Ik heb zojuist een bericht in de sectie malers geplaatst. Voor het eerst in 4 jaar lukt het me niet om een boon, de Milky Cake van DAK coffee, fijn genoeg te malen tot een extractie van 18 gram bonen naar 36 gram koffie in 26 - 28 seconde. Op zijn fijnst haal tik ik de 20 seconde aan.
Nu begon ik altijd met timen nadat de eerste druppels koffie uit mijn machine komen. Meet ik vanaf het moment dat ik de pomp aanzet kom ik op 25 seconde. Vandaar dat ik nieuwsgierig was vanaf wanneer men begint met timen.
Ik gebruik een Eureka Mignon Manuale. Wellicht dat de Manuale gewoon niet fijn genoeg maalt om deze specifieke boon fijn genoeg te malen?
Re: Wanneer beginnen met timen?
12Of je filterbakje is niet geschikt voor (ultra light) roast van Dak? Je kunt ook wat meer koffie gebruiken mits je filterbakje groot genoeg is dat de koffie nog genoeg ruimte heeft onder de douche.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Wanneer beginnen met timen?
13Ik heb een IMS B682TH24.5M filterbakje en heb ook al 20 gram geprobeerd. Helaas kom ik dan nog steeds niet tot een goede extractie. Het lijkt me ergens stug dat de manuale niet fijn genoeg kan malen, ondanks de kleine schijven. Maar misschien dat ik de maler overschat en ik nu op het punt ben beland waaruit blijkt hoe belangrijk een goede maler is.bobbee schreef: za 25 jan 2025, 23:24 Of je filterbakje is niet geschikt voor (ultra light) roast van Dak? Je kunt ook wat meer koffie gebruiken mits je filterbakje groot genoeg is dat de koffie nog genoeg ruimte heeft onder de douche.
Re: Wanneer beginnen met timen?
14Het zou naar wat ik zoal langs heb zien komen best kunnen kloppen dat je maler of zelfs je machine (die lijkt het nu niet te zijn) bepaalde bonen niet aan kunnen. Het lijkt hoe lichter de roast hoe gespecialiseerder de maler/machine.
Ik weet dat er hier een aantal fans van DAK zijn en ook van de door jou genoemde boon.
Misschien kunnen zij aangeven of zij ook zo extreem fijn moeten malen?
[mention]Rosanne [/mention] bv
Ik weet dat er hier een aantal fans van DAK zijn en ook van de door jou genoemde boon.
Misschien kunnen zij aangeven of zij ook zo extreem fijn moeten malen?
[mention]Rosanne [/mention] bv
Re: Wanneer beginnen met timen?
15Ik zou mijn maler niet wegdoen voor een zakje koffiebonen die een keer niet goed gaat. Maar goed, iets nieuws en beter is altijd leuk.Randy schreef:Ik heb een IMS B682TH24.5M filterbakje en heb ook al 20 gram geprobeerd. Helaas kom ik dan nog steeds niet tot een goede extractie. Het lijkt me ergens stug dat de manuale niet fijn genoeg kan malen, ondanks de kleine schijven. Maar misschien dat ik de maler overschat en ik nu op het punt ben beland waaruit blijkt hoe belangrijk een goede maler is.bobbee schreef: za 25 jan 2025, 23:24 Of je filterbakje is niet geschikt voor (ultra light) roast van Dak? Je kunt ook wat meer koffie gebruiken mits je filterbakje groot genoeg is dat de koffie nog genoeg ruimte heeft onder de douche.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Wanneer beginnen met timen?
16Nee helemaal eens Bobbee. Ik had alleen niet gedacht dat mijn maler te kort zou kunnen komen op een boon. Maargoed, aldoende leert men. De 50 mm schijven zijn dan inderdaad voor sommige koffies niet goed genoeg. In die vier jaar is dit me echter nog nooit eerder overkomen. Dus om nu opeens een andere maler te kopen zou iets overdreven zijn. Maar het zou wel een logische upgrade kunnen zijn in de toekomst.
Re: Wanneer beginnen met timen?
17Ik zie al iets verontrustende.
Jouw filterbakje is voor 14/16 gram.
Bovendien komt de groep van de Classic vrij diep in je filterbakje.
Ik geef toe dat ze niet ideaal passen (beetje strak), maar ik heb de 702th28,5 in mijn Gaggia Classic. Daar doseer ik ongeveer 19 gram in. Maar ik kan er meer kanten mee op.
Jij moet echter extreem fijn malen.
Ik denk dat daar je beperking ligt.
Koffie distribueren doe je met een vrachtwagen.
Jouw filterbakje is voor 14/16 gram.
Bovendien komt de groep van de Classic vrij diep in je filterbakje.
Ik geef toe dat ze niet ideaal passen (beetje strak), maar ik heb de 702th28,5 in mijn Gaggia Classic. Daar doseer ik ongeveer 19 gram in. Maar ik kan er meer kanten mee op.
Jij moet echter extreem fijn malen.
Ik denk dat daar je beperking ligt.
Koffie distribueren doe je met een vrachtwagen.
Re: Wanneer beginnen met timen?
18Dank voor je antwoord Han. Over mijn filterbakje lees ik verschillende dingen, van 14/16 gram tot 16/20gram (afhankelijk van de branding).HanR schreef: zo 26 jan 2025, 13:47 Ik zie al iets verontrustende.
Jouw filterbakje is voor 14/16 gram.
Bovendien komt de groep van de Classic vrij diep in je filterbakje.
Ik geef toe dat ze niet ideaal passen (beetje strak), maar ik heb de 702th28,5 in mijn Gaggia Classic. Daar doseer ik ongeveer 19 gram in. Maar ik kan er meer kanten mee op.
Jij moet echter extreem fijn malen.
Ik denk dat daar je beperking ligt.
Koffie distribueren doe je met een vrachtwagen.
Als ik mijn huidige bakje met 14/16 gram vul dan hou ik erg veel ruimte over in het bakje. Met 19 gram zie ik na extractie een miniscule afdruk van de schroef van de zeef. Ik zal vanavond de basket eens vullen met 16 gram en kijken wat er gebeurd.
Ik ga in iedergeval de 702th28,5 bestellen.
En de maler zal inderdaad de zwakke schakel zijn in dit probleem.
De temperatuur is overigens top, veel dank daarvoor!