Beste allen,
Ik heb de QM van mijn schoonouders overgenomen omdat deze al een tijd op de plank stond. In het begin veel last om er water door te krijgen, maar uiteindelijk bleek er lucht in te zitten na transport en dit eruit gekregen met een spuit. Ook nog ontkalkt en de eerste koffie waren helaas niet wat ik hoopte. Water gutst zo door de koffie heen: de koffie is snel maar veel te slap!
Heb reeds een aantal zaken geprobeerd:
> fijnere maling (zit nu op fijnste korrel)
> meer/minder koffie: zelfs bij 20g loopt het er nog door als een malle
> harder aandrukken: lijkt geen effect te hebben
Er komt een mini crema laagje op maar een kopje van 40-50cc is in 10sec gevuld. Smaakt nu meer naar filterkoffie.
Heb deze bonen: https://www.ah.nl/producten/product/wi209129
Heb deze maler: https://www.kookexpert.nl/koffiemolen-wmf-stelio.html
Wat doe ik nu nog verkeerd? Probeer nog even een filmpje te uploaden van hoe snel de koffie eruit gutst. Ik ben bewust dat de druk te laag is en de temperatuur te hoog, deze wil ik nog tunen maar zolang de koffie zo snel loopt heeft dat weinig nut vrees ik.
https://youtube.com/shorts/ThpmCDEj-JM?feature=shared
Dank alvast voor jullie hulp!!
Groeten, Eveline
PS ik heb heel veel nuttige info gehad aan deze website en filmpjes https://www.drtradingshop.nl/c-2440181/quickmill/
Re: Quick mill 4005 Silvano
2Educated guess: Oude bonen. Supermarkt is vrij kansloos. De basis is verse bonen en dan een goede maler.
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: Quick mill 4005 Silvano
3Hier werken we ook nog met een QuickMill en in het verleden hebben we de bonen van de Hema gebruikt, waarschijnlijk te vergelijken met die van de AH. Daar hebben we redelijke koffie mee gezet. Dan denk ik dat je toch eens een andere molen moet zien uit te proberen. Degene die je laat zien lijkt mij niet de beste voor een espresso, maar meer voor filterkoffie. Kijk eens in je omgeving of iets anders kunt uitproberen.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: Quick mill 4005 Silvano
4Oude bonen durf ik zo te geloven - dit was ook om te proberen
! Maar je zou zeggen dat kwaliteit supermarkt enkel invloed heeft op de smaak en niet op de "manier" van zetten.
Ik vond nog espresso maling, staat al lang open en die was zeker niet te drinken, maar de koffie kwam er wel meer als een puk uit. En heel misschien ook ietsje pietsje trager maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Ben inderdaad bang dat de fijnste maalstand van m'n maler onvoldoende fijn is... Jammer dat er geen maten (deeltjesgrootte) opstaan. Iemand ervaring met kant en klare fijne supermarkt maling voor espresso? Die van Illy heeft blikken, zou dat goed zijn? Heb pas komend weekend kans om bij een koffiezaak te laten malen.
Wil wel uitsluiten dat het probleem niet in mijn QM zit: dan zou het water neem ik aan uit andere hoeken en kieren komen?
Ik vond nog espresso maling, staat al lang open en die was zeker niet te drinken, maar de koffie kwam er wel meer als een puk uit. En heel misschien ook ietsje pietsje trager maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Ben inderdaad bang dat de fijnste maalstand van m'n maler onvoldoende fijn is... Jammer dat er geen maten (deeltjesgrootte) opstaan. Iemand ervaring met kant en klare fijne supermarkt maling voor espresso? Die van Illy heeft blikken, zou dat goed zijn? Heb pas komend weekend kans om bij een koffiezaak te laten malen.
Wil wel uitsluiten dat het probleem niet in mijn QM zit: dan zou het water neem ik aan uit andere hoeken en kieren komen?
Re: Quick mill 4005 Silvano
5Mooi zou zijn als je een molen een dag kan lenen van iemand,want je zal verschillende maalgraden willen uitproberen.
Ook heb ik 25 jaar gelden gemalen koffie voor de QM gekocht bij Simon Levelt, dat ging wel, maar het grote verschil kwam toen ik een Mazzer Mini kocht.
Succes!
Ook heb ik 25 jaar gelden gemalen koffie voor de QM gekocht bij Simon Levelt, dat ging wel, maar het grote verschil kwam toen ik een Mazzer Mini kocht.
Succes!
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: Quick mill 4005 Silvano
6Voor noodgevallen is de Hema best bruikbaar. Niet te erg verbrand en soms maar 4 weken na branddatum. Voor dat laatste moet je wel geluk hebben.
Koffie distribueren doe je met een vrachtwagen.
Koffie distribueren doe je met een vrachtwagen.
Re: Quick mill 4005 Silvano
7Hoi Eveline en/of Jarno,
Hoe bereiden jullie de puck voor, misschien kun je daar een filmpje van maken.
- hoeveel koffie gebruiken jullie in het bakje?
- Welke maat is het bakje?
- Hoe gooien jullie het maaisel in het bakje van de portafilter?
- Wat doen je daarna met het maaisel, distribueren jullie deze nog met een WDT tool, tampen jullie en hoe?
De maler is waarschijnlijk niet voldoende voor espresso maling, zoals al eerder werd genoemd, meer een filterkoffie maler.
Maar als de koffie zo snel doorloopt dan kun je beginnen met kijken of je de juiste dosering gebruikt voor het bakje en daarna de bonen steeds fijner te malen. Tot je op rond de 9 bar uitkomt en je bakkie hebt gezet in 25 tot 35 seconden.
Probeer eerst de basis goed te krijgen dan kun je van daaruit de smaak gaan tweaken met kleine instellingen, 1 voor 1.
Als basis zou ik dus beginnen met. Een ratio van 1:2 (1 deel koffiemaaisel = x2 koffie in je kopje, bv 18gr = 36gr koffie). En dit dan in ongeveer 25 seconden vanaf aanzetten van de pomp.
Succes en als je nog meer vragen hebt helpen we jullie graag verder.
Hoe bereiden jullie de puck voor, misschien kun je daar een filmpje van maken.
- hoeveel koffie gebruiken jullie in het bakje?
- Welke maat is het bakje?
- Hoe gooien jullie het maaisel in het bakje van de portafilter?
- Wat doen je daarna met het maaisel, distribueren jullie deze nog met een WDT tool, tampen jullie en hoe?
De maler is waarschijnlijk niet voldoende voor espresso maling, zoals al eerder werd genoemd, meer een filterkoffie maler.
Maar als de koffie zo snel doorloopt dan kun je beginnen met kijken of je de juiste dosering gebruikt voor het bakje en daarna de bonen steeds fijner te malen. Tot je op rond de 9 bar uitkomt en je bakkie hebt gezet in 25 tot 35 seconden.
Probeer eerst de basis goed te krijgen dan kun je van daaruit de smaak gaan tweaken met kleine instellingen, 1 voor 1.
Als basis zou ik dus beginnen met. Een ratio van 1:2 (1 deel koffiemaaisel = x2 koffie in je kopje, bv 18gr = 36gr koffie). En dit dan in ongeveer 25 seconden vanaf aanzetten van de pomp.
Succes en als je nog meer vragen hebt helpen we jullie graag verder.
Re: Quick mill 4005 Silvano
8Bestel hier eens voorgemalen koffie:Eveline_Jarno schreef:Oude bonen durf ik zo te geloven - dit was ook om te proberen! Maar je zou zeggen dat kwaliteit supermarkt enkel invloed heeft op de smaak en niet op de "manier" van zetten.
Ik vond nog espresso maling, staat al lang open en die was zeker niet te drinken, maar de koffie kwam er wel meer als een puk uit. En heel misschien ook ietsje pietsje trager maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Ben inderdaad bang dat de fijnste maalstand van m'n maler onvoldoende fijn is... Jammer dat er geen maten (deeltjesgrootte) opstaan. Iemand ervaring met kant en klare fijne supermarkt maling voor espresso? Die van Illy heeft blikken, zou dat goed zijn? Heb pas komend weekend kans om bij een koffiezaak te laten malen.
Wil wel uitsluiten dat het probleem niet in mijn QM zit: dan zou het water neem ik aan uit andere hoeken en kieren komen?
https://littleroastery.nl/products/braz ... 7567322248
Voorgemalen blijft altijd lastig omdat het per machine anders is. Maar via deze weg ben je in ieder geval verzekerd van goeie vers maaisel.