Re: DAK roasters - Second chance

42
bobbee schreef: vr 25 jul 2025, 14:53 Ik zou DAK helemaal niet kopen voor espresso.
Afbeelding
Dan zou ik ergens anders bestellen. DAK is third wave koffie. Voor mij enkel voor filter geschikt.
Ze branden niet alles zo super licht, gelukkig ook. Sommige zijn gebrand tussen medium en light en daarmee heb ik in het verleden wel eens hele lekkere espressos mee getoverd. Moet zeggen dat dat dan wel op df83v met SSP ging.

Ik ga zelf stoppen met filter koffie, althans ik heb een plan.. ik ga dat in een aparte topic binnekort toelichten. 😁
Espressomachine: Strietman CT1 & HiBREw H4C Ultra
Maler: 1zpresso K-Ultra
pre-order Kafatek Monolith Titan SDRM

Re: DAK roasters - Second chance

43
Goeie, ik heb gelijk een zak Blondie Ecuador opgehaald. En een filter mee gezet, maar proefde nog een beetje te vers vreemd genoeg? Of het was dat het echt niet samenging met een broodje pindakaas :D Kijken hoe hij het op espresso doet (persoonlijk vind ik DAK juist geweldig voor espresso).

Vorige keer de Coco Bongo gehaald, die heeft wel een behoorlijke kokos smaak.

Re: DAK roasters - Second chance

45
youssef88 schreef: di 29 jul 2025, 00:38 belachelijke bedragen voor zulke oude boontjes, heb ze ook wel eens aan toogoodtogoo zien doen
Tja, het is maar hoe je het bekijkt, maar DAK is simpelweg heel duur en daar betaal je voor. Ze vragen bijvoorbeeld voor sommige varianten €117 per kilo als je het vers van de pers wilt hebben die ze dan nu 6-8 weken na branding aanbieden. Gebrand op een IMF Brander zouden ze in theorie ook langer vers moeten blijven.

Daarnaast is het bij DAK ook nog zo dat ze een langere rusttijd adviseren, waardoor je alsnog 2 à 3 weken moet wachten voordat de koffie überhaupt op smaak is gekomen.

Ik vind een vierde van de prijs dan best redelijk, en het is ook fijn dat ik niet hoef te wachten op de rusttijd maar de koffie meteen kan gebruiken.

Persoonlijke mening: het verschil tussen 3 weken na branding en 6 weken na branding, ga je dat proeven? Ik betwijfel dat in ieder geval.
Espressomachine: Strietman CT1 & HiBREw H4C Ultra
Maler: 1zpresso K-Ultra
pre-order Kafatek Monolith Titan SDRM

Re: DAK roasters - Second chance

48
Eerste poging was wel even flink ernaast. Ik had de bonen wat lichter gebrand ingeschat.

Hiervoor had ik de Rwanda van Friedhats gemalen en ik had daarbij het vermoeden dat mijn maler op zijn limiet zat (het Weber Unibasket zal ook niet helpen). Ik moest flink fijn malen waarbij de schijven elkaar schampten en nog was de doorlooptijd rond de 15 seconden.

Met deze bonen van DAK - Choco Sponge had ik de maalgraad al wat grover gedraaid, maar ik zat nog lang niet in de buurt:
Afbeelding
Wordt vervolgd
Afbeelding



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: DAK roasters - Second chance

49
MichaelvDuuren schreef: wo 30 jul 2025, 13:23 Eerste poging was wel even flink ernaast. Ik had de bonen wat lichter gebrand ingeschat.

Hiervoor had ik de Rwanda van Friedhats gemalen en ik had daarbij het vermoeden dat mijn maler op zijn limiet zat (het Weber Unibasket zal ook niet helpen). Ik moest flink fijn malen waarbij de schijven elkaar schampten en nog was de doorlooptijd rond de 15 seconden.

Met deze bonen van DAK - Choco Sponge had ik de maalgraad al wat grover gedraaid, maar ik zat nog lang niet in de buurt:
Afbeelding
Wordt vervolgd
Afbeelding



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Ah, ben Benieuwd.

Is dat trouwens wat, die Weber basket? Sworks heeft ook vergelijkbare mandjes maar zijn ontzettend duur mede ook door importheffingen wat er nog overheen komt.

De doorloop gaat echter zo ontiegelijk snel dat je eigenlijk het koffie zetten opzich anders moet benaderen. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de klassieke 9 bar shot met een gemiddelde doorlooptijd van 25 seconden eigenlijk niet de bedoeling is bij zulke mandjes
Espressomachine: Strietman CT1 & HiBREw H4C Ultra
Maler: 1zpresso K-Ultra
pre-order Kafatek Monolith Titan SDRM

DAK roasters - Second chance

50
Hk87 schreef:
MichaelvDuuren schreef: wo 30 jul 2025, 13:23 Eerste poging was wel even flink ernaast. Ik had de bonen wat lichter gebrand ingeschat.

Hiervoor had ik de Rwanda van Friedhats gemalen en ik had daarbij het vermoeden dat mijn maler op zijn limiet zat (het Weber Unibasket zal ook niet helpen). Ik moest flink fijn malen waarbij de schijven elkaar schampten en nog was de doorlooptijd rond de 15 seconden.

Met deze bonen van DAK - Choco Sponge had ik de maalgraad al wat grover gedraaid, maar ik zat nog lang niet in de buurt:
Afbeelding
Wordt vervolgd
Afbeelding



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Ah, ben Benieuwd.

Is dat trouwens wat, die Weber basket? Sworks heeft ook vergelijkbare mandjes maar zijn ontzettend duur mede ook door importheffingen wat er nog overheen komt.

De doorloop gaat echter zo ontiegelijk snel dat je eigenlijk het koffie zetten opzich anders moet benaderen. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de klassieke 9 bar shot met een gemiddelde doorlooptijd van 25 seconden eigenlijk niet de bedoeling is bij zulke mandjes
Ja klopt inderdaad. Die van Sworks zijn wel aanzienlijk duurder, ik vermoed dat die dikker materiaal gebruiken dan bij de Weber.

Nu je dat zo zegt kan ik me voorstellen dat een 6 bar oid weleens beter zou kunnen werken dan inderdaad de traditionele 9 bar. Dat zou het snelle doorlopen weleens kunnen verhelpen.

Ik gebruik bij deze basket niet eens meer de papieren filters omdat die het nog sneller laten doorlopen.
Afbeelding
terwijl dit wel wenselijk is voor het beschermen van het dichtslibben van de gaatjes.

Maar goed terugkomend op de DAK bonen, deze lijken dus een medium roast waardoor ik wel grover kan malen. Ik ga er zo weer een proberen.

Update 2: inmiddels zit ik op 47 sec voor 50gr koffie uit 20 gram boontjes.
De koffie krijgt al een beetje een zoetje maar is vooral nog bitter als donkere chocolade. Op zich wel lekker want doet me denken aan het donkere chocolade ijs van onze plaatselijke ijssalon.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Laatst gewijzigd door MichaelvDuuren op wo 30 jul 2025, 14:14, 1 keer totaal gewijzigd.