ik weet niet of ik op het juiste topic mijn vraag stel. zo niet dan mijn excuses.
kan iemand me uit leggen hoe een water softener werkt zoals hier onder wordt afgebeeld.
er is een geel achtige gel in de softner. wat is dat??? en hoe wordt water daar nou zachter door?
http://internet-retards.com/wpmu/espres ... ftener.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
als ik mijn espresso machine gebruik dan lijkt het of het water een beetje geel achtige kleur heeft. is dat normaal of is er iets mis met mijn softner????
thanks danny
Re: water softner
2die ontharder werkt op basis van hars dat kalk uit het water onttrekt. het kan zijn dat deze ontharderweer geregenereerd moet worden.
Re: water softner
3Danny;
Het apparaat dat jij gebruikt, wordt wereldwijd door espressoliefhebbers gebruikt om water te ontharden, in de ontharder zit een kunsthars ionenwisselaar, die in staat is om het Calcium en Magnesium gehalte van het stadswater te verlagen.
In het kort werkt het als volgt:
De kunsthars ionenwisselaar bolletjes,(zien er uit als korreltjes bruine suiker) zijn geladen met zout, indien je stads water door de ionenwisselaar laat stromen wordt de calcium en magnesium opgenomen door de ionenwisselaar, daarvoor in plaats wordt een fractie zout aan het water afgegeven.
Door dit uitwisselen van calcium en magnesium tegen zout wordt je water zachter, het water wordt dus onthard.
De geringe hoeveelheid zout die aan het water toegevoegd wordt proef je niet.
Nu, na enige tijd raakt de ionenwisselaar uitgeput, hij raakt al zijn zout kwijt, waardoor de ontharding stopt.
Door nu de wisselaar te spoelen met minstens 10% pekelwater en daarna even na te spoelen met gewoon water, wordt de boel geregenereerd wat zoveel als wil zeggen dat je weer opnieuw kan gaan ontharden.
Het geel worden van je water kan veel oorzeken hebben, misschien zit er ijzer in je water, of misschien heeft je ontharder lang stil gestaan en niet gebruikt geweest.
Ik zou beginnen met de wisselaar te spoelen/regenereren met 10 liter water waarin 1.5 kg keukenzout opgelost is, dit kan je best gedurende 24 uur laten oplossen.
Nu, deze pekeloplossing giet je door het handgat boven op de ontharder cylinder, je moet wel onderaan een kraantje geknepen openen, de 10 liter pekel moet langzaam, door de kunsthars stromen.
Het moet ongeveer een half uur duren voordat de 10 liter volledig doorgelopen is.
Daarna alles met drie emmers water doorspoelen, totdat het uitstromende water niet meer zout proeft.
Dan de ontharder weer aansluiten.
Indien de ontharder bevroren is geweest of uitgedroogd zal de ontharder niet meer werken.
Je kan een snelle test doen.
Pak een emmer en vul deze met onthard water en ga daar je handen in wassen, doe daarna hetzelfde met niet onthard water, je moet direct het verschil voelen.
Het ontharde water voelt vettig aan.
Edit: Het geelachtig worden van het water kan ook komen doordat er een kraan of fitting van gewoon staal in de leiding naar de wisselaar zit.
Alle fittingen en afsluiters moeten van roestvrijstaal of messing/koper zijn
Het apparaat dat jij gebruikt, wordt wereldwijd door espressoliefhebbers gebruikt om water te ontharden, in de ontharder zit een kunsthars ionenwisselaar, die in staat is om het Calcium en Magnesium gehalte van het stadswater te verlagen.
In het kort werkt het als volgt:
De kunsthars ionenwisselaar bolletjes,(zien er uit als korreltjes bruine suiker) zijn geladen met zout, indien je stads water door de ionenwisselaar laat stromen wordt de calcium en magnesium opgenomen door de ionenwisselaar, daarvoor in plaats wordt een fractie zout aan het water afgegeven.
Door dit uitwisselen van calcium en magnesium tegen zout wordt je water zachter, het water wordt dus onthard.
De geringe hoeveelheid zout die aan het water toegevoegd wordt proef je niet.
Nu, na enige tijd raakt de ionenwisselaar uitgeput, hij raakt al zijn zout kwijt, waardoor de ontharding stopt.
Door nu de wisselaar te spoelen met minstens 10% pekelwater en daarna even na te spoelen met gewoon water, wordt de boel geregenereerd wat zoveel als wil zeggen dat je weer opnieuw kan gaan ontharden.
Het geel worden van je water kan veel oorzeken hebben, misschien zit er ijzer in je water, of misschien heeft je ontharder lang stil gestaan en niet gebruikt geweest.
Ik zou beginnen met de wisselaar te spoelen/regenereren met 10 liter water waarin 1.5 kg keukenzout opgelost is, dit kan je best gedurende 24 uur laten oplossen.
Nu, deze pekeloplossing giet je door het handgat boven op de ontharder cylinder, je moet wel onderaan een kraantje geknepen openen, de 10 liter pekel moet langzaam, door de kunsthars stromen.
Het moet ongeveer een half uur duren voordat de 10 liter volledig doorgelopen is.
Daarna alles met drie emmers water doorspoelen, totdat het uitstromende water niet meer zout proeft.
Dan de ontharder weer aansluiten.
Indien de ontharder bevroren is geweest of uitgedroogd zal de ontharder niet meer werken.
Je kan een snelle test doen.
Pak een emmer en vul deze met onthard water en ga daar je handen in wassen, doe daarna hetzelfde met niet onthard water, je moet direct het verschil voelen.
Het ontharde water voelt vettig aan.
Edit: Het geelachtig worden van het water kan ook komen doordat er een kraan of fitting van gewoon staal in de leiding naar de wisselaar zit.
Alle fittingen en afsluiters moeten van roestvrijstaal of messing/koper zijn
Re: water softner
4Hey danny,
Er zit inderdaad hars in zo'n waterontharder. Dit moet je eens in de zoveel maanden ontkalken met Broxo Matic. Te koop in de supermarkt.
Tip: zie http://www.kafko.nl" onclick="window.open(this.href);return false; hoe je de waterontharder moet ontkalken. Op deze site omschrijven ze precies hoe dit in z'n werk gaat.
Er zit inderdaad hars in zo'n waterontharder. Dit moet je eens in de zoveel maanden ontkalken met Broxo Matic. Te koop in de supermarkt.
Tip: zie http://www.kafko.nl" onclick="window.open(this.href);return false; hoe je de waterontharder moet ontkalken. Op deze site omschrijven ze precies hoe dit in z'n werk gaat.
Re: water softner
5kan ik ook gewone zout gebruiken????
vaatwasser zout is hiero niet te verkrijgen.
danny
vaatwasser zout is hiero niet te verkrijgen.
danny
Re: water softner
6Ik doe mijn mini-filtertjes altijd met gewoon keukenzout, werkt ook goed.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: water softner
7Tja, dat is dus een ionenwisselaar. De Ca2+ en Mg2+ worden ingewisseld voor Na+, het is de vraag of je dat wel wilt.
Het is sowieso de vraag of je echt iets wilt doen aan je water...
Als je goede controle over je water wilt, neem een RO-apparaat, daar krijg je zo goed als puur water uit, zonder ionen. Die kan je dan vervolgens zelf naar smaak weer toevoegen.
Het is sowieso de vraag of je echt iets wilt doen aan je water...
Als je goede controle over je water wilt, neem een RO-apparaat, daar krijg je zo goed als puur water uit, zonder ionen. Die kan je dan vervolgens zelf naar smaak weer toevoegen.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30
Re: water softner
8Wat is jou bezwaar dan tegen ionen? Bijna iedereen doet het toch op die manier?
Bezzera BZ07 PID, Rossi RR45
Re: water softner
9Ik heb niks tegen ionen an sich (anders kan je niet leven), maar de uitwisseling van Ca2+ en Mg2+ tegen Na+, en (CO3)2- tegen Cl- kan ongewenste invloeden hebben. In feite verwissel je de waterzouten voor keukenzout en dan ook nog 2x zoveel vanwege de lading.
NaCl krijgen we al meer dan genoeg binnen.
In een andere hobby speel ik meer met waterprofielen, omdat het daar meer invloed uitoefend op de smaak. Cloride ionen geven daar een duidelijk volmondigere smaak, wat niet altijd gewenst is. De combinatie met Na wordt al gauw ziltig, wat vaak al helemaal niet gewenst is.
Koffie is natuurlijk een sterk/geconcentreerd extract, dus waarschijnlijk valt het niet zo op? Ik zou iig wat terughoudend zijn met ionenwisselaars als ontharder.
Daarnaast is een RO-apparaat niet eens zo duur; ca. €50-60 en je hebt een schier eindeloze hoeveelheid gedestilleerd-waardig water. Ook goed bij het ontkalken en de ramen lappen...
NaCl krijgen we al meer dan genoeg binnen.
In een andere hobby speel ik meer met waterprofielen, omdat het daar meer invloed uitoefend op de smaak. Cloride ionen geven daar een duidelijk volmondigere smaak, wat niet altijd gewenst is. De combinatie met Na wordt al gauw ziltig, wat vaak al helemaal niet gewenst is.
Koffie is natuurlijk een sterk/geconcentreerd extract, dus waarschijnlijk valt het niet zo op? Ik zou iig wat terughoudend zijn met ionenwisselaars als ontharder.
Daarnaast is een RO-apparaat niet eens zo duur; ca. €50-60 en je hebt een schier eindeloze hoeveelheid gedestilleerd-waardig water. Ook goed bij het ontkalken en de ramen lappen...
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30
Re: water softner
10Waar zijn die RO-apparaten te koop? Tot nu toe nog niets kunnen vinden.rbenus schreef:Ik heb niks tegen ionen an sich (anders kan je niet leven), maar de uitwisseling van Ca2+ en Mg2+ tegen Na+, en (CO3)2- tegen Cl- kan ongewenste invloeden hebben. In feite verwissel je de waterzouten voor keukenzout en dan ook nog 2x zoveel vanwege de lading.
NaCl krijgen we al meer dan genoeg binnen.
In een andere hobby speel ik meer met waterprofielen, omdat het daar meer invloed uitoefend op de smaak. Cloride ionen geven daar een duidelijk volmondigere smaak, wat niet altijd gewenst is. De combinatie met Na wordt al gauw ziltig, wat vaak al helemaal niet gewenst is.
Koffie is natuurlijk een sterk/geconcentreerd extract, dus waarschijnlijk valt het niet zo op? Ik zou iig wat terughoudend zijn met ionenwisselaars als ontharder.
Daarnaast is een RO-apparaat niet eens zo duur; ca. €50-60 en je hebt een schier eindeloze hoeveelheid gedestilleerd-waardig water. Ook goed bij het ontkalken en de ramen lappen...
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven