen, op een interne vlucht in Mexico het blinkend magazine las waarin goede koffieadressen werden gepromoveerd. Ik dus met de kevertaxi naar een énorme overdekte markt in de hoofdstad en...we have coffee! Ik kocht wat groene bonen en brandde deze in mijn, toenertijds, electrische Hottop van de éérste generatie.
Fast forward, 2024.
Ik brand nog steeds van verlangen...naar goede koffie, de rest is uitermate privaat! Mijn huidige brander is de 500 grams' Huky 500, op propaangas, heb ik al sinds...minstens tien jaar, rechtsreeks in Taiwan betrokken. Verleden week heb ik een nieuw kacheltje in gebruik genomen, het oude haperde..., merkte ik dat deze nieuwe brander zo veel beter is, om het kort te houden, ik brandde tweemaal 4 uur, koffie van Koepoort in Zeeland, Mexico, Costa Rica, Brasil, robusta uit Vietnam, Ethiopia, en ...Jemen, ik wacht nog een week op alvorens deze door de Londinium L1 (van 2014) te jagen. Ik kocht die L1 tweedehands ergens in een lieflijk dorpje middenin de haven van Rotterdam, ik ben er de verkoper nog steeds dankbaar voor, ik hou absoluut van die machine die, naar ik lees, niet zo geschikt zou zijn voor lichtgebrande bonen. Ik heb nog steeds twijfels aangaande de meest geschikte branding, het lijkt me dat -zoals zo dikwijls- het "compromis" alle richtingen vrijwaart (ah oui, c'est un Belge qui parle!)
En...hoe kom ik hier dan terecht. Och, ik ben een "lurker", op Kaffee-Netz en op Home-Barista. Ok de Duitse site schrijf ik niet graag, ik spreek weliwaar erg goed die taal, maar heb in geen enkele taal ooit écht grammatika geleerd, en ik schrijf ongaarne spellings- en andere fouten. Home-Barista, well ... that's American, die jongens zijn absoluut maximalist, maar soms gaat het me wel érg ver. En laat nu net verleden week mijn maler er de brui aan geven! Dàt was de déclic, de trigger! Vijf kilo koffie gebrand en gèèn maler! Panic on the Titanic! Wat was er nou aan de hand? OK, mijn maler is ook al minstens tien jaar oud, een Macap MC4 geloof ik, stepless, 58 mm platte schijven, reeds ééns vervangen en, omdat ik gewoonlijk slechts twee espresso's per dag maak, is die maler niet écht "oud". Maar er kwam geen gemalen koffie meer uit. Ding opengesmeten, hopper eraf, regelworm (euh?) eraf, bovenste maalschijf (in omgekeerde richting) losgedraaid, stofzuiger, borstel, natte vinger...proper dus... en, ja, en dan, maalgraad instellen. Oude koffiebonen erdoor, draaien, draaien, zingende schijven, angst, sh...ugar! De fora raadplegen...aber hallo...zo'n Mazzer Philos...da's 1000+ en morgen komen "ze" thuis voor een half dozijn nieuwe ramen offerte maken...ik laat mijn vrouw niet in de kou! Geluk, ja, heb ik gehad: die ouwe molen doet het nog, misschien niet perfect, iedere koffie is ook anders, maar...weten jullie, ik vind "mijn" cortado thuis veelal erg beter dan in die modieuse koffiebars in de stad, waar je 4+ Euro betaalt. Ik geef toe: in Antwerpen (ikzelf ben eerder Brusselaar) heb ik ooit -bij Nederlanders, jawel- betere koffie gedronken dan thuis. Maar...dan moet ik wel naar Antwerpen!
Merci, beheerders!
1
Laatst gewijzigd door SantoYirga op wo 15 jan 2025, 17:14, 1 keer totaal gewijzigd.