Re: Olijfolie

11
bobbee schreef: di 13 feb 2024, 22:17 Ik vind deze lekker naar ben zelf echt geen kenner ofzo!

https://www.sligro.nl/p.777204.html/nun ... liter.html
Het verhaal klinkt goed:

Francesco en Felipe Nuñez de Prado behoren tot de 7e generatie olijfolieproducenten. In 1795 kochten hun voorouders de oude olijfoliemolen. En ondanks de nodige vooruitgang, zijn de Spaanse broers wars van trends. Het resultaat is prachtige, 100% biologische olijfolie met een rijk verleden.

Ambacht
De olijfolie van de familie Nuñez de Prado wordt internationaal geprezen en heeft talloze prijzen in de wacht gesleept. En terecht, want hier wordt enkel ambachtelijk gewerkt. Puur handwerk. Zo worden alle olijven nog met de hand geplukt en ouderwets hydraulisch geperst. Irrigeren doen de broers wel. Dit om te voorkomen dat het rijpingsproces stilvalt.

Olijvenrassen
Voor de productie van een liter olie wordt 12 kilo olijven gebruikt. Nuñez de Prado maakt gebruik van 3 verschillende olijvenrassen, Picud, Picual en Hojiblanca. Deze worden apart geoogst, verwerkt en opgeslagen. Vlak voor de botteling bepaalt Fransesco in welke verhoudingen de 3 gemengd moeten worden. Zo garandeert Nuñez de Prado elk jaar een constante smaakbeleving. Een traditionele olie voor echte liefhebbers
Micra&Ultra

Re: Olijfolie

12
Dirk Jan schreef: wo 14 feb 2024, 09:50 Hier hebben wij ook een vergelijk gemaakt tussen de verschillende olijfoliën die makkelijk te verkrijgen zijn in liter of halve liter flessen. Daarbij letten we ook op de prijs. Op dit moment is de halve liter biologische olijfolie van de Boni (extra vierge) in trek bij ons. Kostte laatst € 4,80 / halve liter.
De gangbare Spaanse zijn vaak wat goedkoper dan de Italiaanse. Schijnt met een schandaal uit de vorige eeuw te maken te hebben.
Voorheen kochten we ook wel bij Liquido d’Oro, maar toch wel wat prijzig.
Dat is een interessante prijs voor een biologische extra vierge!
Micra&Ultra

Re: Olijfolie

13
fransg schreef: wo 14 feb 2024, 10:00 Van de zomer heeft een vriendin bij haar schoonfamilie in Spanje contact gelegd met een boer die te weinig olijven had om serieus te plukken. Rondgegaan bij andere boeren die ook relatief weinig oogst hadden en van plan waren de pluk maar over te slaan. Gezamenlijk toch dagenlang geplukt, alles bijeen, genoeg om naar een perserij (of hoe dat heet) te brengen, op flessen gedaan, etiketten gemaakt waarop ieder die meehielp staat genoemd, via emails bestellingen van vrienden en bekenden opgenomen.

Ik had geen idee dat olijfolie iets was maar inderdaad het is erg lekker!

IMG_9126.jpgIMG_9127.jpg
Wauw, wat een leuk verhaal! Ik neem aan dat alles op is?
Micra&Ultra

Re: Olijfolie

14
NielsB schreef: do 15 feb 2024, 14:34 Wauw, wat een leuk verhaal! Ik neem aan dat alles op is?
Ja, ik had zelf drie flessen en heb er twee weggegeven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Olijfolie

15
Frup schreef: wo 14 feb 2024, 13:14 Twee jaar terug in de Provence waren we bij een biologische boer waar de olijven ook werden geperst en gebotteld.
We werden uitgenodigd om te proeven. Er stonden 5 of 6 verschillende oliën. Gerangschikt op rijpheid van de olijven bij het plukken. Frappant hoe de smaken van elkaar verschilden. Van fris/fruitig tot vol en rijp. Een beetje net als bij wijn. Kortom, de éne olie is de andere niet.
https://provence-huile-olive.fr/
Die is dan wel weer behoorlijk aan de prijs!
Micra&Ultra

Re: Olijfolie

16
Thuis verbruiken we heden vèèl meer olijfolie dan, zegge, 20 jaar geleden, alhoewel we boter niet helemaal hebben laten vallen, het is nog steeds aanbevolen voor sommige recepten van "onze" keuken, witlof, pannenkoeken, en ook op de boterham met lekkere honing, enz.

Ik zweer bij Griekse olie, het laatste jaar is olie van alle origines fel in prijs toegenomen, maar goedkoper dan dat vloeibaar goud uit Italië, Frankrijk of Catalonië. Wij betrekken onze olie gewoon in de supermarkt, steeds "Extra Virgin" (maar ik lees dat dit geen échte garantie biedt), ons uitverkoren merk is afkomstig van Kreta, de regio niet ver van het mooie stadje Chania, gemaakt van Koroneiki olijven. Ik dacht zo'n 18 Euro de liter. Ik vind de smaak erg goed, niet van het fijnste, maar...ik hou ervan. Onlangs kreeg deze olie een slechte kritiek in een vergelijkend overzicht van een bekende Nederlandstalige krant, maar ik laat dit terzijde, het is goede olie. Om te bakken gebruiken we goedkope "Extra Virgin" olie van diverse origines.

De zus van mijn echtgenote woont in de Provence en heeft enkele olijfbomen, het is daar gebruikelijk deze naar een lokale coöperative oliemolen te brengen, zij onttrekken de olie op mechanische wijze uit de vruchten en verdelen, tegen vergoeding, de olie a-rata de inbreng van olijven. Deze olie is zeer fijn, elegant, maar de smaak is mij te ijl. Wij krijgen er jaarlijks een fles van...

Ook de Catalaanse olie van Arbequina olijven is lekker, men kan hem daar in de Priorat in plastieken 5-liter containers kopen.

Olie van 135 Euro vind ik al even ridicuul als een fles La Tâche van 6600 Euro, maar zo is de wereld nu eenmaal. Steeds geweest, overigens.